Δυσγραφία και παιδί: Αντιμετωπίζεται και με ποιους τρόπους;

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει δυσγραφία.

Δυσγραφία και παιδί: Αντιμετωπίζεται και με ποιους τρόπους;
Bigstock

Ως δυσγραφία ορίζεται η διαταραχή στη διατύπωση, συνοχή του γραπτού λόγου αλλά και η δυσκολία στην αποτύπωση χαρακτήρων, γραμμάτων και αριθμών.

Αποτελεί μία ειδική μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει παιδιά και ενήλικες σε όλες τις πτυχές της διαδικασίας γραφής, συμπεριλαμβανομένης της ορθογραφίας, της αναγνωσιμότητας, της απόστασης και του μεγέθους των λέξεων ακόμα και της έκφρασης.

Η δυσγραφία και άλλες μαθησιακές διαταραχές, όπως η δυσλεξία και η δυσαριθμησία, είναι κοινές σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD ή ADD).

dislexia.jpg

Αίτια

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί ορισμένα παιδιά έχουν δυσγραφία. Στους ενήλικες, μερικές φορές σχετίζεται με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Στα παιδιά, εμφανίζεται συνήθως μαζί με άλλες μαθησιακές δυσκολίες όπως η ΔΕΠΥ και η δυσλεξία.

Συμπτώματα

Τα παιδιά με δυσγραφία έχουν ασαφή ή ακανόνιστη γραφή: διαφορετικές πλάγιες γραμμές, σχήματα, κεφαλαία και πεζά γράμματα.Τείνουν επίσης να γράφουν ή να αντιγράφουν αργά.

Οι γονείς ή οι δάσκαλοι μπορεί να παρατηρήσουν συμπτώματα όταν το παιδί αρχίζει για πρώτη φορά να γράφει εργασίες στο σχολείο. Άλλα σημάδια δυσγραφίας είναι:

  • κακή χωροταξία
  • συχνό σβήσιμο
  • ασυνέπεια μεταξύ γραμμάτων και λέξεων
  • κακή ορθογραφία, συμπεριλαμβανομένων ημιτελών λέξεων ή γραμμάτων που λείπουν
  • ασυνήθιστη θέση καρπού, σώματος ή χαρτιού κατά τη γραφή

Τα συμπτώματα της δυσγραφίας συνήθως αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

dislexia.jpg

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Ένας εξουσιοδοτημένος ψυχολόγος εκπαιδευμένος στις μαθησιακές διαταραχές μπορεί να διαγνώσει τη δυσγραφία. Μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις θα εξετάσει την ικανότητα του παιδιού να εκφράζει τις σκέψεις του με λέξεις και τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να του ζητηθεί να χτυπήσει τα δάχτυλά του ή να γυρίσει τον καρπό του με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να γράψει προτάσεις ή να αντιγράψει λέξεις και γράμματα.

Ο ειδικός θα εξετάσει τα εξής:

  • το τελικό αποτέλεσμα
  • τη θέση χεριού και τη στάση του σώματος
  • τη διαδικασία γραφής

Η δυσγραφία και άλλες μαθησιακές διαταραχές είναι δια βίου καταστάσεις που δεν έχουν θεραπεία. Σχετικά με τη δυσγραφία η αντιμετώπιση αφορά σε παρεμβάσεις που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη γραφή ή/και τη βελτίωση των ικανοτήτων γραφής.

Πηγές: webmd.com, additudemag.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved