Αυτά είναι τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να ανεβάζετε στα social media

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, από τότε δηλαδή που μπήκαν τα social media στη ζωή μας, η ιδιωτικότητα είναι σπάνια.

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να ανεβάζετε στα social media

Όλο και περισσότεροι εθίζονται στα social media, ανεβάζοντας είτε στο facebook είτε στο Instagram, ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, στιγμές από την προσωπική τους ζωή. Ειδικά, το καλοκαίρι το χρονολόγιο γεμίζει από ενσταντανέ από τις διακοπές και check in για την τοποθεσία που βρίσκονται οι χρήστες. Αλλά, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι δημοφιλείς σελίδες, κρύβουν παγίδες. Και υπάρχουν κάποια πράγματα, που δεν πρέπει ποτέ να ανεβάσουν.

Ας δούμε ποια είναι αυτά και γιατί κρύβουν κινδύνους.

Τη διεύθυνση του σπιτιού σας ή της δουλειά σας
Το facebook δεν είναι βιογραφικό, για να δίνετε προσωπικές λεπτομέρειες, όπως διεύθυνση σπιτιού, εργασίας ή κινητό τηλέφωνο. Ακόμη και φωτογραφίες από το εξωτερικό του σπιτιού σας που μπορεί να μαρτυρήσουν την ακριβή τοποθεσία, δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται. Και θα πρέπει να ενημερώσετε και τους φίλους σας, όταν βρίσκονται στο σπίτι σας, να μην κάνουν tag τη διεύθυνση σας.

Πληροφορίες ότι θα λείπετε από το σπίτι για μέρες
Η ΕΛΑΣ πρόσφατα έβγαλε σχετική ανακοίνωση, όπου καλούσε τους χρήστες να είναι προσεκτικοί και να μη δίνουν λεπτομέρειες για τις διακοπές τους. Είναι κατανοητό πώς θέλετε να δείχνετε στους φίλους σας πού βρίσκεστε και πώς περνάτε, αλλά όπως εξηγεί η ΕΛΑΣ, κάποιος επιτήδειος γνωρίζοντας ότι λείπετε και μάλιστα για μέρες, μπορεί να «χτυπήσει» στο σπίτι σας. Έτσι, μία καλή ιδέα είναι να ανεβάσετε φωτογραφίες από τις διακοπές σας, με την επιστροφή σας.

Πολύ προσωπικές φωτογραφίες
Στο Instagram, κυρίως, ανεβάζουν πολύ προσωπικές φωτογραφίες, σε πολύ προσωπικές στιγμές. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί/ες διότι οι εποχές είναι περίεργες και οι φωτογραφίες αυτές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επιτήδειους. Καταλαβαίνετε. Επίσης, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει τονίσει, κυρίως οι έφηβοι, δεν θα πρέπει να έχουν σε κανέναν εμπιστοσύνη. Και δεν πρέπει να στέλνουν, ακόμη και inbox, πολύ προσωπικές τους φωτογραφίες. Εξάλλου, έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά, όπου επιτήδειοι εκβίαζαν κορίτσια με τέτοιες φωτογραφίες. Προσοχή, λοιπόν, και από τους γονείς. Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, επισκεφτείτε τη σελίδα της ΕΛΑΣ, www.cyberkid.gov.gr

kopelakrataeikinito

Προσωπικές φωτογραφίες των παιδιών σας
Καταλαβαίνουμε, ότι κάποιες στιγμές των παιδιών είναι... πειρασμός και θέλετε να τις μοιραστείτε με τους διαδικτυακούς σας φίλους. Φωτογραφίες με τα κατορθώματα τους ή φωτογραφίες από τις διακοπές σας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς δεν πρέπει να δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας, από πολύ προσωπικές στιγμές, όπως τη στιγμή που κάνουν μπάνιο. Όσο χαριτωμένα και αν δείχνουν με τις σαπουνάδες

Την πιστωτική σας ή άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
Και, όμως, υπάρχουν κάποιοι που ανεβάζουν στα social media φωτογραφίες με την πιστωτική τους ή άλλα προσωπικά δεδομένα. Μην το κάνετε, διότι έτσι, αποτελείτε εύκολη λεία για τους χακερς.

Φωτογραφίες ξένων παιδιών
Υπάρχουν γονείς που δεν έχουν πρόβλημα να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, όταν πρόκειται για ξένα παιδιά. Αν, λοιπόν, θέλετε να ανεβάσετε φωτογραφίες από μία σχολική γιορτή ή εκδήλωση που είναι το παιδί σας, αλλά φαίνονται και άλλα παιδάκια, θα πρέπει να έχετε την έγκριση των γονιών, πριν τις δημοσιοποιήσετε.

Ονομαστικές καταγγελίες
Μπορεί να έχετε πρόβλημα με τον γείτονα και να είστε σε κόντρα, επειδή ρίχνει νερά ή οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, δεν έχετε δικαίωμα να τον ξεμπροστιάσετε επωνύμως στο facebook. Όπως επίσης, να προχωρήσετε σε μία επώνυμη καταγγελία ή ακόμη και κουτσομπολιό.

Φωτογραφίες που ενδεχομένως θα σας... εκθέσουν
Αυτό αφορά, κυρίως, τους εργαζόμενους. Υπάρχουν πολλοί που κοινοποιούν φωτογραφίες σε ένα καφέ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στο γραφείο. Ή έχουν πάρει αναρρωτική άδεια, αλλά είναι... υγιείς για μία βόλτα. Θέλει προσοχή, διότι έχετε υπόψη σας, ότι δε μένει τίποτε κρυφό και άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους ελέω social media.

«Βομβαρδισμός» προσωπικών ή άχρηστων πληροφοριών
Δεν χρειάζεται να «βομβαρδίζετε» τις σελίδες σας στα social media με πολλές προσωπικές πληροφορίες. Ή με προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο. Επίσης, δεν χρειάζεται και κάθε λίγο και λιγάκι, να κάνετε check in πού βρίσκεστε, τι κάνετε, πώς νιώθετε. Ξέρετε, είναι κουραστικό για τους διαδικτυακούς σας φίλους.

Κοινοποιήσεις, που αν δε γίνουν, θα πέσει μαύρη κατάρα
Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορα «κουλά» του τύπου: «Συγκλονιστικό: σε 1 εβδομάδα θα καταστραφεί ο κόσμος». Ή το άλλο: «Κοινοποίησε τώρα, αλλιώς θα πέσει πάνω σου κατάρα». Γιατί ως γνωστόν, η κατάρα είναι γαϊδάρα. Ειδικά, το τελευταίο είναι απίστευτα εκνευριστικό. Να σου στέλνουν δηλαδή να κοινοποιήσεις κάτι, για να μη σε βρουν οι 10 πληγές του Φαραώ. Μπορεί εσείς να τα πιστεύετε, αλλά δεν το κάνουν όλοι οι φίλοι σας. Οπότε, να το αποφεύγετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved