Λόγος και ομιλία- Οι πρώτες λέξεις στους 19 μήνες

Ο λόγος και η ομιλία είναι ένα αναπτυξιακό ορόσημο που απασχολεί όλους τους γονείς, γιατί ανυπομονούν να ακούσουν τις πρώτες λέξεις από το μωράκι τους και να αρχίσουν να επικοινωνούν.

Λόγος και ομιλία- Οι πρώτες λέξεις στους 19 μήνες

Η κατανόηση σε 19 μηνών βρέφος είναι άριστη

Το νήπιο 19 μηνών καταλαβαίνει άριστα τις καθημερινές οικείες προτάσεις και λέξεις. Σύμφωνα με τον ειδικό μπορεί να εκτελεί κάθε εντολή πάντα και πολλές φορές εκτελεί διπλές εντολές «βάλε την πάνα στα σκουπίδια».

Λέξεις και προτάσεις στους 19 μήνες

Μπορεί να πει 40 λέξεις με νόημα, όχι όμως πάντα καθαρά. Συνδυάζει απλές προτάσεις των δύο λέξεων «μαμά άτα», «που παππού» κι επαναλαμβάνει λέξεις που ακούει.

Ερεθίσματα και εμπειρίες για να αρχίσει ο λόγος

Τα πρώιμα ερεθίσματα στα οποία εκτίθεται και οι εμπειρίες της καθημερινότητας βοηθούν το νήπιο να αρχίσει να προφέρει τις πρώτες του λέξεις. Συνήθως, τα κορίτσια μιλούν γρηγορότερα από τα αγόρια.

Τι να κάνω αν το παιδί μου καθυστερεί να μιλήσει

Ακόμα και αν το παιδί σας καταλαβαίνει ό,τι του λέτε, αυτό δε σημαίνει ότι ο λόγος του και η ομιλία του εξελίσσεται όπως αναμένουμε. Η έκφραση του λόγου είναι ένας τομέας που συχνά υπολείπεται σε πολλά νήπια. Μια αναπτυξιακή εξέταση από έναν ειδικό σε κάποιο αναπτυξιακό κέντρο θα σας δώσει απάντηση αν πρέπει να κάνετε τώρα κάτι ή να περιμένετε λίγο ακόμα.

Η γνώμη του ειδικού

Οι 18 με 24 μήνες θεωρούνται ως η περίοδος που περιμένουμε να δούμε το νήπιο να αρχίσει να επικοινωνεί με το λόγο και την ομιλία. Σε περίπτωση καθυστέρησης λόγου η πρώιμη διάγνωση και πρώιμη αντιμετώπιση είναι η επικρατέστερη επιστημονική άποψη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved