Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν λογοθεραπευτή

Ποια ανησυχητικά σημάδια θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον λογοθεραπευτή.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν λογοθεραπευτή

O λογοθεραπευτής (λογοπεδικός, λογοπαθολόγος) ασχολείται με την αντιμετώπιση των διαταραχών ομιλίας που μπορεί να παρουσιάζει στο λόγο και την ομιλία ένα νήπιο ή ένας έφηβος, εξηγεί ο ειδικός, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής.

Ο λογοθεραπευτής παίδων κάνει λογοθεραπευτική αξιολόγηση με στόχο τη διάγνωση, δηλαδή την αναγνώριση των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, που παρουσιάζει το παιδί.

Μετά την αξιολόγηση προτείνει την καταλληλότερη θεραπευτική παρέμβαση για το συγκεκριμένο παιδί και δίνει οδηγίες και συμβουλές στην οικογένεια.

Ο λογοθεραπευτής παίδων γνωρίζει τις θεωρίες που αφορούν τη φυσιολογική ανάπτυξη του λόγου από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία, γνωρίζει την αναπτυξιακή ψυχολογία και έχει γνώσεις νευροψυχολογίας.

Διεπιστημονική συνεργασία του λογοθεραπευτή παίδων με άλλες ειδικότητες

Επιλέξτε ένα λογοθεραπευτή παίδων, μέλος διεπιστημονικής ομάδας, ο οποίος να βρίσκεται σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Ενδεχομένως το παιδί σας να χρειαστεί να εξεταστεί και από άλλους επιστήμονες υγείας, αναπτυξιολόγο παιδονευρολόγο, παιδοψυχίατρο, ακουολόγο, ή παιδαγωγούς, δηλαδή νηπιαγωγό, δάσκαλο και να γίνει διεπιστημονική προσέγγιση.

Επίσης, το παιδί σας πιθανώς να χρειαστεί συνδυαστική θεραπεία εργοθεραπείας- λογοθεραπείας ή παρακολούθηση από παιδοψυχολόγο.

paidi kai logotherapia 1

Ανησυχητικά σημάδια στο λόγο και την ομιλία του παιδιού

  • Αν το μωρό 8 μηνών δεν αντιδρά στη φωνή των γονέων όταν αυτοί βρίσκονται έξω από το οπτικό του πεδίο ή όταν δεν το αγγίζουν.
  • Αν το μωρό 12 μηνών δεν αντιδρά στους ήχους, δεν κοιτάζει ή δε στρέφει το κεφάλι του προς τη μεριά που ακούγεται ο ήχος, ενώ δεν υπάρχει ένδειξη απώλειας της ακοής. Επίσης, αν το παιδί δε βγάζει ήχους.
  • Αν το μωρό 14 μηνών δε δείχνει με το δάκτυλο σε ένα βιβλίο όταν του ζητηθεί.
  • Αν το μωρό 15 μηνών δεν εκτελεί πάντα απλές εντολές όταν του το ζητάμε.
  • Αν το μωρό 16 μηνών δεν προφέρει κατανοητά λέξεις ή δικές του λέξεις που έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα, π.χ. μπανάνα – νανα, ψωμί –μι.
  • Αν το μωρό 18 μηνών έχει δικό του λεξιλόγιο, το οποίο δε συμπεριλαμβάνει κατανοητές λέξεις με νόημα.
  • Αν το μωρό 20 μηνών δεν ονομάζει 20 -30 γνωστά αντικείμενα και το λεξιλόγιο δεν εμπλουτίζεται εβδομάδα με εβδομάδα.
  • Αν το μωρό 24 μηνών δεν έχει λεξιλόγιο πάνω από 100 λέξεις και δεν κάνει φράσεις με δυο λέξεις "πάμε ατα".
  • Αν το νήπιο 27 μηνών δεν απαντά με απλό τρόπο σε εύκολες ερωτήσεις με το τι; που; γιατί;
  • Αν το νήπιο 30 μηνών δεν κάνει απλές προτάσεις με υποκείμενο- ρήμα- αντικείμενο, π.χ. το παιδί τρώει μήλο.
  • Αν το νήπιο 36 μηνών έχει λόγο αλλά δεν είναι καθαρός ώστε να μπορούν να τον καταλάβουν οι γονείς και άλλα άτομα.

Μιλήστε σήμερα για το πρόβλημα που σας απασχολεί με ένα Λογοθεραπευτή παίδων.

Η γνώμη του ειδικού

Εάν το παιδί σας δεν έχει διαγνωσμένο πρόβλημα, αλλά υποψιάζεστε ότι έχει κάποια διαταραχή λόγου ή καθυστέρηση λόγου, επικοινωνήστε για να γίνει αρχικά λογοθεραπευτική αξιολόγηση. Στη συνέχεια θα σας δοθούν συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα. Με τη συνεργασία σας και την εμπιστοσύνη στο λογοθεραπευτή παίδων θα βοηθήσετε το παιδί σας να λύσει το πρόβλημα έγκαιρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved