Συναισθηματική ανάπτυξη νηπίου από 2,6 έως 3 χρόνων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η συναισθηματική ανάπτυξη ενός νηπίου 2,6 χρόνων το βοηθά να συνεργάζεται καλύτερα με τους γονείς, αλλά και άλλους ενήλικες που βρίσκονται στο καθημερινό του περιβάλλον.

 

Συναισθηματική ανάπτυξη νηπίου από 2,6 έως 3 χρόνων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Αίσθηση εαυτού, αυτοαντίληψη

Εδώ και πολύ καιρό το παιδί έχει κατανοήσει πλήρως τη διάκριση του «εαυτού του» και του «μη εαυτού του», τη διάκριση «δικό μου» «δικό σου». Σιγά σιγά, ο εγωκεντρισμός υποχωρεί. Το παιδί ακούει προσεκτικά και με ενδιαφέρον τις γνώμες των άλλων.

Οι σχέσεις του με τα άλλα παιδιά

  • Ενδιαφέρεται για τις σχέσεις και τις φιλίες.
  • Συμπεριφέρεται τροποποιώντας την ομιλία του όταν μιλά σε ένα μωρό ή σε ένα μεγαλύτερο παιδάκι.
  • Αρχίζει να αναζητά παιδιά και να τα ονομάζει φίλους του.
  • Ανάλογα με το περιβάλλον και τη διάθεσή του μπορεί να μοιράζεται ένα παιχνίδι χωρίς να του το ζητήσετε ή μπορεί να το προσφέρει σε ένα άλλο παιδάκι που το θεωρεί φίλο.
  • Μπορεί να περιμένει στη σειρά του όταν του ζητηθεί, γεγονός που το βοηθά να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τι μπορεί να με ανησυχήσει στη συμπεριφορά του νηπίου 2,6 ετών

Στα 2,6 χρόνια ένα νήπιο μπορεί και συζητά αρκετά θέματα με τους γονείς. Συνεχώς, γίνεται πιο συνεργάσιμο τόσο με τους μεγάλους, όσο και με τους συνομήλικους. Αν ένα παιδί είναι σε αυτή την ηλικία και έχει έντονη συμπεριφορά, δεν μπορεί δηλαδή να ελέγξει την παρορμητικότητα και δε συγκεντρώνεται, ο κος Μαντούδης συμβουλεύει να αναρωτηθείτε μήπως του λείπει η ποιοτική επαφή μαζί σας, διαφορετικά συζητήστε το με κάποιον ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο.

Η γνώμη του ειδικού

Μια νέα φάση ανάπτυξης βιώνετε με το παιδάκι σας τώρα. Έχει αρχίσει να είναι ένα μικρό ανθρωπάκι. Μπορείτε να συνεργαστείτε σχεδόν σε όλα και να συζητήσετε διάφορα θέματα μαζί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved