Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο: Γιατί κλαίει το μωρό σας

Το νεογέννητο μωρό, ερχόμενο σπίτι από το μαιευτήριο, έχει τρεις βασικές λειτουργίες που το χαρακτηρίζουν. Τον ύπνο, τη σίτιση και το κλάμα.

Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο: Γιατί κλαίει το μωρό σας

Το κλάμα είναι ο κύριος τρόπος του νεογέννητου να εκφράσει τις ανάγκες του, εξηγεί ο ειδικός, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής. Τα μωρά, όταν κλαίνε, επικοινωνούν μαζί μας, μας ενημερώνουν ότι δεν αισθάνονται καλά, ότι πεινούν, πονάνε ή απλά ότι θέλουν να τα πάρουμε αγκαλιά.

Το κλάμα του μωρού δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, αισθήματα ανησυχίας στη νέα μητέρα, γι’ αυτό σιγά σιγά πρέπει να μάθει να το αποκωδικοποιεί.

Το κλάμα του νεογέννητου μωρού

Το νεογέννητο μωρό, ορισμένες φορές, μπορεί να κλαίει χωρίς προφανή λόγο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαπιστώσει η νέα μαμά είναι ότι το νεογέννητο μωρό δεν κλαίει επειδή αισθάνεται πεινασμένο, αναστατωμένο, υγρό ή απλώς και μόνο επειδή χρειάζεται αγκαλιά.

Κλάμα νεογέννητου μωρού: οι πρώτες αντιδράσεις της μαμάς

  • Πάρτε το αγκαλιά, κοιτάξτε το στα μάτια, αιωρείστε το μέσα στην αγκαλιά σας.
  • Αγγίξτε το τρυφερά, μιλήστε του χαμηλόφωνα και παρατηρήστε τη συμπεριφορά του.

Νεογέννητο κλάμα: Τι πρέπει να γνωρίζει η νέα μαμά

otan to neogennhto moro klaiei 1

Το κλάμα είναι ο κύριος τρόπος του νεογέννητου να εκφράσει τις ανάγκες του και αυξάνεται περίπου στις 6-8 εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Αυτή η περίοδος έντονου κλάματος είναι δύσκολη, αλλά να ξέρετε ότι θα περάσει. Τα μωρά κλαίνε και αναστατώνονται, σύμφωνα με μελέτες, κατά μέσο όρο τρεις ώρες την ημέρα. Ορισμένα νεογέννητα κλαίνε πολύ περισσότερη ώρα. Συνήθως, το κλάμα και η αναστάτωση του νεογέννητου συμβαίνει συχνότερα αργά το απόγευμα και το βράδυ. Καθώς το νεογέννητο μεγαλώνει, προσαρμόζεται περισσότερο στο περιβάλλον και κλαίει λιγότερο. Επίσης, καθώς το νεογέννητο μεγαλώνει, η μητέρα καταλαβαίνει καλυτέρα τι χρειάζεται το μωρό της όταν κλαίει.

Όταν το νεογέννητο μωρό κλαίει η μητέρα:

  • Αναστατώνεται, έχει ανησυχία.
  • Συχνά, νιώθει ενοχές μήπως δεν κάνει κάτι σωστά.
  • Νιώθει απογοήτευση που δεν μπορεί να σταματήσει το κλάμα του μωρού και να βοηθήσει το νεογέννητο της.

Όταν τα αρνητικά συναισθήματα σας κατακλύζουν, ζητήστε από ένα άλλο άτομο να αναλάβει τη φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας για λίγο.

Απομακρυνθείτε από το μωρό, δώστε χρόνο στον εαυτό σας μακριά από το μωρό κι αυτό θα σας βοηθήσει να ξαναβρείτε την ηρεμία σας.

Η γνώμη του ειδικού

Το κλάμα του νεογέννητου μειώνεται καθώς το μωρό σας μαθαίνει να προσαρμόζεται στο εξωμήτριο περιβάλλον. Καθώς θα περνά ο χρόνος, και εσείς θα μπορείτε να καταλάβετε πιο εύκολα τι έχει ανάγκη το μωρό σας κάθε ώρα. Θα μπορείτε να καταλάβετε περισσότερα από τις κινήσεις του και μέσα από τη γλώσσα του σώματος του μωρού σας. Ζητήστε βοήθεια εάν αισθάνεστε ότι έχετε δοκιμάσει όλους τους τρόπους και δεν απέδωσαν. Η συμβουλευτική γονέων μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλυτέρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved