Δεκαπενταύγουστος: Μιλήστε στα παιδιά για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

Τι γιορτάζουμε και τι συμβολίζει ο Δεκαπενταύγουστος.

Δεκαπενταύγουστος: Μιλήστε στα παιδιά για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας
Bigstock

Στην Ελλάδα, ο Δεκαπενταύγουστος είναι μία από τις σημαντικότερες γιορτές του έτους και γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην Παναγία, προς τιμήν της οποίας τηρείται αυστηρή νηστεία από 1 μέχρι 14 Αυγούστου κατά την οποία νηστεύουμε και το λάδι και για αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν την γιορτή και ως το «Πάσχα» του καλοκαιριού.

Επίσης, λόγω της γιορτής, στο διάστημα αυτό δεν γίνονται γάμοι από την εκκλησία.

agioseleutherios.gr

Πηγή φωτογραφίας: agioseleftherios.gr

Τι γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο;

Στις 15 Αυγούστου γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου η οποία περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο είναι ο θάνατος και η ταφή της Παναγίας και το δεύτερο η ανάστασή και η μετάστασή της στους ουρανούς.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση η μητέρα του Ιησού Χριστού, πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες πριν πεθάνει και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών και έδωσε τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της, χήρες. Την ημέρα του θανάτου της, επειδή δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν «απανταχού γης», μία νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο και έμενε το διάστημα εκείνο. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι τη μετέφεραν στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.

Από την κηδεία της, ο μοναδικός απών ήταν ο απόστολος Θωμάς, ο οποίος όταν μετά από τρεις ημέρες πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Η Παναγία είχε αναστηθεί.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου από όλους τους χριστιανούς ενώ σε πολλές ορθόδοξες και καθολικές χώρες του κόσμου είναι αργία ( όπως και στη χώρα μας). Δεν θεωρείται πένθιμο γεγονός επειδή η Παναγία «μετέστη προς τη ζωήν».

KoimisiTisTheotokou1.jpg

Πηγή φωτογραφίας: agioseleftherios.gr

Πώς θα μιλήσουμε για τη σημερινή ημέρα στα παιδιά;

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μία ιδιαίτερη ημέρα, την οποία συνήθως περνάμε οικογενειακά. Εξηγήστε στα παιδιά σας τι γιορτάζουμε σήμερα διηγώντας τους την ιστορία για τον θάνατο και την ανάσταση της Παναγίας. Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες, τι καλύτερο λοιπόν από το να μάθουν τι γιορτάζουμε σήμερα, αλλά και το πόσο σπουδαίο είναι να περνάμε ημέρες σαν και αυτή οικογενειακά και με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Με πληροροφορίες από dogma.gr, sansimera.gr

*Αρχική δημοσίευση άρθρου 15 Αυγούστου 2022

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved