«Παγίδα στο διαδίκτυο»: Το ντοκιμαντέρ που πρέπει να δουν όλοι οι γονείς σήμερα κιόλας

Σεξουαλική παρενόχληση παιδιών στο ίντερνετ: τρεις γυναίκες ηθοποιοί, τρία παιδικά δωμάτια, 10 μέρες, 2.458 σεξουαλικοί παραβάτες.

«Παγίδα στο διαδίκτυο»: Το ντοκιμαντέρ που πρέπει να δουν όλοι οι γονείς σήμερα κιόλας

Προφανώς κι έχετε διαβάσει ουκ ολίγες φορές για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Άλλο όμως είναι να διαβάζει ένας γονιός αποτελέσματα μιας μελέτης που τον προβληματίζουν μεν, τα προσπερνά δε, κι άλλο να έχει τη δυνατότητα να δει πόσο εύκολα μπορεί και το δικό του παιδί να πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν ότι μόνο στη χώρα μας το 18% των παιδιών Δημοτικού και το 33% των παιδιών Γυμνασίου / Λυκείου, έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση μέσω κοινωνικών δικτύων χωρίς καν να το γνωρίζουν οι γονείς τους*, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι περισσότεροι γονείς έχουν μαύρα μεσάνυχτα για όσα βλέπουν ή κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.

Γι΄αυτό και όταν δουν - και πρέπει να δουν - το ντοκιμαντέρ «Παγίδα στο διαδίκτυο» θα νιώσουν ένα μούδιασμα σε όλο τους το σώμα…

dokimader 3

Το ντοκιμαντέρ «Παγίδα στο διαδίκτυο»

Το ντοκιμαντέρ-κοινωνικό πείραμα «Caught in the Net» των Βιτ Κλουσάκ, Μπαρμπόρα Χαλούποβα, γυρίστηκε στην Τσεχία κι έρχεται να ταρακούσει τους γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά για τους πραγματικούς κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο. Η διαφορά με ότι έχετε δει μέχρι σήμερα είναι ότι παρουσιάζει τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν, χωρίς ίχνος υπερβολής.

Το αντίθετο…

Μέσα σε 1.39 λεπτά ο θεατής παρακολουθεί σοκαρισμένος πόσο εύκολο είναι να πέσει το παιδί του θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Εξίσου σοκαριστική είναι η άνεση με την οποία προσεγγίζουν οι θύτες τα νεαρά θύματά τους. Σε πολλές περιπτώσεις δεν κρατούν ούτε τις στοιχειώδεις προφυλάξεις για το ενδεχόμενο , το ανήλικο, να μην είναι αυτό που δηλώνει. Ναι, το θράσος περισσεύει.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ έγινε κάστινγκ στο οποίο πήραν μέρος 23 κορίτσια . Τα 19 από αυτά δήλωσαν ότι δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο κατά το παρελθόν!

dokimader 1

« Δεν σε πειράζει που είμαι 12 ετών;»

Οι Τερέζα Τεζκά, Ανιέζκα Πιθάρτοβα, Σαμπίνα Ντλουχά, που υποδύονται τα τρία 12χονα κορίτσια, με την καθοδήγηση και τη στήριξη μιας ομάδας ειδικών, δημιούργησαν ψεύτικα προφίλ σε γνωστές δημοφιλείς πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για να είναι ακόμα πιο πειστικά , στα παιδικά δωμάτια που στήθηκαν για το σκοπό αυτό, υπήρχαν αρκετά προσωπικά τους αντικείμενα από τη παιδική τους ηλικία.

Μέσα σε 5 λεπτά από τη στιγμή που βγήκαν στον αέρα τα προφίλ τους, δέχτηκαν 16 μηνύματα από άνδρες, ενώ κατά τη διάρκεια των 10 ημερών που διήρκησαν τα γυρίσματα, με τα νεαρά κορίτσια επικοινώνησαν 2.458 άνδρες!

Κάθε φορά που ξεκινούσαν τη συζήτηση με τον θύτη έθεταν την εξής ερώτηση: « Δεν σε πειράζει που είμαι 12 ετών;». Η απάντηση όλων ανεξαιρέτως ήταν «Όχι».

Οι άντρες στην πλειοψηφία τους, ζητούσαν από τα νεαρά κορίτσια να τους στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους ή να γδυθούν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους προκειμένου να αυνανιστούν. Ορισμένοι μιλούσαν στα υποτιθέμενα 12χρονα με συγκαταβατικότητα προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους και άλλοι ήταν πιο επιθετικοί.

dokimader 7

« Τα παιδιά στέλνουν εκούσια τις γυμνές φωτογραφίες τους. Είναι ακόμα έφηβοι και δεν σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεων τους. Συνήθως το μετανιώνουν αλλά ξεκινούν οι εκβιασμοί. Κάποια παιδιά δεν σκέφτονται καν να το πουν στους γονείς τους και βλέπουν ως μόνη λύση την αυτοκτονία», εξηγεί μιλώντας στο ντοκιμαντέρ η Διευθύντρια Κέντρου Κρίσης Παίδων της Τσεχίας, Ντόρα Ζούσκοβ.

Μετά την προβολή του, η Αστυνομία της Τσεχίας ζήτησε το κινηματογραφημένο υλικό και χάρη σ’αυτό ξεκίνησε έρευνα που οδήγησε σε συλλήψεις.

Ακόμα και η πιο αναλυτική περιγραφή του ντοκιμαντέρ δεν μπορεί να αποτυπώσει όσα θα δει ο θεατής. Ειδικά οι γονείς θα συνειδητοποιήσουν πόσο τρομακτικά εύκολο είναι να παρασυρθεί το παιδί τους και να βρεθεί αντιμέτωπο με καταστάσεις που το ξεπερνούν…

To Mothersblog.g μίλησε με την Pavla Klimesová, μια εκ των παραγωγών του ντοκιμαντέρ, η οποία αναφέρθηκε στο πώς γεννήθηκε η ιδέα και ποιος ήταν ο αντίκτυπος.

«Η αρχική ιδέα ήταν να γίνει ένα viral βίντεο σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση. Οι εκπρόσωποι του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου που μας το ανέθεσαν, όταν είδαν τα στοιχεία που προέκυψαν καθώς και τον αριθμό των ψεύτικων προφίλ, σοκαρίστηκαν κι αποφάσισαν ότι ήθελαν κάτι περισσότερο από ένα βίντεο μερικών λεπτών.

Έτσι, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ. Συμπεριλάβαμε πολλές πλατφόρμες, ωστόσο έμειναν ορισμένες εκτός, όπως το Tik Tok το οποίο, σε αντίθεση με όταν γυριζόταν το ντοκιμαντέρ, τώρα κάνει θραύση στο διαδίκτυο».

Σύμφωνα με την Pavla Klimesová, το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι τεράστιο, πολύ μεγαλύτερο απ΄ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Μάλιστα αποκάλυψε ότι υπήρχε υλικό που κρίθηκε ότι δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο ντοκιμαντέρ.

Τα τρία κορίτσια που συμμετείχαν στο πείραμα επηρεάστηκαν αρκετά και χρειάστηκε να λάβουν στην πορεία ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να διαχειριστούν ορισμένα θέματα. Και οι τρεις κοπέλες σήμερα είναι μια χαρά.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ.'Οσο υποψιασμένοι κι αν είστε, η πραγματικότητα θα σας ταρακουνήσει.



*Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης και με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2019.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved