Ουκρανία: «Ο γιος μου, μου έδινε κουράγιο να συνεχίσω»

Η Olga και ο 8χρονος γιος της είναι από τους πρώτους πρόσφυγες πολέμου που άφησαν την πατρίδα τους και πλέον βρίσκονται στο χωριό Raclawowka στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας.

Ουκρανία: «Ο γιος μου, μου έδινε κουράγιο να συνεχίσω»
Andreea Alexandru/AP

Πέντε μέρες έχουν περάσει από όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Πέντε μέρες με πολλούς βομαρδισμούς, καταστροφές, θύματα και τραυματίες. Οι Ουκρανοί πολίτες ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Άλλοι παίρνουν τα όπλα για να προστατεύσουν την πατρίδα και τις περιουσίες τους, άλλοι κρύβονται σε καταφύγια και άλλοι φεύγουν όσο πιο μακριά γίνεται.

Η Πολωνία, γειτονική χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει ανοίξει εδώ και μέρες τα σύνορά της για να υποδεχτεί τους Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου. Μία από αυτές και η 36χρονη Olga, η οποία μέχρι και μερικές μέρες πριν δούλευε σε ξενοδοχείο στην Lviv, μία πόλη-στολίδι όπως χαρακτηρίζεται, με ιστορία και πολιτισμό.

Όπως διαβάζουμε στο περιοδικό The Times, το περασμένο Σαββατοκύριακο η Olga και ο 8χρονο γιος της ταξίδεψαν 150 μίλια -εκ των οποίων τα 5 τα έκαναν με τα πόδια- για να φτάσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μία νέα προσφυγική κρίση είναι προ των πυλών σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ και η Olga με τον γιο της είναι από τους πρώτους πρόσφυγες πολέμου που έχουν αφήσει την πατρίδα τους για τις γειτονικές χώρες.

«Ο γιος μου είναι απίστευτα γενναίος. Περπατούσε γρήγορα και όταν δεν είχα πια άλλη δύναμη, μου έδινε κουράγιο να συνεχίσω» λέει η Olga.

«Είναι πολύ έξυπνος και του λέμε τι συμβαίνει. Ότι έχουμε πόλεμο και ότι εξαιτίας ενός άντρα με μεγάλες φιλοδοξίες, οι άνθρωποι στη χώρα μας πεθαίνουν. Ότι πρέπει να φύγουμε μακριά για να είμαστε ασφαλείς».


https://www.instagram.com/p/CaegOgJst1-/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η Olga νιώθει ανακούφιση που αυτή και ο γιος της είναι ασφαλείς στο καταφύγιο και σε πολωνικό πλέον έδαφος, ωστόσο φοβάται για τον σύζυγο και τον πατέρα της που έμειναν πίσω να πολεμήσουν. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η ουρανική κυβέρνηση απαγόρευσε στους άντρες 18 με 60 ετών να φύγουν από τη χώρα και πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθούν στον στρατό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved