Ζωγραφίζοντας τον αυτισμό: Πίνακες που εντυπωσιάζουν

Ένας διαφορετικός τρόπος εμπειρίας του κόσμου.

Ζωγραφίζοντας τον αυτισμό: Πίνακες που εντυπωσιάζουν

Ο αυτισμός παραμένει ένα από τα λιγότερο κατανοητά ζητήματα ψυχικής υγείας της εποχής μας.

Αλλά μια σημαντική αλλαγή που συνέβη τα τελευταία χρόνια ήταν η κατανόηση ότι το αυτιστικό μυαλό έχει μια διαφορετική ικανότητα — και είναι συχνά εντυπωσιακό, όπως ο μαθηματικός εγκέφαλος του Daniel Tammet ή το «αρχιτεκτονικό» μυαλό του Gilles Trehin.

Και όμως, παρά το στερεότυπο του αυτιστικού μυαλού ως μεθοδικής υπολογιστικής μηχανής, μεγάλο μέρος της μαγείας του - το πιο παρεξηγημένο - έγκειται στην ικανότητά του για δημιουργική έκφραση.

Τρία χρόνια μετά την αρχική δημοσίευση, η αναλύτρια συμπεριφοράς από τη Νέα Υόρκη Jill Mullin επιστρέφει με μια διευρυμένη έκδοση του Drawing Autism (δημόσια βιβλιοθήκη, IndieBound) μια όμορφη και στοχαστική γιορτή του ζωηρά δημιουργικού πυρήνα του αυτισμού, με συνεισφορές από περισσότερους από 50 διεθνείς γραφίστες και παιδιά που ανήκουν κάπου στο φάσμα του αυτισμού.

Ένα μέρος των κερδών από τις πωλήσεις του βιβλίου θα πάει κατευθείαν σε διάφορα ιδρύματα και οργανώσεις που ασχολούνται με τον αυτισμό.

Για τον καλλιτέχνη Kay Aitch, ο οποίος διαγνώστηκε με αυτισμό στην ηλικία των πενήντα ενός ετών, μια δημιουργική διαδικασία είναι μια μορφή αναγνώρισης προτύπων - ένα από τα τυπικά αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα του αυτιστικού μυαλού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όλα γύρω μου με εμπνέουν να δημιουργήσω τέχνη. Αυτό που με εμπνέει περισσότερο είναι η διαδικασία δημιουργίας σημαδιών, η αίσθηση των πραγμάτων, το να βλέπω σχήματα και μοτίβα στα πράγματα».

Δείτε τους σπουδαίους πίνακες στην gallery που ακολουθεί.

Με πληροφορίες από: themarginalian.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved