Βιβλία ιδανικά για παιδιά νηπιακής ηλικίας

Κάθε παιδί έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του καθημερινά προβλήματα. Και αν κάποιοι βιαστείτε να σκεφτείτε ότι τα παιδιά δεν έχουν προβλήματα, κάνετε λάθος.

Μαργαρίτα Νικολάου
Βιβλία ιδανικά για παιδιά νηπιακής ηλικίας

Υπάρχουν παιδιά γκρινιάρικα, παιδιά που δεν ακούνε, παιδιά που θέλουν να περάσει το δικό τους, παιδιά που δεν θέλουν να φάνε και παιδιά που αρνούνται πεισματικά να κοιμηθούν νωρίς το βράδυ.

Η βοήθεια έρχεται μέσα από ένα βιβλίο

Οι μαμάδες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα καθημερινά ψάχνουν στο διαδίκτυο τρόπους και μυστικά που θα τις βοηθήσει να διαχειριστούν όλα τα παραπάνω αποτελεσματικά. Μέσα σε αυτή την κατηγορία μαμάδων ανήκω και εγώ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αναζητήσει για μια λύση μέσα σε ένα παιδικό βιβλίο ή μια ιστορία που θα κάνει την κόρη μου να ταυτιστεί, βοηθώντας όχι μόνο την ίδια αλλά και εμένα στο δύσκολο αυτό έργο αυτό της μητρότητας.

Όταν λοιπόν άλλες φίλες μαμάδες ζητούν τη γνώμη μου, αμέσως τους προτείνω κάποιο βιβλίο που έχω δει ή που έχω διαβάσει η ίδια, για να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημά τους.

paidika vivlia gia paidia 3

Επιλέξτε το σωστό βιβλίο

Αντί για ένα παιχνίδι προτιμήστε να κάνετε δώρο ένα βιβλίο στο δικό σας παιδί ή το παιδί της φίλης σας. Με αυτόν τον τρόπο το κάνετε να αγαπά τα βιβλία, την ανάγνωση, τη μάθηση και την ψυχαγωγία ενώ παράλληλα του δίνετε την ευκαιρία να ταυτιστεί με κάποιον από τους ήρωες της ιστορίας που ακούει.

Αυτό καταφέρνουν και τα βιβλία του Alberto Pellai και της Barbara Tamborini. Μία σειρά από βιβλία που δεν είναι ούτε εικονογραφημένες ιστορίες, ούτε οδηγοί ανατροφής. Είναι και τα δύο μαζί: ένα διπλό εργαλείο για να ξεπεράσουν οι γονείς τις αναπτυξιακές προκλήσεις της νηπιακής ηλικίας στο σημείο όπου συναντώνται οι σκέψεις του παιδιού με αυτές του ενήλικα.

«Από την κούνια στο κρεβάτι!»

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν έρχεται η στιγμή να κοιμηθεί το παιδί στο «μεγάλο» κρεβάτι. Για κάποια παιδιά αυτή η μετάβαση είναι εύκολη υπόθεση, για κάποια άλλα όμως, όχι. Για αυτά τα παιδιά υπάρχει το βιβλίο «Είναι ώρα για ύπνο». Κάντε μια ζεστή αγκαλιά στο παιδί σας και διαβάστε του το παραμύθι που θα το βοηθήσει να συνηθίσει γρηγορότερα το νέο του κρεβάτι.

«Δεν θέλω να φάω!»

Όλα είναι έτοιμα για την πρόκληση του φαγητού: το τραπέζι είναι στρωμένο με πολλά και νόστιμα φαγητά... το παιδί σας όμως αρνείται να φάει, τι κάνετε; Απλά αρπάζετε το βιβλίο «Δεν θέλω σούπα», το διαβάζετε στο παιδί σας και μαζί καταφέρνετε σιγά σιγά να λατρέψει όλα εκείνα τα φαγητά που αρνείται να φάει ή ακόμη και να δοκιμάσει.

paidika vivlia gia paidia 2

«Τα θέλω όλα δικά μου!»

Και ποια μαμά δεν το έχει ζήσει αυτό. Εγώ όταν η κόρη μου ήταν μικρή, πολλές φορές. Δεν έδινε ΤΙΠΟΤΕ σε κανέναν και είχε πολλή γκρίνια. Πάρα πολλή γκρίνια. Τότε δεν υπήρχε το βιβλίο «Θέλω τα πάντα - Είμαι Βασιλιάς»... αν υπήρχε θα είχα διαχειριστεί διαφορετικά τη μικρή μου «λέαινα» μιας και στο βιβλίο αυτό αναφέρεται πώς ένα μικρό «σκανδαλιάρικο λιονταράκι» μπορεί να ηρεμήσει μέσα από την υπομονή, την κατανόηση και την αγάπη.

«Τι; Θα έρθει νέο μωρό στην οικογένεια;»

Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού γίνεται τεράστια πρόκληση στην ψυχολογία του πρωτότοκου παιδιού. Και μέχρι κάποιο σημείο είναι απόλυτα κατανοητό. Το πρώτο παιδί που είχε όλη την προσοχή στραμμένη πάνω του, νιώθει τώρα να παραγκωνίζεται, καθώς ήρθε «εκείνο» που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γονιών του, την αγκαλιά τους, την προσοχή τους και χάνει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ανάμεικτων συνήθως συναισθημάτων που κυμαίνονται από τη ζήλια, την αντιδραστικότητα, τον ανταγωνισμό, μέχρι και την επιθετικότητα. Πώς θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά η μαμά ή πώς θα τα προλάβει; Το βιβλίο «Ουφ ένας αδερφούλης», είναι ένας πλήρης οδηγός που μέσα από την όμορφη ιστορία του, κάνει το παιδί να ταυτιστεί με τον ήρωα και κάπως έτσι προετοιμάζεται για να αναλάβει το ρόλο του μεγάλου αδερφού.

paidika vivlia gia paidia 1

Όλα τα βιβλία που σας πρότεινα εκτός από τις υπέροχες ιστορίες, στο τέλος κρύβουν πολύτιμες συμβουλές, μυστικά και tips που θα βοηθήσουν μια νέα μαμά να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω καθημερινά προβλήματα. Θα τα βρείτε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved