«Ατλαντίδα»: Ένα τραγούδι για την αγάπη, τα όνειρα και την ελπίδα που ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους

Άλκηστις Κοϊνάκη

Η ταξιδιάρικη μουσική του Μιχάλη Καλογεράκη, οι όλο νόημα, ευρηματικοί στίχοι της Νέλλης Μπρέστα και οι μελωδικές φωνές της Νεφέλης Φασούλη και της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου, συναντήθηκαν στην «Ατλαντίδα», ένα τραγούδι για παιδιά και όχι μόνο.

Είναι από τα τραγούδια που όσες περισσότερες φορές τα ακούς, τόσο πιο πολύ σου αρέσουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ήδη το έχουν "αγκαλιάσει" μικροί και μεγάλοι.

Η «Ατλαντίδα», το νέο τραγούδι σε μουσική Μιχάλη Καλογεράκη, στίχους της Νέλλης Μπρέστα και με τις μελωδικές φωνές της Νεφέλης Φασούλη και των παιδιών της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου, είναι πολλά παραπάνω από ένα τραγούδι για παιδιά.

Είναι ένα τραγούδι που απαντά σε υπαρξιακά ερωτήματα, απελευθερώνει συναισθήματα και αναδύει την χαμένη Ατλαντίδα -τα όνειρα και την ελπίδα- που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Αφιερωμένο στην αξία της αγάπης, το τραγούδι «Ατλαντίδα» υπενθυμίζει σε εμάς τους μεγάλους και μαθαίνει στα παιδιά ότι η αγάπη λυτρώνει, θεραπεύει, γεμίζει. Είναι η ουσία της πληρότητας, της εσωτερικής ισορροπίας και της αυτοπραγμάτωσης, η πυξίδα προς την πραγματική ευτυχία.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε μερικές εβδομάδες πριν και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Από τον Βυθό στον Ουρανό», το οποίο μιλάει για τις Aνθρώπινες Aξίες, με μία άλλη ματιά. Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Σταύρος Καρτάκης και το γεμάτο συμβολισμούς animation video clip ο σκηνοθέτης Οδυσσέας Λάππας και ο καταξιωμένος δημιουργός Δημήτρης Βιτάλης.



«Στόχος μας, μεταξύ άλλων, είναι μέσω της μουσικής και των τραγουδιών να δοθούν ερεθίσματα, που μπορούν να επηρεάσουν τη μετέπειτα διαμόρφωση της σχέσης των παιδιών με τον εαυτό τους και με το περιβάλλον τους»

Για την «Ατλαντίδα» -το τραγούδι και αυτήν που κρύβουμε όλοι μέσα μας- μιλήσαμε με την Νέλλη Μπρέστα, η οποία έγραψε τους στίχους και εμπνεύστηκε την ιδέα όλου του άλμπουμ «Από τoν Βυθό στον Ουρανό».

Ένα τραγούδι γραμμένο για παιδιά, που «αγγίζει» κι εμάς τους μεγάλους. Έχουμε όλοι μία χαμένη Ατλαντίδα μέσα μας;

Την Ατλαντίδα, κατά τον Πλάτωνα, την κατάπιε η θάλασσα και εξαφανίστηκε. Στα έγκατα του εαυτού μας μπορεί να κρύβεται ένα βυθισμένο νησί, ένας ανεκπλήρωτος πόθος, μια άγνωστη και αθέατη πλευρά μας. Μ΄ αυτή τη ματιά, ναι, όλοι έχουμε μέσα μας μια κρυμμένη αλήθεια, μια χαμένη Ατλαντίδα.

Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στην αξία της αγάπης. Τι είναι «αγάπη» για εσένα ως δημιουργός και μητέρα;

Αγάπη για μένα είναι το ξόρκι των φόβων. Είναι η δύναμη που μεταμορφώνει τον εσωτερικό μου κόσμο, η κατάσταση που με φέρνει σε επαφή με τον βαθύτερο πυρήνα μου, με τις αλήθειες της ύπαρξης και της ζωής. Ως μητέρα, αγάπη είναι η αποδοχή των ατελειών του εαυτού και των ατελειών των παιδιών μου, η ουσιαστική παρουσία και η προσπάθεια απελευθέρωσης των παιδιών από τις προσδοκίες, τις ανασφάλειες και τις ενοχές.

Πηγή φωτογραφίας: Instagram / nelly_bresta

Ποια ήταν η αντίδραση των δικών σου παιδιών ακούγοντας αυτό το τραγούδι;

Στο πρώτο άκουσμα αμήχανες χαμογελούσαν. Στο δεύτερο σιγοτραγουδούσαν το ρεφρέν. Όταν παρακολούθησαν το animation, η Αλεξάνδρα είπε «Τα χαμένα όνειρα έχουν ζωή, αναπνέουν» και η Μαρία « Αν και η αγάπη έσωσε το κορίτσι και το βοήθησε να χτίσει το μονοπάτι για να βγει στον έξω κόσμο, εκείνη επέλεξε να ζήσει με τον αγαπημένο της στα ερείπια... ». Tα παιδιά ξέρουν πολλά.

Το κομμάτι «Ατλαντίδα» είναι ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ «Από τον Βυθό στον Ουρανό» τα οποία ερμηνεύει η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου. Μίλησέ μας για αυτόν τον δίσκο. Τι πραγματεύεται;

Το δισκογραφικό άλμπουμ «Από τον Βυθό στον Ουρανό» έχει ανθρωπιστικό προορισμό. Τα τραγούδια γράφτηκαν για τις αξίες. Κάθε τραγούδι είναι αφιερωμένο σε μία ανθρώπινη αξία, που εξυπηρετεί την καλή σχέση με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας. Σε αρκετά τραγούδια οι αξίες πλέκονται μεταξύ τους, αλληλοσυμπληρώνονται. Στόχος μας, μεταξύ άλλων, είναι μέσω της μουσικής και των τραγουδιών να δοθούν ερεθίσματα, που μπορούν να επηρεάσουν τη μετέπειτα διαμόρφωση της σχέσης των παιδιών με τον εαυτό τους και με το περιβάλλον τους.

Το άλμπουμ αποτελείται από τραγούδια για ενήλικες και για παιδιά, το καθένα με διαφορετικό μουσικό ύφος και με αξιόλογους ερμηνευτές να τραγουδούν μαζί με τα παιδιά της χορωδίας. Συνθέτες και ερμηνευτές στήριξαν γενναιόδωρα την προσπάθειά μας, δωρίζοντας τις μουσικές τους συνθέσεις και τις ερμηνείες τους για τον φιλανθρωπικό σκοπό του άλμπουμ και για την προώθηση της αξίας της ενσυναίσθησης και του εθελοντισμού. Να σημειώσω ότι η «Ατλαντίδα» υποστηρίζει τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων παιδιών με νεφρικές ασθένειες «ΕΛΠΙΔΑ». Κάθε μήνα θα ανεβαίνει στις ψηφιακές πλατφόρμες ένα τραγούδι (μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου και η Ατλαντίδα) και στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει το cd με όλα τα τραγούδια και σε φυσικό προϊόν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved