Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε στη συντήρηση και κατάψυξη τροφίμων

Τοποθετείτε κι εσείς το γάλα στην πόρτα του ψυγείου;

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε στη συντήρηση και κατάψυξη τροφίμων

Υπάρχουν βασικοί κανόνες για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων όταν τα συντηρούμε και τα φυλάσσουμε στο σπίτι (στο ψυγείο ή στις τροφοθήκες μας) που εφαρμόζοντάς τους προστατεύουμε την υγεία μας.

Η συνηθέστερη, ίσως, λαθεμένη πρακτική συντήρησης τροφίμων που συμβαίνει στα περισσότερα νοικοκυριά είναι η αποθήκευση ευπαθών τροφίμων, συνήθως των συσκευασιών γάλακτος, στην πόρτα του ψυγείου.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος ευζην, κάθε φορά που το ψυγείο ανοίγει (αυτό συμβαίνει δεκάδες φορές μέσα στην ημέρα), η περιοχή της πόρτας του ψυγείου είναι αυτή που επηρεάζεται περισσότερο από την αλλαγή θερμοκρασίας, καθώς και αυτή που απαιτεί περισσότερη ώρα για να επανέλθει στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία.

Η συνεχής αυτή αυξομείωση στη θερμοκρασία θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των τροφίμων που βρίσκονται στην πόρτα του ψυγείου, συνεπώς το γάλα και άλλα ευπαθή τρόφιμα, θα πρέπει να αποθηκεύονται στον κεντρικό θάλαμο του ψυγείου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή.

Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνάμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας κατά την αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο, οι οποίοι συχνά παραβλέπονται. Σε αυτούς συγκαταλέγονται:

  • Η τακτική καθαριότητα των χώρων του ψυγείου, η αποφυγή της υπερφόρτωσης του ψυγείου με τρόφιμα, καθώς έτσι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για την μετακίνηση του αέρα στους εσωτερικούς του χώρους και άρα την καλή ψύξη των τροφίμων, και
  • Η σωστή απομόνωση των τροφίμων στο εσωτερικό του ψυγείου με κυριότερο σημείο την τοποθέτηση των νωπών προϊόντων κρέατος σε περιέκτες που κλείνουν καλά στα χαμηλότερα επίπεδα του ψυγείου, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές χυμών και επιμόλυνση άλλων τροφίμων.

Διαβάστε επίσης

Τοποθετείτε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο;
Τέσσερις τροφές που δεν πρέπει να πλένονται πριν το μαγείρεμα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved