Πρωτομαγιά: Τα ήθη και έθιμα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά

Γιατί φτιάχνουμε στεφάνι την Πρωτομαγιά;

 

Πρωτομαγιά: Τα ήθη και έθιμα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά

Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι συνυφασμένη με οικογενειακές εξορμήσεις στη φύση ή με κοντινές αποδράσεις ειδικά αν μπορεί να συνδυαστεί με Σαββατοκύριακο.

Φέτος συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο, γι΄αυτό και η αργία έχει μεταφερθεί για την Τρίτη του Πάσχα. Μπορείτε λοιπόν να γιορτάσετε την Πρωτομαγιά εις διπλούν κι εντός του πλαισίου των μέτρων που ισχύουν λόγω κορονοϊού. Μπορείτε να εκδράμετε σε πάρκα, βουνά, ή σε κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές ώστε να ...πιάσετε το Μάη, και φυσικά να φτιάξετε μαγιάτικο στεφάνι.

Μαγιάτικο στεφάνι

Γιατί όμως φτιάχνουμε στεφάνι την 1η Μαΐου; Σε αυτή την πιθανή ερώτηση των παιδιών θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής για να απαντήσετε:

Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που - στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Άδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Στη λαϊκή αντίληψη ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών. Το μαγιάτικο στεφάνι είναι αυτό που θα το δει στην πόρτα του σπιτιού, θα το ζηλέψει και θα το κλέψει ο γείτονας για να το κρεμάσει στη δική του πόρτα.] Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.
Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους.

magiatiko stefani

Εργατική Πρωτομαγιά

Η πρώτη Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα εορτασμού των λουλουδιών και της άνοιξης αλλά και ημέρα των εργατών γι' αυτό και δεν θεωρείται ημέρα αργίας αλλά απεργίας. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία στον τότε υπό οθωμανική διοίκηση ελλαδικό χώρο, έλαβε χώρα την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας, από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.
Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved