Tips για μαμάδες: Απλοί τρόποι να κάνετε τρυφερό το σκληρό κρέας

Κάντε το κρέας να λιώνει στο στόμα.

Tips για μαμάδες: Απλοί τρόποι να κάνετε τρυφερό το σκληρό κρέας
Bigstock

Είτε βράζετε το κρέας είτε το ψήνετε, όταν έρχεται η στιγμή να το φάτε, διαπιστώνετε ότι είναι σκληρό. Τι μπορεί να φταίει; Η ποιότητα ή κάποια λάθη που κάνετε κατά το μαγείρεμα;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν την επόμενη φορά το κρέας να λιώνει στο στόμα.

Χτυπήστε το κρέας με ένα σφυρί

Για μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως οι μπριζόλες ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσετε τις σκληρές μυϊκές ίνες και να μαλακώσει το κρέας είναι να χρησιμοποιήσετε το σφυρί κρέατος. Αν δεν έχετε, χαράξτε ελαφρά με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του κρέατος σταυρωτά ή χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να κάνετε μερικές τρύπες.

kreas-alati-1.jpg

Φτιάξτε μια μαρινάδα

Αν θέλετε να ψήσετε το κρέας στα κάρβουνα ή στον φούρνο, χρησιμοποιείστε όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού, ξίδι ή βούτυρο. Όχι μόνο θα αποκτήσει γεύση το κρέας αλλά θα διασπαστούν οι σκληρές πρωτεΐνες, μαλακώνοντας το κρέας. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε να καθίσει το κρέας στη μαρινάδα για πολλή ώρα (30 λεπτά έως δύο ώρες θα είναι αρκετές).

Αλατίστε καλά το κρέας

Είτε μαρινάρετε το κρέας είτε όχι, φροντίστε να το αλατίσετε πριν από το μαγείρεμα. Το αλάτι αφαιρεί την υγρασία από το εσωτερικό του κρέατος, αναδεικνύει τις γεύσεις και δημιουργεί φυσική άλμη. Σε αντίθεση με τις μαρινάδες, μπορείτε να αλατίσετε το κρέας έως και 24 ώρες νωρίτερα.

Το κρέας πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το βόειο κρέας και άλλα άπαχα κομμάτια κρέατος. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολύ λίπος σε αυτά τα κομμάτια, δεν πρέπει να ψηθούν πολύ. Γι΄αυτό αφήστε το κρέας τουλάχιστον 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγειρέψετε, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα ( δεν μιλάμε για το κρέας που έχετε στην κατάψυξη αλλά στη συντήρηση).

pvw-ksepagwnw-grigora-to-kreas-2.jpg

Ψήστε στη σωστή θερμοκρασία

Το υπερβολικό ψήσιμο ή βράσιμο μπορεί να στεγνώσει το κρέας ή να το κάνει λαστιχωτό. Αν δεν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά το χρόνο, χρησιμοποιείστε θερμόμετρο κρέατος.

Κόψτε το κρέας αντίθετα από τις μυϊκές ίνες

Όλα τα κομμάτια κρέατος έχουν μακριές μυϊκές ίνες. Εάν τα κόβετε παράλληλα με τις μυϊκές ίνες, θα το μασάτε περισσότερη ώρα. Αντ΄αυτού, κόψτε σταυρωτά και αντίθετα από τις μυϊκές ίνες, ώστε το κρέας να χωρίζεται πιο εύκολα.

Πηγή: tasteofhome.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved