Οσο μεγαλύτερη η ηλικία του πατέρα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για ψυχική διαταραχή στα παιδιά

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι μόνο η γυναίκα έχει όριο ηλικίας προκειμένου να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

Οσο μεγαλύτερη η ηλικία του πατέρα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για ψυχική διαταραχή στα παιδιά

Οι άνδρες, λέγαμε, είναι τυχεροί σε αυτό το θέμα, μιας και μπορούν να γίνουν μπαμπάδες, και σε μεγάλη ηλικία. Κι όμως. Μία νέα έρευνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Η ηλικία του πατέρα, ειδικά αν είναι πάνω από 45, όταν κάνει παιδιά, αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση ψυχικών και νοητικών διαταραχών στους απογόνους του.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, Αμερικανών και Σουηδών επιστημόνων, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του πατέρα, τόσο αυξάνεται ο σχετικός κίνδυνος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πιθανές μεταλλάξεις του σπέρματος, λόγω της μεγάλης ηλικίας, μπορεί να προκαλέσουν αυτού του είδους τις διαταραχές στα παιδιά τους.

Στην μελέτη, συμμετείχαν 2,6 εκατομμύρια παιδιά, που γεννήθηκαν από το 1973-2001 από 1,4 εκατ. πατέρες. Ένα από τα συμπεράσματά της, ήταν η σύγκριση μεταξύ ενός 45χρονου πατέρα κι ενός 24χρονου.

Τα παιδιά του πρώτου σε σχέση με του δεύτερου, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτισμό, 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ΔΕΠΥ, διπλάσιο κίνδυνο ψυχωτικής διαταραχής, 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διπολικής διαταραχής, και χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, πάνω σε τέτοιο θέμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved