Είναι ασφαλές να τρώτε το μαγειρεμένο ρύζι που περίσσεψε; Τι λένε οι διατροφολόγοι
Τι πρέπει να ξέρετε για την ασφάλεια του leftover ρυζιού.
Το ρύζι, λευκό ή καστανό, συνοδεύει πολλά από τα εβδομαδιαία γεύματά μας. Μαγειρεύεται άλλωστε γρήγορα και είναι ιδιαίτερα χορταστικό, γι΄αυτό σπάνια λείπει από τα ντουλάπια της κουζίνας.
Τι γίνεται όμως με το ρύζι που περίσσεψε; Μπορεί να καταναλωθεί άφοβα την επόμενη μέρα;
Tips για μαμάδες: Πέντε χρήσεις του ρυζιού ιδιαίτερα πρακτικές
Πότε είναι ασφαλές να τρώμε το leftover ρύζι
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Jen Messer, το ρύζι μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια εφόσον έχει αποθηκευτεί σωστά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το μαγείρεμα. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο FATTOM (Food, Acidity, Temperature, Time, Oxygen, Moisture) για να περιγράψουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη μικροβίων. Κάθε λέξη αναφέρεται σε διάφορες πτυχές των υπολειμμάτων φαγητού που πρέπει να προσέξει κανείς, όπως ο τύπος του φαγητού που ξαναζεσταίνεται, η οξύτητα κάθε τροφής, η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να προετοιμαστεί και να αποθηκευτεί, ο χρόνος και η παρουσία οξυγόνου που χρειάζονται κάποιοι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν και αν υπάρχει υγρασία που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Το ρύζι, λοιπόν λόγω της υγρασίας του, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην ανάπτυξη βακτηρίων όταν μένει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ο κίνδυνος του Bacillus cereus
Το ωμό ρύζι περιέχει σπόρους βακτηρίων Bacillus cereus, οι οποίοι επιβιώνουν στο μαγείρεμα. Αν το ρύζι μείνει εκτός ψυγείου για πολλή ώρα, αυτοί οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται και παράγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται με το ξαναζέσταμα. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Shelley Rael, η κατανάλωση τέτοιου ρυζιού μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, πόνους στο στομάχι και διάρροια.
To tip της μαμάς: Ο σωστός τρόπος για να φτιάξετε το τέλειο ρύζι basmati
Διάρκεια ζωής στο ψυγείο
Αν φυλαχθεί σωστά μέσα σε 2 ώρες από το μαγείρεμα, το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να καταναλωθεί αργότερα, αν και δεν υπάρχει ομοφωνία για το πόσο καιρό παραμένει φρέσκο. Κάποιοι διατροφολόγοι αναφέρουν ότι το leftover ρύζι μπορεί να διατηρηθεί έως και 6-7 ημέρες, εφόσον η θερμοκρασία του ψυγείου είναι αρκετά χαμηλή. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας σημειώνει ότι το ρύζι πρέπει να καταναλώνεται «εντός 24 ωρών». Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, μέσω της εφαρμογής Food Safety, αναφέρει ότι το leftover ρύζι μπορεί να αποθηκευτεί για «3 έως 4 ημέρες». Η Messer προτείνει αντίστοιχο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ότι «αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια του ρυζιού, καλύτερα να είστε προσεκτικοί και να το πετάξετε μετά από το πολύ 4 έως 6 ημέρες». Το κατεψυγμένο ρύζι μπορεί να διατηρηθεί έως και 6 μήνες.
Πώς θα καταλάβετε αν το ρύζι έχει χαλάσει
Αν το ρύζι μυρίζει άσχημα, έχει περίεργο χρώμα ή κολλώδη υφή, πρέπει να πεταχτεί. Αυτά είναι σημάδια μικροβιακής αλλοίωσης. Η Rael συμβουλεύει να αποφεύγεται η κατανάλωση ρυζιού που δεν είναι φρεσκομαγειρεμένο, από παιδιά, εγκύους ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Το tip της μαμάς: Απλά μυστικά για το πιο αφράτο ρύζι
Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καιρό βρίσκεται το ρύζι στο ψυγείο, καλύτερα να το πετάξετε.