Θεοφανία Παπαθωμά: «Με τον Πασχάλη δεν μαλώνουμε ποτέ μπροστά στο παιδί!»

Η Θεοφανία Παπαθωμά εδώ και επτά χρόνια ζει τον πιο όμορφο και αληθινό ρόλο της ζωής της με τον γιο της Αχιλλέα. Από την πρώτη γλυκιά «καλημέρα» που θα ακούσει από τα χείλη του μέχρι την τρυφερή αγκαλιά με την οποία θα πουν «καληνύχτα» το βράδυ διαβάζοντας τα παραμύθια που η ίδια η ηθοποιός έχει γράψει για μικρά παιδιά! Η ζωή της είναι γεμάτη από εκείνον! Η Θεοφανία ξεκαθαρίζει πως ο μικρός έχει αδυναμία στη μαμά, μιλάει για τον τρόπο που βιώνει ο Αχιλλέας τις κατά καιρούς κρίσεις που περνάει ο γάμος της με τον Πασχάλη Τσαρούχα και δηλώνει έτοιμη να χαρίσει στον γιο της κανά δυο αδελφάκια ακόμα!

Είστε μητέρα του επτάχρονου σήμερα Αχιλλέα. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη ζωή σας μαζί του;

H ζωή με το παιδί είναι υπέροχη! Γνωρίζεις τον κόσμο από την αρχή. Μέσα από τα καθαρά του μάτια που βλέπουν τα πάντα για πρώτη φορά και του κάνουν όλα εντύπωση! Τι μαγικό που είναι αυτό! Είναι πραγματική ευτυχία, ειδικά αν συγκεντρωθείς σ' αυτό και δεν το κάνεις παρεμπιπτόντως. Αν μπεις στον κόσμο του, ζεις στον παράδεισο!

Ήσασταν μόλις δύο μήνες ζευγάρι με τον Πασχάλη Τσαρούχα όταν μάθατε ότι είστε έγκυος. Δεν ανησυχήσατε μήπως ο τότε σύντροφός σας και νυν σύζυγός σας δεν ήταν καλός πατέρας για το παιδί που περιμένατε;

Ήταν κάτι που το θέλαμε κι οι δύο πολύ. Όχι, δεν ανησύχησα πολύ, με είχε πείσει ότι θα ήταν καλός πατέρας.

Τα δημοσιεύματα της εποχής τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης σας υποστήριζαν πως αντιμετωπίζατε κάποια προβλήματα και γι' αυτό έπρεπε να εγκαταλείψετε την παράσταση στην οποία συμπρωταγωνιστούσατε με τον σύζυγό σας. Ήταν δύσκολη εκείνη η περίοδος για εσάς και τι ακριβώς σας συνέβαινε;

Δεν είχα πάθει κάτι σοβαρό, έπρεπε να μη χοροπηδάω και το rocky Horror Show απαιτούσε πολλή κίνηση, χορό και τραγούδι. Περισσότερο ο Πασχάλης φοβήθηκε, εγώ θα συνέχιζα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσατε με τον μικρό Αχιλλέα;

Όταν έσκισε το μετωπάκι του κι έπρεπε να πάμε για ράμματα! Πολύ κλάμα! Εγώ περισσότερο!

Ο τοκετός ήταν μία ευχάριστη διαδικασία για εσάς ή δυσκολευτήκατε;

Ήταν η πιο ωραία εμπειρία της ζωής μου! Γέννησα φυσιολογικά χωρίς επισκληρίδιο και το κατάλαβα ακριβώς! Το μωρό ήταν αρκετά μεγάλο κι ερχόταν με το κεφαλάκι προς τα πάνω, είχε περιτύλιξη λώρου κι όλα αυτά το έκαναν αρκετά επίπονο. Αλλά μετά από αυτήν την εμπειρία πες μου, τι είναι αυτό που δεν μπορώ να κάνω; Αισθάνομαι τόσο πλούσια! Ένας μικρός θεός. Και πώς όχι; Αφού μπορώ και δίνω ζωή! Ευλογία!

Πώς ήταν ο πρώτος καιρός με το μωρό στο σπίτι;

Αχ, ήταν πάρα πολύ ωραία. Το σπίτι ήταν γεμάτο γλύκα και αγάπη! Ήταν όλα τόσο πρωτόγνωρα για μένα! Απολάμβανα την κάθε στιγμή! Τι ωραία να έχεις μωρά στο σπίτι. Τι ωραία ενέργεια!

Ο Αχιλλέας έχει πλέον διαμορφώσει χαρακτήρα. Πώς θα τον χαρακτηρίζατε ως παιδί;

Ο Αχιλλέας έχει προσωπικότητα και χαρακτήρα από πολύ μικρός. Είναι καλοσυνάτος, πρόσχαρος, εύστροφος, αλλά και πολύ επίμονος κι ισχυρογνώμων, πολλές φορές σοφός.

Έχετε συγγράψει τέσσερα παιδικά βιβλία. Εκτός από το πιο πρόσφατο παιδικό μιούζικαλ «Ήρθαν τα Χριστούγεννα», έχετε γράψει και τρία βιβλία με ήρωα τον Ηρακλή Μπιμπερό τα οποία έχουν να κάνουν με την Σύλληψη, την Κύηση και τη Γέννηση ενός μωρού μέσα από τα οποία προσπαθείτε να μεταδώσετε στα παιδιά όλες τις πληροφορίες που αφορούν στον τρόπο που έρχεται ένα παιδί στον κόσμο. Πόσο σημαντικό πιστεύετε πως είναι αυτό για ένα παιδί;

Νομίζω ότι είναι βασικές πληροφορίες που όλα τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν από μικρά. Το πώς έρχονται στον κόσμο. Ούτως ή άλλως τα περισσότερα ρωτάνε για να μάθουν. Από τις παρουσιάσεις που έχω κάνει ανά την Ελλάδα και σε σχολεία, βλέπω ότι τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν τίποτα για το θέμα. Σε μια παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη μάλιστα η δασκάλα έκρινε ότι το θέμα δεν κάνει για τα παιδιά. Πήρε την τάξη της κι έφυγε. Εν έτη 2013! Το πώς γίνονται τα παιδιά θεωρείται ακόμη ταμπού; Οι Περιπέτειες του Ηρακλή Μπιμπερό! Τρία βιβλία, η Σύλληψη, η Κύηση κι η Γέννηση, βιβλία που όλα τα παιδιά πρέπει να διαβάσουν πιστέψτε με!

Σε ποιον πιστεύετε ότι έχει αδυναμία ο Αχιλλέας; Στη μαμά ή τον μπαμπά;

Σε μένα έχει αδυναμία. Ασχολούμαι πολύ μαζί του. Είναι κι αγόρι...

Ο Πασχάλης Τσαρούχας είναι αυστηρός απέναντί του; Μοιράζεστε τους ρόλους του καλού και του κακού στο σπίτι όπως συμβαίνει στις περισσότερες οικογένειες;

Κανένας δεν είναι κακός. Απλώς εγώ κρατάω καλύτερα τις ισορροπίες. Και του κάνω τα κέφια και του βάζω όμως αυστηρά όρια, πάντα βέβαια με καλό τρόπο. Του έχουμε μεγάλη αδυναμία κι οι δύο. Κι είναι και γλύκας δεν μπορείς να του χαλάσεις χατίρι.

Δηλώσατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας μεταξύ άλλων: «Ένας γάμος περνάει κρίση κάθε μέρα, όπως κι εμείς οι ίδιοι περνάμε κρίσεις συνεχώς». Εσείς πώς έχετε βιώσει την κρίση στον γάμο σας με τον Πασχάλη Τσαρούχα και κατά πόσο επηρέασε την ψυχολογία του γιου σας;

Εμείς δεν μαλώνουμε στο σπίτι. Δεν καβγαδίζουμε μπροστά στο παιδί. Κι αποφεύγουμε να διαφωνούμε μάλιστα παρουσία του παιδιού. Η κρίση σε ένα γάμο είναι προσωπική πιστεύω. Οι άνθρωποι περνάμε κρίση. Το παιδί τα αισθάνεται όλα. Αν οι γονείς δεν είναι χαρούμενοι, δεν είναι κι αυτό. Είναι πολύ απλό. Εγώ φροντίζω να είμαι χαρούμενη πρώτα απ' όλα για το παιδί μου κι αυτό κάνει καλό και σε μένα!

Ποιες στιγμές από τη γέννηση του Αχιλλέα μέχρι σήμερα έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη σας;

Τα πρώτα του γενέθλια, τα πρώτα του βήματα, τα πρώτα του δόντια, οι πρώτες του λεξούλες. Τι όμορφα!

Θα θέλατε να αποκτήσετε κι άλλα παιδιά στο μέλλον; Ο Αχιλλέας ζητάει αδελφάκι για παρέα;

Ο Αχιλλέας μου ζητάει δέκα αδερφάκια. Κάνα δύο ακόμη θα του κάνω σίγουρα!

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος που έχετε για τον Αχιλλέα ως μητέρα;

Δεν έχω φόβους. Αισθάνομαι ότι είναι προστατευμένος. Προσεύχομαι γι' αυτόν κάθε μέρα!

Τι όνειρα κάνετε για εκείνον;

Θέλω να είναι πάντα κοντά στην αλήθεια του. Ήρεμος και γαλήνιος, ευτυχισμένος και χρήσιμος στους συνανθρώπους του.

Μία ευχή που θέλετε να τον συντροφεύει για πάντα στη ζωή του;

Να 'ναι πάντα χαρούμενος. Δεν αντέχω να τον βλέπω στενοχωρημένο.

Δέσποινα Καμπούρη
Θεοφανία Παπαθωμά: «Με τον Πασχάλη δεν μαλώνουμε ποτέ μπροστά στο παιδί!»
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved