Ερευνα: Με τάση στην παχυσαρκία οι άνθρωποι που γεννιούνται με καισαρική

Πιο παχύσαρκοι ή υπέρβαροι γίνονται οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή από αυτούς που έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό.

Ερευνα: Με τάση στην παχυσαρκία οι άνθρωποι που γεννιούνται με καισαρική

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που είναι και η μεγαλύτερη του είδους της, όσοι άνθρωποι ήρθαν στον κόσμο με καισαρική, έχουν πιθανότητα 26% να αποκτήσουν παραπάνω κιλά από το κανονικό βάρος αν και παραμένει ασαφές γιατί ο τρόπος γέννας έχει τέτοια διαφορετική επίδραση στο βάρος.

Αν και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που πολλές φορές μια γυναίκα κάνει καισαρική, οι ερευνητές διευκρινίζουν πως μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του παιδιού, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 1 και το άσθμα.

Σε κάποιες χώρες όμως, η καισαρική έχει γίνει «μόδα», όπως στην Κίνα και την Βραζιλία που φτάνει το 60% και το 50%, αντίστοιχα, των συνολικών τοκετών. Σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Βρετανία το ποσοστό τους έχει διπλασιαστεί από το 1990 και σήμερα αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών γεννήσεων.

Όσον αφορά τους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η καισαρική μπορεί να επηρεάζει αρνητικά το βάρος σε βάθος χρόνου, οι ερευνητές είπαν ότι πιθανώς παίζει ρόλο η διαφορετική σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο των μωρών της καισαρικής από εκείνων που γεννήθηκαν δια της φυσιολογικής κολπικής οδού. Επίσης μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά την κατοπινή δραστηριότητα των γονιδίων αν το μωρό έχει υποστεί τη συμπίεση και το στρες του φυσικού τοκετού.

Από την άλλη, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι όντως η καισαρική παχαίνει τους ανθρώπους, απλώς διαπιστώνει μια συσχέτιση, η οποία μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, όπως για παράδειγμα στο ότι οι παχύσαρκες γυναίκες που γεννούν παχύσαρκα παιδιά, επιλέγουν συχνότερα την καισαρική.

Η έρευνα έγινε από 15 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 38.000 άτομα σε δέκα χώρες και επικεφαλής είναι η καθηγήτρια Νίνα Μόντι του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «PLoS».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved