Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το Πάσχα και τους συμβολισμούς του

Εξηγήστε τους με απλά λόγια τι γιορτάζουμε.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το Πάσχα και τους συμβολισμούς του

Τα περισσότερα παιδιά συνδέουν το Πάσχα με τις διακοπές στο χωριό, τα δώρα της νονάς, τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια.

Τα πάθη του Χριστού, ο Επιτάφιος και Ανάσταση είναι έννοιες που συχνά δεν γίνονται αντιληπτές από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Επομένως οι πληροφορίες που θα τους δώσουμε πρέπει να είναι κατανοητές χωρίς πολλές λεπτομέρειες που θα τα μπερδέψουν.

Παραδόσεις και έθιμα

Ένας έξυπνος τρόπος είναι να συνδέσετε το Πάσχα με έθιμα και παραδόσεις που τηρούνται μέχρι σήμερα. Από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά είναι γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ερώτηση μπορείτε να τους αφηγηθείτε πώς ξεκίνησε και τι συμβολίζει.

Κόκκινα αβγά

Το αβγό συμβολίζει τη ζωή και την δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή, ενώ το τσούγκρισμα συμβολίζει την Ανάσταση. Το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωής. Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους. Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς, χαράς για την Ανάσταση του Κυρίου.Άλλη, μια συχνή ερώτηση που κάνουν τα παιδιά είναι γιατί ανάβουμε λαμπάδες . Μπορείτε να τους εξηγήσετε ότι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού που το φως της μας δίνει την ελπίδα.

Ψήσιμο αρνιού

Είτε συνηθίζετε να ψήνετε αρνί είτε όχι, είναι βέβαιο ότι τα παιδιά έχουν δει αρνί στη σούβλα και αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό. Πείτε τους ότι πρόκειται για ένα έθιμο που προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και με το αίμα του θυσιαζόμενου αμνού έβαφαν τις πόρτες τους κατ' αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Επίσης ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

Το σημαντικό είναι να απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού με σαφήνεια και όσο πιο απλά γίνεται.

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved