Πώς η υπερπροστατευτική ανατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Το βρέφος συνήθως κλείνοντας τους 8 μήνες αρχίζει να εξερεύνα το περιβάλλον αφού έχει κατακτήσει την ικανότητα να μετακινιέται μόνο του εκεί που αυτό επιθυμεί.

Πώς η υπερπροστατευτική ανατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Μετά την κατάκτηση της αυτόβουλης μετακίνησης στο χώρο θα μπορούσαμε να πούμε ότι το βρέφος αρχίζει να αναπτύσσει την δημιουργικότητα του.

Πραγματικά παρατηρώντας ένα βρέφος διαπιστώνουμε πως, αν του βάλεις ένα εμπόδιο ή εάν προσπαθήσεις να το μπερδέψεις σε κάτι που επιδιώκει θα σας εντυπωσιάσει η επιμονή του να βρει τρόπους ώστε να κάνει αυτό που θέλει. Αν πάλι το περιορίσεις ή το αποτρέψεις, θα αρχίσει να κλαίει από θυμό και αγανάκτηση που δεν το αφήνεις να κάνει αυτό που θέλει. Αυτή λοιπόν η ικανότητα να δοκιμάζει ή να επινοεί διαφορετικούς τρόπους ώστε να ολοκληρώσει κάτι που επιθυμεί ονομάζεται δημιουργικότητα. Οι περισσότεροι γονείς βέβαια ενώ διαπιστώνουν ότι το παιδί τους είναι έξυπνο και δραστήριο, αρκετές φορές φοβούνται ότι η διαρκής αναζήτηση του, μπορεί να το οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα.

Συχνά , περιορίζουν ή αποτρέπουν το βρέφος να κάνει αυτά που θέλει. Τα πολλά «μη», «όχι» και τα «πρέπει» σε μεγαλύτερη ηλικία μαθαίνουν το παιδί να υπακούει σε κανόνες και να ακολουθεί μία συγκεκριμένη πορεία στη ζωή του. Το παιδί κατευθυνόμενο από πολλά όρια δεν αφήνεται να εξερευνήσει τον κόσμο και δεν αναπτύσσει δικές του ιδέες και απαντήσεις στα προβλήματα του. Όταν το περιορίζουμε και του κάνουμε συνεχώς παραινέσεις όπως «δεν είναι για σένα αυτό » ή «άστο να το κάνει η μαμά εσύ είσαι μικρός ακόμα» παγιδεύουμε την παιδική του δημιουργικότητα και σκέψη και δεν το αφήνουμε να εξελίξει τις ικανότητες του.

Μία υπερπροστατευτική ανατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού, η οποία είναι απαραίτητη για να καλλιεργηθεί η πρωτοβουλία. Εάν εμείς οι ίδιοι δίνουμε στο παιδί μας την δυνατότητα να δοκιμάζει μόνο του απλές δραστηριότητες αλλά και μαζί μας πιο δύσκολες τότε το βοηθάμε να εξερευνά, να προσπαθεί και τέλος να μαθαίνει (π.χ. φερόμαστε συνεργατικά ή ζητάμε από αυτό να κάνει το καλύτερο που μπορεί), με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

Η γνώμη του ειδικού
Πολλές φορές οι γονείς βλέπουν το παιδί τους να μεγαλώνει με μειωμένη διάθεση για νέες εμπειρίες. Είναι διστακτικό, επιφυλακτικό να δοκιμάσει αλλά και να συμμετέχει σε νέες δραστηριότητες. Συχνά οι γονείς το συγκρίνουν με αλλά παιδιά και αναρωτιούνται μήπως κάνουν κάτι λάθος. Όλες οι ηλικίες έχουν κινδύνους, ανατρέφοντας το παιδί μας με λιγότερα «μη» και «όχι» το αφήνουν να μεγαλώσει ελευθέρα δοκιμάζοντας τις δυνάμεις και την δημιουργικότητα του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved