Tips για μαμάδες: Πώς θα καταλάβετε ότι το χταπόδι είναι φρέσκο

  • Είναι φρέσκο το χταπόδι; Πώς θα το καταλάβετε
  • Χταπόδι: Διατροφική αξία
  • Συνταγή για ψητό χταπόδι με σάλτσα λεμονιού
Tips για μαμάδες: Πώς θα καταλάβετε ότι το χταπόδι είναι φρέσκο

Το χταπόδι, όπως κι άλλα θαλασσινά, έχει την τιμητική του κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Τρώγεται σκέτο, ψητό ή βραστό ως μεζές ή ως κυρίως πιάτο ανάλογα τον τρόπο που θα το μαγειρέψετε.

Χταπόδι: διατροφική αξία

Το χταπόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης χαμηλό σε λιπαρά , καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης για άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους. Ωστόσο, το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα του χταποδιού σε βούτυρο ή λάδι μπορεί να προσθέσει επιπλέον περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες στο γεύμα σας.

Ειδικότερα, το χταπόδι είναι μια καλή πηγή:

  • Σιδήρου
  • Ωμέγα 3
  • Σεληνίου
  • Χαλκού
  • Βιταμίνης Β12

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου , μαγνησίου και ασβεστίου.

Δύο από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο χταπόδι - το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυεξανοϊκό οξύ (DHA) - πιστεύεται ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές.

xtapodi fresko

φώτο: pexels.com/ Rachel Claire


Rachel Claire


Πώς θα καταλάβετε ότι το χταπόδι είναι φρέσκο

Αν αγοράσετε φρέσκο χταπόδι και να θέλετε να βεβαιωθείτε ότι πράγματι είναι νωπό κι όχι ξεπαγωμένο παρατηρήστε το μελάνι του. Στην πρώτη περίπτωση είναι ρευστό, ενώ στη δεύτερη μια παχύρρευστη μάζα. Το ίδιο ισχύει και για τις σουπιές.

xtapodi fresko2

φώτο: pexels.com/ Valeria Boltneva

Λαχταριστό ψητό χταπόδι με σάλτσα λεμονιού

Το ψητό χταπόδι μπορεί να είναι λίγο σκληρό καμμιά φορά. Όμως, με τη συγκεκριμένη συνταγή το χταπόδι είναι μαλακό και πολύ πολύ γευστικό. Ως διαδικασία είναι πολύ απλή. Βράζετε το χταπόδι με τα λίγα υλικά που θα δείτε πιο κάτω, και στη συνέχεια το ψήνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Στη συνέχεια, φτιάχνετε τη σάλτσα με το λεμόνι και σερβίρετε…

Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρά φύλλα δάφνης
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 1/2 κουταλάκι αλάτι kosher
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

Για τη σάλτσα

  • Περίπου 1/3 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι
  • Σερβίρετε με ψητές πατάτες baby

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved