Πότε τα μπαχαρικά χάνουν τη γεύση τους και πώς να τα διατηρήσετε περισσότερο
Όσα πρέπει να ξέρετε για να κρατήσετε τα μπαχαρικά σας φρέσκα για περισσότερο χρόνο.
Τα μπαχαρικά είναι βασικό στοιχείο σε κάθε κουζίνα, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν πότε χάνουν τη γεύση τους ή πότε πρέπει να τα αντικαταστήσουν. Αν έχετε μπαχαρικά που δεν χρησιμοποιείτε συχνά, ίσως να μην έχουν πια την αρχική τους γεύση. Δεν σημαίνει ότι έχουν χαλάσει αλλά πιθανότατα δεν προσθέτουν νοστιμιά στο φαγητό.
Σύμφωνα με ειδικούς της Spicewalla, η διάρκεια ζωής των μπαχαρικών εξαρτάται από τον τύπο τους και τον τρόπο αποθήκευσης.
Tips για μαμάδες: Έξυπνοι τρόποι να αποθηκεύσετε τα μπαχαρικά στην κουζίνα
Ας δούμε λοιπόν μερικά tips για το πώς θα καταλάβετε πότε τα μπαχαρικά σας έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους και πώς να τα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πόσο διαρκούν τα μπαχαρικά;
Τα μπαχαρικά δεν χαλάνε όπως το τυρί cottage ή άλλα ευπαθή τρόφιμα. Δεν πρόκειται να δείτε μούχλα ή να μυρίσετε κάτι ξινό. Αντιθέτως, θα παρατηρήσετε ότι τα αλεσμένα μπαχαρικά χάνουν τη μυρωδιά τους. Όταν λέμε ότι ένα μπαχαρικό δεν είναι πια καλό, στην πραγματικότητα εννοούμε ότι έχει χάσει τη γεύση του.
«Δεν θα "χαλάσουν" αλλά τα έντονα χρώματα ξεθωριάζουν, οι πικάντικες μυρωδιές εξαφανίζονται όπως και οι γεύσεις που έδιναν ένταση στα φαγητά έχουν», λέει η Alyse Baca, Culinary Director της Spicewalla.
Μπορείτε να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε σε φαγητά ή γλυκά ωστόσο θα είναι ...άγευστα. «Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες ή ημερομηνίες λήξης, αλλά συνιστούμε να ανανεώνετε τα αλεσμένα μπαχαρικά περίπου κάθε 6 μήνες και τα ολόκληρα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα βότανα περίπου κάθε χρόνο, αν φυλάσσονται σωστά», προσθέτει η Baca.
Η ημερομηνία λήξης των μπαχαρικών ισχύει;
Δεν πρόκειται για ημερομηνίες «λήξης» αλλά για «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν». Τα μπαχαρικά δεν γίνονται επικίνδυνα μετά την ημερομηνία, αλλά χάνουν τη γεύση τους. Η ημερομηνία είναι ένας οδηγός για το πόσο καιρό βρίσκεται το μπαχαρικό στο ντουλάπι σας αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πετάξετε αμέσως. Από την όψη και τη οσμή του μπορείτε να κρίνετε αν ένα μπαχαρικό είναι ακόμα καλό. Αν έχει ακόμα ζωηρό χρώμα και έντονη μυρωδιά, μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε.
Το tip της μαμάς: Πότε προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο φαγητό;
Πώς να αποθηκεύετε τα μπαχαρικά για να διαρκούν
Ο τρόπος που φυλάσσετε τα μπαχαρικά επηρεάζει τη διάρκεια της φρεσκάδας τους. Αν τα έχετε σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, θα χάσουν τη γεύση τους πιο γρήγορα και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους. Η Alyse Baca συνιστά να τα διατηρείτε μακριά από φως, θερμότητα και υγρασία.

Αυτό σημαίνει:
Φυλάξτε τα σε αεροστεγή δοχεία.
Κρατήστε τα σε ντουλάπι, όχι στον πάγκο.
Μην τα τοποθετείτε δίπλα ή κοντά σε θερμότητα.
« Η θερμότητα, το φως και η υγρασία καταστρέφουν τα φυσικά έλαια στα μπαχαρικά, που είναι και η δύναμή τους. Αν δεν φυλάσσονται σωστά, χάνουν τη γεύση τους πολύ πιο γρήγορα», προσθέτει η ίδια.
Δύο επιπλέον συμβουλές
Προτιμήστε ολόκληρα μπαχαρικά αντί αλεσμένων, όπου είναι δυνατόν. Τα ολόκληρα διατηρούνται περισσότερο γιατί τα αιθέρια έλαια απελευθερώνονται μόνο όταν τα αλέσετε.
Μην προσθέτετε τα μπαχαρικά απευθείας στην κατσαρόλα όταν βράζει το φαγητό, γιατί θα εκτεθούν στον ατμό και θα κολλήσουν. Αντίθετα, ρίξτε τα πρώτα στο χέρι ή σε ένα κουτάλι μέτρησης και μετά στο φαγητό.