Τι συμβαίνει όταν το παιδί σας δεν κοιμάται αρκετά

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ο επαρκής ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή τους, επηρεάζοντας τη μνήμη, τη μάθηση, τη συναισθηματική ρύθμιση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Νίκη Παπανικολάου
Τι συμβαίνει όταν το παιδί σας δεν κοιμάται αρκετά
Bigstock

Είναι αστείο πώς το «Δεν νυστάζω!» την ώρα του ύπνου γίνεται «Είμαι τόσο κουρασμένος!» το πρωί όταν πρέπει να ξυπνήσουν.

Γνωρίζουμε καλά τις μάχες του ύπνου. Το να βάλετε το παιδί για ύπνο αργά, καθιστά σχεδόν αδύνατο να το ξυπνήσετε νωρίς την επόμενη μέρα για το σχολείο. Κι αυτό όταν συνεχίζεται δεν οδηγεί μόνο σε πρωινούς καβγάδες αλλά επηρεάζει την υγεία του παιδιού.

Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου στα παιδιά

Γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός

Ενώ ο ύπνος είναι ζωτικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του οργανισμού όλων, είναι ακόμη πιο σημαντικός για τα παιδιά που μεγαλώνουν. Η ειδικός γιατρός ύπνου, Morgan Soffler, αναφέρει ότι ο ύπνος είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη των παιδιών «σε διάφορους τομείς», συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης μνήμης, της μάθησης και της συναισθηματικής ρύθμισης. Τονίζει επίσης τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην σωματική τους ανάπτυξη.

«Η αυξητική ορμόνη εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα κατά το στάδιο του βαθέος ύπνου (slow wave sleep), οπότε εκείνη την ώρα συμβαίνει σημαντική ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών» λέει η Soffler.

Ο πιστοποιημένος νοσηλευτής ψυχιατρικής Shebna Osanmohαποκαλεί τον ύπνο «βιολογική αναγκαιότητα» για τα παιδιά, τονίζοντας την επίδρασή του στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. «Ο τακτικός, αναζωογονητικός ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, υποστηρίζοντας την παραγωγή κυττάρων και αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις», λέει.

Ο Osanmoh επισημαίνει ότι, χωρίς αρκετό ύπνο, τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις, βραδύτερη ανάρρωση (τόσο από ιώσεις όσο και από σωματικούς τραυματισμούς), και μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Ο ύπνος είναι σημαντικός για:

paidi-kai-ipnos.jpg

Τι ώρα κοιμούνται τα μωρά;

  • Τη μνήμη.

  • Τη μάθηση.

  • Τη συναισθηματική ρύθμιση.

  • Την ανοσία.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά;

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) ή της Καναδικής Παιδιατρικής Εταιρείας (CPS), τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται:

  • 4–12 μηνών: 12–16 ώρες / βράδυ

  • 1–2 ετών: 11–14 ώρες / βράδυ

  • 3–5 ετών: 10–13 ώρες / βράδυ

  • 6–12 ετών: 9–12 ώρες / βράδυ

  • 13–18 ετών: 8–10 ώρες / βράδυ

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τα παιδιά

Τι συμβαίνει όταν ο ύπνος δεν επαρκεί

Ας δούμε τις βασικές κατηγορίες επιπτώσεων όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά:

Συναισθηματικές επιπτώσεις

Οι εναλλαγές διάθεσης - όπως η πρωινή γκρίνια- είναι κοινές και ανήκουν τόσο στις συναισθηματικές όσο και στις συμπεριφορικές επιπτώσεις. Αν και ένα «μουτρωμένο» παιδί δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό, μπορεί να κρύβονται ή να καλλιεργούνται υποκείμενα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins αποκαλύπτει ότι έλλειψη ύπνου μπορεί να δυσκολέψει τη ρύθμιση των συναισθημάτων και να καταστήσει ένα παιδί πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη. Ο Dasgupta προσθέτει ότι ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση άγχους. «Η κακή ποιότητα και ποσότητα ύπνου τα κάνει ευερέθιστα... και τα θέτει σε κίνδυνο για καταστάσεις όπως άγχος και κατάθλιψη, τα οποία συχνά παραβλέπονται στα παιδιά», λέει.

Τι να κάνετε αν το νήπιο σας δεν θέλει να κοιμηθεί

Επιπτώσεις στη συμπεριφορά

Η Soffler εξηγεί ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να μιμείται συμπτώματα ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), όπως υπερκινητικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης. «Αν βλέπετε τέτοια προβλήματα συμπεριφοράς στο παιδί σας, όπως δυσκολίες στο σχολείο, αυτά μπορεί να είναι σημάδια κακής ποιότητας ή λίγου ύπνου », τονίζει.

goneis-sampotaroun-ton-ipno-tou-paidiou.jpg

Σωματικές επιπτώσεις

Εκτός από το ότι η συνολική ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί από τη χρόνια έλλειψη ύπνου, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα παιδιά που δεν ξεκουράζονται αρκετά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Ο Dasgupta υπογραμμίζει το πρόβλημα αυτό ως παγκόσμια επιδημία.

«Όταν στερείσαι ύπνου, υπάρχει απορρύθμιση στις ορμόνες του βάρους (λεπτίνη και γκρελίνη) και επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης», τονίζει.

Το πρόβλημα της στέρησης ύπνου, ειδικά στα παιδιά, γίνεται όλο και περισσότερο αντικείμενο μελέτης.

Η σημασία του ύπνου για τα παιδιά: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται όταν πηγαίνουν σχολείο

Μια μελέτη για τις δυσκολίες ύπνου ως παράγοντα κινδύνου για τραυματισμούς εφήβων σε 46 χώρες δείχνει ότι το 44% όσων ανέφεραν προβλήματα ύπνου, είχαν έναν τραυματισμό. Αντίθετα, το 21,5% είχαν πολλαπλούς τραυματισμούς. Μια μελέτη της IKEA αποκάλυψε ότι για κάθε ώρα χαμένου ύπνου, το 38% των συμμετεχόντων ανέφερε αυξημένα αισθήματα θλίψης.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved