25η Μαρτίου: Μιλήστε στα παιδιά για την εθνική επέτειο με απλά λόγια

  • Ο διπλός εορτασμός και ο συμβολισμός
  • Τραγούδια για την 25η Μαρτίου
  • Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης
25η Μαρτίου: Μιλήστε στα παιδιά για την εθνική επέτειο με απλά λόγια
bigstock

Η 25η Μαρτίου είναι εθνική και θρησκευτική γιορτή. Γιορτάζουμε την ελληνική επανάσταση ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Πολλά παιδιά συγχέουν τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου με αυτά της 28ης Οκτωβρίου ενώ δηλώνουν άγνοια για πολλούς ήρωες της επανάστασης.Ευκαιρία λοιπόν μέρα που είναι να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη σημαντική αυτή ημέρα, να δείτε βίντεο και γιατί όχι να παίξετε κουίζ γνώσεων.

25η Μαρτίου: Διπλή γιορτή

Η Μεγάλη Επανάσταση του 1821 αποτελεί την κορυφαία προσπάθεια των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, η Επανάσταση πέτυχε τελικώς το στόχο της. Μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα, ως το 1830, η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της έστω και με περιορισμένα σύνορα. Η ελεύθερη εθνική ζωή ξεκίνησε και τέθηκαν νέοι εθνικοί στόχοι.

Καθιερώθηκε ως μέρα Εθνικής Επετείου στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή με στόχο να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Τα γεγονότα

Η Επανάσταση δεν ξεκίνησε την 25η Μαρτίου, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στη Πελοπόννησο. Ο στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Πελοποννήσου, Χουρσίτ Πασάς, βρισκόταν στα Γιάννενα για να εξοντώσει τον Αλή Πασά. Πριν από την αναχώρησή του, ο Χουρσίτ είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τον επικείμενο ξεσηκωμό των ραγιάδων, ήταν ανυπόστατες.

Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους. Αυτή είναι και η πρώτη πολεμική ενέργεια της Επανάστασης, η οποία θα λήξει και νικηφόρα πέντε μέρες μετά.

Στις 23 Μαρτίου, οι Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και με τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Η ημέρα αυτή είναι και ο πρώτος σημαντικός σταθμός του εθνικού αγώνα.
Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα. Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο Σερραίος έμπορος και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία.



Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Σήμερα όμως είναι και μία μεγάλη Θρησκευτική γιορτή, καθώς γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Με τη λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στη χαρμόσυνη είδηση της επικείμενης γέννησης του Χριστού, που δόθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παναγία.

Μάθε ότι...

kolokotronis

πηγή: wikipedia

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στην Πελοπόννησο. ∆εκαπέντε χρονών έγινε κλέφτης και αρματολός. Αργότερα έγινε μέλος της «Φιλικής Εταιρείας». Κατά τη διάρκεια της επανάστασης απελευθέρωσε την Καλαμάτα και την Τρίπολη. Φυλακίστηκε δυο φορές και πέθανε οχτώ χρόνια μετά που βγήκε από τη φυλακή.

Μάθε ότι...

mavrogenous

πηγή: wikipedia

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης κάθε Έλληνας πρόσφερε στον αγώνα με όποιο τρόπο μπορούσε. Έτσι, η Μαντώ Μαυρογένους αποφασίζει να προσφέρει όλα της τα πλούτη στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας της.

Μάθε ότι…

mpoumpoulina

πηγή: wikipedia

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ήταν ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το 1811, όταν πέθανε ο δεύτερος σύζυγός της, η Μπουμπουλίνα ήταν 40 ετών, είχε επτά παιδιά, αλλά ήταν και πολύ πλούσια από τις περιουσίες των συζύγων της, έχοντας υπό την κατοχή της πλοία, γη και χρήματα. Η Μπουμπουλίνα, έχοντας γίνει ήδη μέλος της Φιλικής Εταιρίας στην Κωνσταντινούπολη, που προετοίμαζε την ελληνική επανάσταση, αγόραζε μυστικά όπλα και πολεμοφόδια από τα ξένα λιμάνια τα οποία μετά έκρυψε στο σπίτι της. Είχε αναλάβει να αρματώνει, να συντηρεί και να πληρώνει τον στρατό αυτό μόνη της όπως έκανε και με τα πλοία της και τα πληρώματά τους. Έτσι τα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία.

Ποιήματα & τραγούδια για την 25η Μαρτίου που μπορείτε να μάθετε στα παιδιά

Ποιήματα για την Επανάσταση του 1821

Περήφανοι όλοι (Δημοτικό τραγούδι για τους αγωνιστές)

Ήταν μαζεμένοι όλοι μία βραδιά
και στο τζάκι έκαιγε η φωτιά
μέσ’ τα μάτια τους φαινόταν καθαρά
πως για αυτούς τα χρόνια ήταν σκληρά.
Περήφανοι όλοι με γενναία καρδιά,
πολεμούσαν για τη λευτεριά.
Όλοι τους καπεταναίοι κι αρχηγοί,
ήταν κλέφτες και αρματολοί,
ποτέ τους δε σκεφτόταν φόβος τι θα πει
και το βόλι ας έπεφτε βροχή.
Περήφανοι όλοι με γενναία καρδιά,
πολεμούσαν για τη λευτεριά.
Και τώρα μιλούσαν πάλι για τα παλιά,
καθισμένοι γύρω απ’ τη φωτιά.
Πάνω που μιλούσαν για παλικαριές
κι είχαν δυναμώσει οι φωνές,
θυμήθηκαν τ αδέρφια τους που χάθηκαν,
πολεμώντας και πικράθηκαν.
Περήφανοι όλοι με γενναία καρδιά,
πολεμούσαν για τη λευτεριά.
Για αυτή πολεμήσανε και έφτιαξαν παιδιά,
για να ζήσουν μέσ’ τη λευτεριά.
Και βγήκαν λεβέντες με γενναία καρδιά,
σαν τους πατεράδες τους κι αυτά,
και πάνω σ’ αυτή τη σκέψη ήσυχοι πια,
κοιμήθηκαν για παντοτινά.
Περήφανοι όλοι με γενναία καρδιά,
πολεμούσαν για τη λευτεριά.

Όλη δόξα όλη χάρη

Όλη δόξα, όλη χάρη, άγια μέρα ξημερώνει
και τη μνήμη σου το Έθνος χαιρετά γονατιστό.
Και τα στήθη σου όλο φλόγα με τον ήλιο σου πυρώνεις,
που χρυσός με περηφάνια περπατεί στον ουρανό.

Στην Αγία Λαύρα πρώτα τις χρυσές ακτίνες χύνει,
που λεβέντες πρώτ’ ανάψαν του πολέμου τη φωτιά.
Τη γαλάζια μας Σημαία με τη χάρη του λαμπρύνει
και του θείου Ιεράρχη χαιρετάει τη σκιά.

Ομορφιά και δόξα χύνει όπου γη αιματωμένη
απ’ το τιμημένο αίμα των παιδιών της κλεφτουριάς.
Τ’ άγιο χώμα χαιρετάει και περήφανα διαβαίνει
από τα Ψαρά στο Σούλι και στο χάνι της Γραβιάς.

Απ’ τη Ρούμελη κι εκείθε απ’ την Κλείσοβα περνάει
και στο Μεσολόγγι μέσα χύνει το χρυσό του φως.
Την αιματωμένη γη του χαιρετάει κι ευλογάει,
όπου τόσοι σε μια νύχτα έπεσαν ηρωικώς.

Τρία καραβάκια αρμένιζαν

Τρία καραβάκια αρμένιζαν σ’ ένα βαθύ λιμάνι
Άιντε, μωρέ, τό ‘να ήταν τον- Μαίρη, Μαιράκι, Πέτρο-του Πετρόμπεη
Τό ‘να ήταν του Πετρόμπεη, τ’ άλλο ήταν του Κανάρη
Άιντε, μωρέ, το τρίτο το- Μαίρη, Μαιράκι, καλύτερο
Το τρίτο το καλύ- το καλύτερο ήταν του Παπαφλέσσα
Άιντε, μωρέ, σείστηκε η Μά- άιντε, ρε Παπαφλέσσα, η Μάνη σείστηκε.

Κουίζ για να μάθουν τα παιδιά τους ήρωες του 1821

Πέρυσι συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την κήρυξη του απελευθερωτικού αγώνα. Της ελληνικής επανάστασης που υπήρξε σταθμός στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, αφού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς οδήγησε τους Έλληνες στις απελευθερωτικές εξεγέρσεις και τους εμψύχωσε ώστε να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Εκτός όμως από την ιστορία που χάραξε για τον ελληνικό πολιτισμό, αυτό το γεγονός υπήρξε κορυφαίο και για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, αφού έφερε αλλαγές που έχουν αντίκτυπό μέχρι και σήμερα.

Όπως αναφέρουν πολλά έντυπα εκείνης αλλά και της μεταγενέστερης εποχής, η δυναμική της, παρέσυρε τις κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων να ενδιαφερθούν για την τύχη τής Ελλάδας, να συνεργαστούν και να υπογράψουν πρωτόκολλα και συνθήκες για την αίσια έκβαση τού αγώνα των Ελλήνων, σε αντίθεση με τη μέχρι τότε πολιτική τους.

Ποιοι ήταν όμως εκείνοι οι γενναίοι πολεμιστές που υπέρ πατρίδας, θρησκείας και οικογένειας ανάκτησαν την Ελευθερία τους;

Κάντε το κουίζ εδώ.

Πηγές: anthologio.wordpress.com, sansimera.gr, schools.ac.cy

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved