«Η υγεία μου, το δικαίωμά μου» το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024 είναι «Η υγεία μου, δικαίωμά μου».

«Η υγεία μου, το δικαίωμά μου» το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου συμπίπτει και με την ημερομηνία σύστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος συμπληρώνει φέτος 76 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948).

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει κεντρικό σύνθημα το «My health, my right (Η υγεία μου, δικαίωμά μου» και επιλέχθηκε για να υποστηρίξει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου, οπουδήποτε βρίσκεται στον κόσμο αυτό, να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και πληροφόρησης, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβαλλοντικές συνθήκες, μακριά από διακρίσεις.

Σκοπός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η καθολική κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Με λίγα λόγια δηλαδή, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική θέση των ανθρώπων, να έχουν όλοι πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία απειλείται ολοένα και περισσότερο. Οι ασθένειες και οι καταστροφές φαίνονται ως οι μεγάλες αιτίες θανάτου και αναπηρίας.

Το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα στο σύνταγμά τους. Ωστόσο, οι χώρες δεν ψηφίζουν και δεν εφαρμόζουν νόμους για να εξασφαλίσουν ότι οι πληθυσμοί τους έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού - δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας το 2021.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024 είναι «Η υγεία μου, δικαίωμά μου».

πηγή: who.int

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved