Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί κατά το κολύμπι-Πώς να τους αποφύγετε

Το καλοκαίρι υπάρχουν συχνά κίνδυνοι τραυματισμών μικρών ή μεγάλων ειδικά στη θάλασσα.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί κατά το κολύμπι-Πώς να τους αποφύγετε

Στο κολύμπι, παρατηρούνται τραυματισμοί στον ώμο κατά την εκτέλεση του ελεύθερου και της πεταλούδας, από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των τεχνικών αυτών. Επίσης, παρατηρούνται έντονα τραυματισμοί και στο γόνατο, σε όλα τα στυλ κολύμβησης, ακόμα και στους αθλητές ολυμπιακής κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κάποιας ενόχλησης κατά την εκτέλεση της τεχνικής του προσθίου, λόγω της πλάγιας κλήσης του γονάτου.

Κίνδυνοι τραυματισμών σε ποσοστά:
*86% έσω πλάγιος σύνδεσμος στο πρόσθιο
*65% τραυματισμοί του ώμου
*40 κακώσεις ώμου ανά 10000 ώρες προπόνησης για τους άνδρες
*38 κακώσεις ώμου ανά 10000 ώρες προπόνησης για τις γυναίκες
*34% πόνος στην επιγονατίδα

Οι πιο επικίνδυνοι τραυματισμοί, ωστόσο, συμβαίνουν με τις βουτιές, κυρίως όταν αυτές γίνονται από ψηλά και από μη εκπαιδευμένους ανθρώπους. Οι βουτιές από ύψος τριών ή πέντε μέτρων και η πτώση υπό γωνία στο νερό μπορεί να οδηγήσουν σε υπερέκταση της μέσης και κάταγμα στους σπονδύλους της. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

«Η πρόληψη, σαν όρος, δεν σημαίνει υπέρμετρη προφύλαξη ή φοβία, αλλά σύνεση στους πραγματικούς κινδύνους, που, δυστυχώς, η στατιστική τους επιβεβαιώνει» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γιώργος Γουδέβενος, φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine αρθρώσεων και σπονδυλικής στήλης, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως επισημαίνει, τα συνηθέστερα αθλήματα της εποχής στη χώρα μας, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Η πρώτη, είναι αθλήματα χαμηλού κινδύνου και με μικρό ποσοστό κακώσεων, καθότι είναι κοντά στην ακτή και δεν καταπονούν ιδιαίτερα το σώμα και αυτά είναι η κολύμβηση, το ποδήλατο θαλάσσης, το κανό και παιχνίδια παραλίας όπως το βόλεϊ και οι ρακέτες.

Η δεύτερη κατηγορία, είναι τα αθλήματα μέσης και ανοικτής θαλάσσης, όπως σκι θαλάσσης, ιστιοσανίδα (windsurfing), wake board και κωπηλασία.

Μπορώ να προλάβω τους τραυματισμούς;
Για την αποφυγή τραυματισμών, σημαντικά είναι: η κατάλληλη ενδυμασία, η σωστή προθέρμανση, η εφαρμογή των κανονισμών, όπου αυτοί αναφέρονται και η κατάλληλη προετοιμασία και συντήρηση του σκάφους.
Οσον αφορά τα θαλάσσια σπορ και τους τραυματισμούς, οι παράγοντες κακώσεων, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, είναι τεχνικές, που αφορούν: στον εξοπλισμό του αθλητή (ένδυση, υπόδηση), στην άγνοια ή μη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς, στην κακή τεχνική κατάρτιση του αθλήματος, στην υπερεκτίμηση ή υποτίμηση του εαυτού ή των αντιπάλων, στην επιδειξιμανία, που οδηγεί σε απερισκεψία, στην επιπολαιότητα, στην απειρία, στον ελλιπή ή πλημμελή έλεγχο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved