Συναγερμός στα σχολεία από τα κρούσματα εμφάνισης ψείρας στα βλέφαρα των παιδιών-Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ανησυχία στους γονείς έχουν προκαλέσει τα πρώτα κρούσματα με ψείρες στα βλέφαρα μαθητών που έχουν εκδηλωθεί σε δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου Αττικής.

Συναγερμός στα σχολεία από τα κρούσματα εμφάνισης ψείρας στα βλέφαρα των παιδιών-Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι ψείρες στα βλέφαρα δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο όταν εμφανιστεί είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Επειδή ενδιαφέρει όλους τους γονείς, εμείς απευθυνθήκαμε στους ειδικούς και σας παραθέτουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ψείρες στα βλέφαρα.

Σύμφωνα με τον οφαλμίατρο του Mothersblog κ.Δημήτρη Ψαρράκο η μόλυνση στα βλέφαρα από ψείρες ονομάζεται phthiriasis palpebrarum και όπως επισημαίνεται στο Kanski Clinical Ophthalmology πρόκειται για φθειρίαση των βλεφάρων η οποία προκαλείται από την ψείρα phthiru pubis που αναπτύσσεται στο εφηβαίο. Η ψείρα του εφηβαίου είναι ένα παράσιτο-έντομο που εντοπίζεται στην τριχωτή περιοχή του εφηβαίου, του θώρακα, των μασχαλών, του προσώπου (γένια) και των βλεφαρίδων του άνω βλεφάρου.

Συμπτώματα
Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και καλούν τους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση όταν δουν τα εξής συμπτώματα στα μάτια των παιδιών:
-Τσίμπλες. Είναι γλοιώδεις, επίμονες και δεν απομακρύνονται εύκολα.
-Φαγούρα έντονη.
-Ερυθρότητα .
-Πόνος στο μάτι.
-Χαμηλό πυρετό.
-Τσούξιμο (όχι πάντα) και δυσφορία.

Σύμφωνα με την παιδίατρο του Mothersblog κυρία Μαριαλένα Κυριακάκου, οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε οφθαλμίατρο ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση. Όπως εξηγεί, η μόλυνση των βλεφάρων με ψείρες είναι κολλητική και θα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής όπως σε κάθε άλλη ίωση ή λοίμωξη.

a7d6100000000000

Θεραπεία
Η θεραπεία των βλεφάρων με ψείρες ή κόνιδες επικεντρώνεται στη φυσική απομάκρυνση της ψείρας με λεπτή ειδική λαβίδα και γίνεται μόνο από οφθαλμίατρο. Οι κόνιδες απομακρύνονται μία μία και ως διαδικασία δεν είναι πάντα ανώδυνη. Επίσης, συνιστούνται συγκεκριμένα κολλύρια, πάντα μετά από σύσταση του οφθαλμίατρου. Εκείνο που οι γονείς ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιήσουν είναι αντιφθειρικά προϊόντα που προορίζονται για το τριχωτό της κεφαλής (λοσιόν-σαμπουάν).

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Τόσο ο κ. Ψαρράκος όσο και η κυρία Κυριακάκου τονίζουν ότι είναι σημαντικό οι γονείς να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην παρασυρθούν σε λάθος εκτιμήσεις. Το πιο συνηθισμένο λάθος που γίνεται είναι να συγχέουν την μόλυνση από ψείρες με την επιπεφυκίτιδα καθώς υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα. Η σωστή αντιμετώπιση κάθε πάθησης γίνεται εφόσον προϋπάρξει σωστή διάγνωση, υποστηρίζουν αμφότεροι. Για το λόγο αυτό, αν δείτε ότι τα βλέφαρα των παιδιών σας είναι μόνιμα με τσίμπλες και δεν ανοίγουν εύκολα μιλήστε με τον/την παιδίατρό σας για να σας καθοδηγήσει.

lice eye

Κανόνες υγιεινής
Επειδή η μόλυνση στα βλέφαρα από ψείρες είναι μεταδοτική, γονείς και παιδιά θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής που ισχύουν για όλες τις ιώσεις:
1. Πλένουμε τα χέρια μας συχνά, οπωσδήποτε πριν από κάθε γεύμα και αμέσως μετά την είσοδό μας στο σπίτι.
2. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με σαπούνι για 15-20 δευτερόλεπτα ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη.
3. Δεν χρησιμοποιούμε τις ίδιες πετσέτες και δεν μοιραζόμαστε προσωπικά είδη, και κυρίως σκεύη φαγητού, ποτήρι νερού κλπ
4. Δεν τρίβουμε τα μάτια μας με γυμνά χέρια, ακόμα και αν νοιώθουμε φαγούρα.
5. Δεν ακουμπάμε τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved