Διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα στη βρεφική ηλικία (12 - 24 μηνών)

Διάσπαση προσοχής στη βρεφική ηλικία 12 - 24 μηνών

Διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα στη βρεφική ηλικία (12 - 24 μηνών)

Η ικανότητα των βρεφών να ρυθμίζουν τα ίδια τους τα συναισθήματα και την προσοχή τους σε μια δραστηριότητα επιτυγχάνεται σταδιακά καθώς ωριμάζει ο βρεφικός εγκέφαλος.

Η συγκέντρωση προσοχής στη βρεφική ηλικία θεωρείται δείγμα υγείας και καλής ανάπτυξης. Αντίθετα όταν ένα βρέφος είναι σχεδόν πάντα αεικίνητο θα πρέπει οι γονείς αλλά και ο παιδίατρος να το λάβουν υπόψη, γιατί μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελεί προειδοποιητικό σύμπτωμα για μια αρχόμενη αναπτυξιακή διαταραχή.

diaspasi prosoxis2

Η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ δηλαδή της ελλειμματικής προσοχής και της υπερκινητικότητας γίνεται συμφώνα με το DSM-V σε παιδιά άνω των 4 ετών. Βέβαια πολύ συχνά τη συναντάμε και σε βρέφη ακόμα και κάτω των 2 ετών σαν σύνοδο σύμπτωμα μια άλλης διαταραχής, όπως είναι η νοητική υστέρηση ο αυτισμός. Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις όπου η έντονη κινητικότητα των βρεφών μπορεί να οφείλεται στη διαπαιδαγώγηση και στο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται το μωρό.

Πώς εξελίσσεται η προσοχή και συγκέντρωση του βρέφους;

Όσο το παιδί μας μεγαλώνει αναμένουμε από αυτό να αυξάνεται η ικανότητα του να συγκεντρώνεται και να εστιάζει δε διάφορες δραστηριότητες.

Η διάγνωση της διάσπασης προσοχής και της υπερκινητικότητας σε τόσο μικρές ηλικίες είναι δύσκολο να γίνει. Συμφώνα με πολλές αναπτυξιακές μελέτες φαίνεται ότι τα περισσότερα παιδιά που παρουσιάζουν αναπτυξιακή καθυστέρηση παρουσιάζουν παράλληλα και διάσπαση προσοχής ή υπερκινητικότητα σε βρέφική ηλικία. Όμως οι γονείς μπορούν μέσα από την καθημερινή επαφή με το παιδάκι τους να παρατηρήσουν κάποια ανησυχητικά σημάδια και να κινητοποιηθούν εγκαίρως.

diaspasi prosoxis

Τι μπορούμε να κάνουμε αν διαπιστώνουμε ότι το νήπιο είναι υπερκινητικό;

Αρχικά προσπαθούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας κάνοντας από κοινού δραστηριότητες, όπως κοίταγμα εικόνων σε βιβλία, ενασχόληση με βρεφικά παιχνίδια και παιχνίδια με εναλλαγή σειράς. Αν διαπιστώσετε ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστεί το παιδί μαζί σας, τότε καλό θα είναι να μιλήσετε με έναν ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο.

Πιθανόν να χρειαστεί να κάνετε το αναπτυξιακό check-up plus που είναι μια απλή αναπτυξιακή εξέταση. Μπορεί να γίνει και σε βρέφη κάτω των 12 μηνών και θα σας δώσεις αρκετές πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της ανάπτυξης του παιδιού σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved