Συστάθηκε Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων με σκοπό την προστασία των παιδιών από διαφημίσεις

Επιτροπή, με σκοπό την προστασία ανηλίκων από εμπορικές και διαφημιστικές πρακτικές που μπορεί να πλήξουν την ψυχική υγεία των παιδιών μας, έχει πλέον και η χώρα μας. 

Συστάθηκε Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων με σκοπό την προστασία των παιδιών από διαφημίσεις

Μέχρι σήμερα μόνο το ΕΣΡ είχε κανόνες για τις διαφημιστικές καμπάνιες παιχνιδιώn στην τηλεόραση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΕΣΡ:

- Απαγορεύεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς η μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών μεταξύ της 7ης και 22ης ώρας του εικοσιτετραώρου.
- Παιδικά παιχνίδια είναι όσα προορίζονται για ανηλίκους μέχρι τη συμπλήρωση των δώδεκα ετών (άρθρο 129 και 135 ΑΚ και 121 ΠΚ).
-Διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα, που γίνονται με έκδηλο σκοπό την προβολή παιχνιδιών, όπως αυτά ορίζονται από τη δασμολογική κλάση τους και προκαλούν καταναλωτικό εθισμό στα παιδιά.
- Απαγορεύεται η διαφήμιση πολεμικών παιχνιδιών.
-Η ραδιοτηλεοπτική διαφήμιση, δεν πρέπει να προκαλεί κίνδυνο ηθικής ή σωματικής βλάβης στους ανηλίκους. Δεν πρέπει ιδιαίτερα:
α) να εξωθεί ευθέως τους ανηλίκους στην αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας εκμεταλλευόμενη την απειρία και την ευπιστία τους και
β) να παρακινεί ευθέως τους ανηλίκους να πείσουν τους γονείς τους ή τρίτους να αγοράσουν τα διαφημιζόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες.
-Απαγορεύεται κάθε διαφήμιση που προσβάλλει τα χρηστά ήθη (αθέμιτη διαφήμιση) και ιδιαίτερα κάθε διαφήμιση η οποία δημιουργεί την εικόνα υπερβολικά δελεαστικής προσφοράς, ιδίως σε παιδιά, νέους και στις πιο ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
-Απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων που έχουν ταυτόχρονα ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό προορισμό, εκτός και αν προέχει καταφανώς ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας αυτών ή πρόκειται για χειροτεχνήματα που αναπτύσσουν τις δεξιότητες του παιδιού ή για αντικείμενα που αποτελούν απομίμηση αντικειμένων χρησιμοποιούμενων από ενηλίκους και με την προϋπόθεση ότι έχουν ανάλογη χρηστική αξία και για παιδιά ή αφορά διακοσμητικά αντικείμενα μικρογραφιών με προδήλως συλλεκτικό σκοπό ή πρόκειται για προϊόντα τρόφιμα ή χρηστικά αντικείμενα που συνοδεύονται από δώρα ευτελούς, σε σχέση με το διαφημιζόμενο προϊόν, αξίας.
-Σε ότι αφορά τις διαφημίσεις των καταστημάτων παιδικών παιχνιδιών, διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η μετάδοση τους οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου με την προϋπόθεση ότι τα σχετικά διαφημιστικά μηνύματα δεν παραβιάζουν το πνεύμα την ισχύουσας νομοθεσίας για τις διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών (άρθρο 5 παρ.10 του Π.Δ. 100/2000).
-Oι ακροατές του ραδιοφώνου και οι τηλεθεατές θεωρούνται καταναλωτές των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί αντίστοιχα και έχουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.

Η απόφαση γνωστοποίηθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά, η συγκρότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων, με κύριο σκοπό την προστασία των ανηλίκων από εμπορικές και διαφημιστικές πρακτικές που μπορούν να πλήξουν την ψυχική τους υγεία.

Η Επιτροπή αποτελείται από μέλη που δεν αμείβονται, κι αποτελείται από τους:
1. Γεώργιο Μόσχο, βοηθό Συνήγορο του Πολίτη από την Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του πολίτη- Κύκλο δικαιωμάτων του παιδιού, ως πρόεδρο, με αναπληρώτριά του την Ειδική Επιστήμονα Μαρία Τσαγκάρη.
2. Αριστοτέλη Σταμούλα, εκπρόσωπο από την ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή, ως τακτικό μέλος με αναπληρώτριά του τη Βασιλική Μπώλου.
3. Γεώργιο Νικολαϊδη, ψυχίατρο από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ως τακτικό μέλος με αναπληρώτριά του την κοινωνική λειτουργό Μεταξία Σταυριανάκη.
4. Ελένη Λαζαράτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον Δημήτριο Αναγνωστόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Παιδοψυχιατρικής.
5. Αικατερίνη Θεοδοσέλη, εκπρόσωπο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Σερρών στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της την Ευαγγελία Κεκελέκη, εκπρόσωπο του ΚΕΠΚΑ Θεσσαλονίκης στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς.
6. Παναγιώτη Αγνιάδη, γενικό γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του τη Βασιλική Καραντζίκου, προϊσταμένη της ίδιας Ένωσης.
7. Ιωάννη Παπαδόπουλο πρόεδρο στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών ως τακτικό μέλος κι αναπληρωτή του τον Δημήτριο Δενέγρη, γενικό γραμματέα του ιδίου Συνδέσμου
8. Γεωργία Αγγελιδάκη, νομική σύμβουλο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ως τακτικό μέλος και αναπληρώτριά της την Αθηνά Πλατή, εξωτερική συνεργάτιδα της ΕΣΕΕ.
9. Αικατερίνη Τσώνη, διευθύντρια Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ως τακτικό μέλος με αναπληρώτριά της τη Νίκη Γεωργίου, προϊσταμένη στην ίδια Διεύθυνση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved