Tips για μαμάδες: Τα λάθη που κάνετε και δεν σας πετυχαίνει η μπεσαμέλ

Για τέλεια σπιτική μπεσαμέλ, αποφύγετε αυτά τα πέντε λάθη.

Tips για μαμάδες: Τα λάθη που κάνετε και δεν σας πετυχαίνει η μπεσαμέλ
Bigstock

H μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα με τρία βασικά υλικά: γάλα, βούτυρο και αλεύρι.

Και ενώ θεωρητικά είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της, στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολο να πετύχετε μια μεταξένια μπεσαμέλ, καθώς μπορεί να σβολιάσει, να γίνει πολύ ρευστή ή υπερβολικά πηχτή.

Τι μπορεί να φταίει; Ας δούμε τα πέντε πιο συχνά λάθη:

Λανθασμένη δοσολογία

Μήπως υπολογίζετε με το μάτι την ποσότητα των υλικών ή προσθέτετε λίγο παραπάνω γάλα στην μπεσαμέλ; Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι η σάλτσα δεν θα βγαίνει ποτέ η ίδια.

Η σωστή αναλογία για μια κλασική μπεσαμέλ 100 γρ. βούτυρο, 100 γρ.αλεύρι και 1 λίτρο γάλα.

Δεν τη μαγειρεύετε σωστά

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρόνο μαγειρέματος. Μαγειρέψτε το roux τόσο ώστε να μην έχει γεύση ωμού αλευριού ούτε όμως να αρπάξει.

Χρησιμοποιείτε κρύο γάλα

Μπορείτε να φτιάξετε μπεσαμέλ με κρύο γάλα αλλά θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να δέσει η σάλτσα. Εναλλακτικά μπορείτε να ζεστάνετε το μισό γάλα να προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο.

Προσθέτετε όλο το γάλα ταυτόχρονα

Προσθέστε περίπου το ένα τέταρτο του ζεστού γάλακτος στην κατσαρόλα που έχετε λιώσει το βούτυρο και έχετε προσθέσει το αλεύρι , ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια ρίξτε και το υπόλοιπο γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Αφήνετε τη μπεσαμέλ στη φωτιά πολύ ώρα

Η μπεσαμέλ δεν χρειάζεται περισσότερο από 10 λεπτά στη φωτιά. Όταν σηκώνετε το κουτάλι και η μπεσαμέλ δεν είναι υγρή, την αποσύρετε από την εστία και την αφήνετε στο πλάι. Αν δεν έχει πήξει μετά από 10- 12 λεπτά σημαίνει ότι η αναλογία των υλικών δεν είναι σωστή.

Πηγή: thekitchn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved