«Ο μπαμπάς μου ήταν 35 χρόνια μηχανοδηγός» - Η ανάρτηση μιας κόρης που έγινε viral

Η Άννα γράφει για τον μηχανοδηγό μπαμπά της, για τις αμέτρητες ώρες εργασίες, την εξάντληση, την αγανάκτηση.

«Ο μπαμπάς μου ήταν 35 χρόνια μηχανοδηγός» - Η ανάρτηση μιας κόρης που έγινε viral

Τρένο μπαίνει σε σήραγγα. 

Bigstock

Οι φωτογραφίες των θυμάτων και των αγνοουμένων από την τραγωδία στα Τέμπη αναδημοσιεύονται ξανά και ξανά τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανάμεσα στους 57 νεκρούς και οι μηχανοδηγοί, Γιώργος Κουτσούμπας και Δημήτρης Μασσαλής. Και οι δύο έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, ο ένας λίγο πριν βγει στην σύνταξη, ο άλλος λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την σύντροφό του.

Με αφορμή τον θάνατό τους και τον θάνατο 55 ακόμα ανθρώπων, η Άννα, κόρη μηχανοδηγού γράφει στο Instagram:

«Ο μπαμπάς μου ήταν 35 χρόνια μηχανοδηγός.

Όταν ήμουν μωρό, αν χαλούσε ο καρβουνιάρης, γύριζε μαυρισμένος στο σπίτι, για να κάνει μπάνιο και να προλάβει να κοιμηθεί, για να ξαναγυρίσει στη δουλειά.

Όταν μεγάλωσα αργότερα και πήγαινα στο σχολείο, τον έβρισκα κάποιες μέρες καθισμένο στο τραπέζι της κουζίνας, ανάμεσα σε στοίβες χαρτιά. Με ρωτούσε πώς γράφεται αυτό κι εκείνο, για να μην κάνει ορθογραφικά στις αναφορές που έγραφε, για να ενημερώσει για την επικινδυνότητα των γραμμών, όταν έβρεχε, όταν άφηναν τα δέντρα άκοπα κι έμπαιναν τα κλαδιά στις γραμμές, όταν του ζητούσαν να ξαναπάει στη δουλειά μετά από 8 ώρες από την ώρα που σχόλασε, χωρίς να έχει σημασία μάλλον αν ένας άνθρωπος άυπνος, μπορεί να οδηγήσει ένα τρένο, γιατί δεν είχαν προσωπικό.

Όταν κατάφερνε να πάρει τα δύο ρεπό που δικαιούταν την εβδομάδα, έκλεινε το κινητό του, από φόβο, μήπως τον πάρουν και τον καλέσουν τελευταία στιγμή να του τα κόψουν, γιατί είχε κανονίσει να πάει να βοηθήσει τον παππού μου στο χωράφι.

Καμιά φορά, η μαμά του έλεγε μήπως να πει ναι, επειδή ήταν Κυριακή και θα έπαιρνε τα έξτρα της αργίας. Τα χρειαζόμασταν. Κι εκείνος της απαντούσε ότι αν του πω ναι σήμερα που είναι Κυριακή, όταν θα με ξαναπάρει να μου κόψει το ρεπό καθημερινή, δε θα μπορώ να του πω όχι. Κι εγώ δεν μπορώ μια ζωή να ζω για να δουλεύω.

Ο μπαμπάς μου είναι ρολόι ακριβείας. Τα τελευταία χρόνια στη δουλειά υπέφερε. Ήταν συνεχώς νευρικός, γιατί κυκλοφορούσαν τρένα που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί, γιατί το προσωπικό δεν ήταν αρκετό, γιατί σχεδόν κάθε μέρα υπήρχαν γκρίνιες από το επιβατικό κοινό για τις καθυστερήσεις.

Ο μπαμπάς μου πρόλαβε να βγει στη σύνταξη και τον πρώτο χρόνο κατά βάση κοιμόταν. Γιατί ήταν εξαντλημένος. Γιατί δούλευε πρωτοχρονιές, Πάσχα, Κυριακές, Πρωτομαγιές, νυχτερινά, μισή ζωή.

Σαν τον μπαμπά μου θα ήταν πολλοί ακόμα. Άκουσα πως ο ένας μηχανοδηγός ετοιμαζόταν να βγει στη σύνταξη. Αυτός δεν πρόλαβε.

Ούτε πολλά από τα φοιτητάκια που ήταν μέσα πρόλαβαν να ζήσουν, γιατί για το κράτος η ασφάλειά μας είναι ακριβή και οι ζωές μας ένα τίποτα.

Ας πενθήσουμε για άλλη μια φορά τους νεκρούς μας, όχι από φυσική καταστροφή, αλλά από κρατική αδιαφορία.»

anartisi-mpampa.jfif

Η ανάρτησή της αποτυπώνει δύσκολες συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια από τη μία, την απαξίωση και την αδιαφορία του ελληνικού κράτος από την άλλη. Σε λίγες ώρες έγινε viral και πολλοί είναι αυτοί που έγραψαν τις δικές τους εμπειρίες στα σχόλια.

«Ο πατέρας μου είναι προϊστάμενος αμαξοστοιχίας. 40 χρόνια στον σιδηρόδρομο... Κι έχει ακόμα μέχρι την σύνταξη. Κι αν έχει γράψει αναφορές όπως κι ο δικός σου πατέρας! Και ποιο το αποτέλεσμα; ΣΚ, αργίες, νύχτες, ρισκάρουν την ζωή τους καθημερινά! Δεν σε ξέρω, αλλά σίγουρα καταλαβαίνω πώς νιώθεις...» γράφει κάποιος.

«Ο πατέρας μου ήταν ηλεκτρολόγος 40 χρόνια στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη. Γνώριζε τον μηχανοδηγό, μάλιστα ήταν να βγουν μαζί στην σύνταξη ,αλλά ο αποθανών επέλεξε να μη βγει για να βοηθήσει τη κόρη του που ήταν σπουδάστρια. Χθες τηλεφώνησε ο πατέρας μου στον προϊστάμενο του με κλάμματα από την απόγνωση τόσων ετών ,λέγοντας του «Στα έλεγα! Σας φώναζα!! Δε με ακούγατε!! Πόσες φορές σας τα είπα;» κάποιος άλλος.

Ακόμα ένα σχόλιο:

«Ο μπαμπάς μου είναι σταθμάρχης από το 1981 στον ΟΣΕ και όλα αυτά που ανέφερες Αννα τα ζούσαμε κι εμείς ! Ακόμη και εργατικό ατύχημα έπαθε την ώρα της υπηρεσίας το 2007 και ακόμη δεν δικαιώθηκε από το κράτος παρόλο που ήταν εργατικό ατύχημα για να υπηρετήσει το επάγγελμα του, κι ας του άφησε μια μορφή ανάπηριας !ο μπαμπάς μου τώρα είναι στην εντατική εδώ και 1 μήνα λόγω προβλήματος υγείας , δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον.Αλλά ξέρω πως αυτά που είπες Αννα θα τα υποστήριζε μέχρι τέλους! Κανένας σιδηροδρομικός δεν ευθύνεται για όλο αυτό! Οι μόνοι που παλεύουν εκεί έξω ειναι οι σιδηροδρομικοί καθημερινά! Είναι άδικο να τους κρίνουμε! Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και είμαστε συντετριμμένοι όλοι με αυτη τη τραγωδία! Αλλά δεν πρέπει το σύστημα να βρει τους πραγματικούς ενόχους !!!! Ποτέ ξανά καμία τέτοια τραγωδία!»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved