Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη θεατρική παράσταση για το παιδί σας

Το παιδικό θέατρο είναι μια, ανάμεσα από πολλές άλλες, επιλογή διασκέδασης που μπορεί να έχει ένας γονιός σήμερα.

 

 

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη θεατρική παράσταση για το παιδί σας

Ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων που είμαστε πιο κοντά με το παιδί μας και θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και όμορφο, το θέατρο σίγουρα είναι μία πολύ καλή επιλογή.

Γιατί το παιδικό θέατρο είναι σημαντικός τρόπος διασκέδασης

Το θέατρο για το παιδί αλλά και για τον ενήλικα αποτελεί μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που προσφέρει πολλαπλά ερεθίσματα τόσο οπτικά όσο και ακουστικά. Μία παράσταση μπορεί να διεγείρει το κοινό συναισθηματικά, να το συγκινήσει ή να το διασκεδάσει, να το κάνει να ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές ή ακόμα και να προβληματιστεί.

Το θέατρο είναι μία ζωντανή τέχνη

Το θέατρο σε αντίθεση με τον κινηματογράφο είναι μια ζωντανή τέχνη διότι εξελίσσεται μπροστά μας, οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι αληθινοί άνθρωποι και πάνω στη σκηνή κινούνται, μιλούν, τραγουδούν, κλαίνε κ.α. Οι εναλλαγές αυτές έχουν τη δύναμη να μεταδώσουν αβίαστα στο θεατή συναισθήματα και συγκινήσεις, πόσο μάλλον στο παιδί το οποίο είναι συναισθηματικά πιο δεκτικό και ευάλωτο. Πέρα όμως από τα συναισθήματα που μεταδίδει μία παράσταση μέσα από αυτήν αναδεικνύονται ιδέες, νοήματα, διδάγματα και αξίες ζωής. Οι διαφορετικοί χαρακτήρες όπως: ο καλός, ο κακός, ο φτωχός, ο πονηρός, ο σκληρός, ο φιλάργυρος, οι ρόλοι δηλαδή του έργου οδηγούν το παιδί να ταυτιστεί με κάποιον από τους ήρωες, να προβληματιστεί σε σχέση με τα γεγονότα και τέλος να μάθει, μέσα από την ταύτιση, αξίες και μηνύματα για την ζωή.

Οι χριστουγεννιάτικες θεατρικές παραστάσεις ποικίλουν και υπάρχουν τα ακόλουθα είδη:

  • Ψυχαγωγικές παραστάσεις, ανάλαφρες με στόχο να διασκεδάσουν το παιδί μέσα από αστεία τραγούδια και φάρσες.
  • Παραμυθένιες ιστορίες, ευχάριστες με φανταστικούς ήρωες ξωτικά και νεράιδες.
  • Διδακτικές ιστορίες, εκπαιδευτικές και ουσιαστικές με διδάγματα και αξίες όπως η αγάπη και η συντροφικότητα, αλλά και με στάσεις ζωής όπως η αλληλεγγύη.

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη θεατρική παράσταση για το παιδί σας

Η διαδικασία επιλογής μίας παράστασης σχετίζεται με την ηλικία του παιδιού. Ο ειδικός επισημαίνει ότι η κάθε επιλογή είναι προτιμότερο να γίνει μετά από συζήτηση και κοινή απόφαση με το παιδί.

Οι ψυχαγωγικές παραστάσεις με φάρσες, αστεία και ανατροπές είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και για όλους τους τύπους παιδιών.

Οι παραμυθένιες ιστορίες δράσης είναι κατάλληλες για παιδιά 4 χρονών και πάνω. Το παιδί σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει απόλυτα την υπόθεση, έτσι διατηρεί την προσοχή του λόγω των εναλλαγών που εξελίσσονται με το σενάριο. Συνήθως τέτοιου είδους παραστάσεις με έντονη δράση αποτελούν την πρώτη επιλογή των ζωηρών αλλά και των υπερκινητικών παιδιών.

Οι παραμυθένιες ιστορίες με ρομαντικά σκηνικά, τραγούδια και κουστούμια αρέσουν περισσότερο σε κορίτσια 4 χρονών και πάνω που συνήθως ονειρεύονται ότι είναι βασίλισσες και ζουν σε έναν παραμυθένιο κόσμο γεμάτο νεράιδες και εξωπραγματικά όντα.

Οι κλασικές διδακτικές παραστάσεις με νοήματα και διδάγματα απευθύνονται κυρίως σε παιδιά 5 ετών και πάνω. Το παιδί σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο είναι σε θέση να καταλάβει την πλοκή, τους διαλόγους και τις δράσεις, γεγονός που το βοηθά να συγκεντρωθεί και να παρακολουθήσει το έργο.

Η γνώμη του ειδικού

Το θέατρο είναι μία τέχνη σύνθετη και μοναδική που συνδυάζει την υποκριτική, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Η κάθε θεατρική παράσταση είναι ξεχωριστή γιατί πέρα από το κείμενο βασίζεται στους συντελεστές της, έτσι ένα έργο μπορεί να γίνει από εξαιρετικό μέχρι και αδιάφορο. Φροντίστε εσείς μαζί με το παιδί σας να κάνετε την κατάλληλη επιλογή και καλή σας διασκέδαση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved