Γιώργος Ευγενειάδης:Από την επιστήμη στην εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και τη μαγειρική (συνέντευξη)
Ο Τεχνολόγος Τροφίμων που κατακτά τις κουζίνες και τις καρδιές των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Το νέο βιβλίο του Γιώργου Ευγενειάδη φιλοξενεί απλές και νόστιμες vegan συνταγές που έφτιαξε με αγάπη και μεράκι για τους μαθητές τους με αναπηρία.
Γνώρισα τον Γιώργο την περίοδο που ετοιμάζαμε το πρώτο event του Mothersblog «Ready Set Learn» . Ο Γιώργος με τη βοήθεια ενός μαθητή του έφτιαξε με απλά υλικά και χωρίς δοσομετρητές νόστιμα υγιεινά τρουφάκια για όλα τα παιδιά που βρέθηκαν εκεί.
Μου είχε μιλήσει για τα βιβλία του «Απλά και διαφορετικά» και περίμενα πώς και πώς το νέο του πράσινο βιβλίο «Απλά και Διαφορετικά» - συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα (Vegan διατροφής) σε διαφορετική διάσταση.
Πρόκειται για το 3o βιβλίο της σειράς «Απλά & Διαφορετικά», το οποίο αποτυπώνει 42 συνταγές μαγειρικής και αρτοζαχαροπλαστικής με τον μοναδικό σκίτσογραφημένο τρόπο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πρώτο, μπλε, βιβλίο της σειράς.
«Απλά και Διαφορετικά» - Συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα (vegan διατροφής) σε διαφορετική διάσταση
Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι τα υλικά και η διαδικασία των συνταγών παρουσιάζονται βήμα-βήμα με σκίτσα και κείμενο, καθιστώντας πιο εύκολη την ανάγνωση, την κατανόηση και ως εκ τούτου και την εκτέλεσή τους ακόμη και από τα παιδιά μικρής ηλικίας.
Σκοπίμως δεν απαιτείται η χρήση ζυγαριάς και δοσομετρητών, προκειμένου οι συνταγές και η υλοποίησή τους να είναι ακόμα πιο απλή ενώ τα υλικά, όπως θα τον ακούσετε να λέει και στη συνέντευξη παρακάτω, είναι απλά, καθημερινά και μπορεί να τα βρει ο καθένας μας είτε ζει στην πόλη είτε σε κάποιο απομακρυσμένο νησί ή σε ένα ορεινό χωριό. Άλλωστε έμπνευση για το βιβλίο του ήταν η οικογένειά του, οι γιαγιάδες του, καθώς επίσης και οι παππούδες του και φυσικά η Βυρώνεια, ένα μικρό χωριό στις Σέρρες όπου και μεγάλωσε.
Το οικογενειακό τραπέζι, είναι μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που έχει. Θυμάται τον εαυτό του να μυρίζει τα φαγητά πάνω από τις κατσαρόλες, τη γιαγιά και την προγιαγιά του να μαγειρεύουν και νοσταλγεί την ομορφότερη οικογενειακή συνήθεια που του κληροδότησε η οικογένεια που μεγάλωσε.
Γιώργος Ευγενειάδης: «Η αναπηρία δεν είναι μιζέρια, φιλανθρωπία και φόβος»
Εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται στη δημόσια ειδική εκπαίδευση ως τεχνολόγος τροφίμων που χρησιμοποιεί την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική ως βάσεις για να μεταδώσει χρήσιμες πληροφορίες στα άτομα με αναπηρία. Άλλωστε ο λόγος που δημιούργησε αυτά τα βιβλία ήταν αυτός: για να βοηθήσει τον εαυτό τους και τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την ειδική αγωγή και τα εργαστήρια μαγειρικής.
Δείτε τη συνέντευξή του: