Πόσες μέρες ένα φαγητό μπορεί να συντηρηθεί σωστά στο ψυγείο;

Ο χρόνος ασφαλούς συντήρησης των διαφόρων τροφίμων στο ψυγείο αποτελεί σημαντικό σημείο προσοχής για όλους μας.

 

Πόσες μέρες ένα φαγητό μπορεί να συντηρηθεί σωστά στο ψυγείο;

Και αυτό γιατί η παραμονή ενός τροφίμου στο ψυγείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε σπατάλη τους (τρόφιμα που έχουν ορατές αλλοιώσεις αναπόφευκτα θα καταλήξουν στα απορρίμματα), αλλά και σε κινδύνους για την υγεία εφόσον καταναλωθούν.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος ευζην, για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

  • Αναφορικά με τα μαγειρεμένα φαγητά, αυτά πρέπει να καλύπτονται και να τοποθετούνται πάνω από τα νωπά, ενώ η παραμονή τους στη συντήρηση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3-4 ημέρες. Αναφορικά με τα νωπά τρόφιμα, το χρονικό διάστημα ασφαλούς παραμονής τους στο ψυγείο ποικίλει σημαντικά, καθώς άλλα τρόφιμα είναι πιο ανθεκτικά και άλλα πιο επιρρεπή σε αλλοιώσεις και βακτηριακές μολύνσεις.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο κρέας και τα προϊόντα του. Το νωπό κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι ή χοιρινό) μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο περίπου 2-5 ημέρες, ενώ ο κιμάς και τα πουλερικά πρέπει ιδανικά να μαγειρεύονται κατά την ημέρα αγοράς τους. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα προϊόντα κρέατος, λευκού ή κόκκινου, θα πρέπει να καταψύχονται και να καταναλώνονται εντός περίπου 10 μηνών από την αγορά τους.
    Εξαίρεση αποτελούν τα αλλαντικά, τα οποία συντηρούνται κατά μέσο όρο έως και 2 εβδομάδες στο ψυγείο, ωστόσο, αν εμφανίσουν σημάδια αλλοίωσης νωρίτερα, δεν πρέπει να καταναλωθούν.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για περίπου 7-14 ημέρες και θα πρέπει να φυλάσσονται σε συσκευασίες που αερίζονται και δεν μαζεύουν υγρασία, και χωρίς προηγουμένως να έχουν καθαριστεί ή κοπεί.
  • Τέλος, η συντήρηση των τυριών ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το είδος τους. Ενδεικτικά, τα τυριά άλμης (π.χ. φέτα), καλό είναι να καταναλώνονται εντός 1 εβδομάδας από την αγορά τους αν φυλάσσονται χωρίς την άλμη (αν φυλάσσονται σε άλμη μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα), ενώ τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά (π.χ. γραβιέρα, κασέρι, ένταμ) διατηρούνται στο ψυγείο έως 15 ημέρες. Τα συσκευασμένα μαλακά τυριά (π.χ. κατίκι) διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους (εκτός αν παρουσιάσουν κάποια αλλοίωση), ενώ αν αγοραστούν «χύμα» διατηρούνται έως 10 ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα τρώμε υγιεινά και οικονομικά;
Τοποθετείτε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved