Αυτός είναι ο σοβαρός λόγος, που δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο (vds)

Μήπως πλένετε και εσείς το νωπό κοτόπουλο, πριν το μαγειρέψετε; Αν το κάνετε, θα πρέπει να το σταματήσετε. Και δείτε το λόγο.

Αυτός είναι ο σοβαρός λόγος, που δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο (vds)

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μάθει από τις μαμάδες μας, που είχαν μάθει με τη σειρά τους, από τις δικές τους μαμάδες, ότι πρέπει να πλένουμε τόσο το κοτόπουλο, όσο και το κρέας, πριν τα μαγειρέψουμε. Αυτό, ως πρακτική και σκέψη, πριν κάμποσα χρόνια, είχε λογική. Βλέπετε, τότε δεν υπήρχαν καν βασικοί κανόνες ασφαλείας και τα κρέατα ήταν εκτεθειμένα σε πάσης φύσεως μικρόβια.

Ωστόσο, σήμερα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Ο τρόπος μεταφοράς, συντήρησης κι έκθεσης του κρέατος, που είναι προς πώληση, το προστατεύουν από κάθε μικρόβιο. Αν, λοιπόν, ο λόγος που συνεχίζουμε να πλένουμε το κρέας ή το κοτόπουλο είναι για να διώξουμε, μακριά τα μικρόβια που μπορεί να έχουν, πλέον δεν ευσταθεί. Αντίθετα, εγκυμονεί κινδύνους!

kotopoulo plysimo

Ειδικά, με το νωπό κοτόπουλο, όταν το πλένουμε ελλοχεύει ο κίνδυνος της διασποράς του καμπυλοβακτηριδίου. Όπως τονίζουν, οι ειδικοί του βρετανικού FSA, ελλοχεύει ο κίνδυνος το συγκεκριμένο μικρόβιο να διασπαρθεί στην επιφάνεια κοπής, στα μαγειρικά σκεύη, ακόμη και στα ρούχα μας. Επίσης, πλένοντας το ωμό κοτόπουλο, αν υπάρχει το συγκεκριμένο βακτηρίδιο, όχι μόνο δεν το διώχνουμε, αλλά με το νερό θα μεταφερθεί και σε άλλα σημεία του κοτόπουλου. Εξάλλου, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αν υπάρχει κάποιο μικρόβιο, θα «σκοτωθεί», με το μαγείρεμα. Γι αυτό, λοιπόν, το κοτόπουλο θα πρέπει να το μαγειρεύετε καλά.

Κανόνες ασφαλείας

Ωστόσο, θα πρέπει να τηρήσετε κάποιους κανόνες ασφαλείας με το νωπό κοτόπουλο.

- Αν το συντηρήσετε στο ψυγείο, πριν το μαγειρέψετε, φροντίστε να είναι καλά τυλιγμένο, ώστε να μη στάξει αίμα στο ψυγείο ή σε άλλα τρόφιμα
- Τοποθετήστε το στο κάτω ράφι του ψυγείου
- Όταν τελειώσετε με την παρασκευή του, πλένετε καλά τα μαγειρικά σκεύη, καθώς και την επιφάνεια κοπής. Επίσης, πλένετε καλά και τα χέρια σας.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο, τι συμβαίνει όταν πλένετε το κοτόπουλο

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις τροφές που δεν πρέπει να πλένονται πριν το μαγείρεμα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved