Το παιχνίδι βοηθά τους μπαμπάδες να συνδεθούν με το μωρό τους

Από τους πιο απλούς και ουσιαστικούς τρόπους για να δεθεί ένας μπαμπάς με το μωρό του είναι το παιχνίδι.

Το παιχνίδι βοηθά τους μπαμπάδες να συνδεθούν με το μωρό τους
Μπαμπάς παίζει με το μωρό του στο πάτωμα Bigstock

Το παιχνίδι μεταξύ μπαμπά και παιδιού είναι κάτι παραπάνω από μια διασκεδαστική δραστηριότητα.

Το παιχνίδι είναι ένας τέλειος τρόπος για να γνωρίσουν οι μπαμπάδες το παιδί τους, να δουν τι του αρέσει, τι φόβους μπορεί να έχει και πώς να τους ξεπεράσει. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει τα μικρά να ελέγξουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους καθώς μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ «τα παιδιά που απολάμβαναν υψηλής ποιότητας παιχνίδι με τους πατεράδες τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπερκινητικότητα ή συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς. Τέλος ήταν λιγότερο επιρρεπή να επιτίθενται εναντίον άλλων παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο σχολείο».

Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από 78 διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1977 και 2017 για να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι πατέρα-παιδιού. Στη συνέχεια, με «αποσπασματικά στοιχεία» 40 ετών στα χέρια, αναζήτησαν μοτίβα σχετικά με το:

  • πόσο συχνά παίζουν μπαμπάδες και παιδιά

  • τι είδους παιχνίδια απασχολούν τα μικρά παιδιά

sinaisthimatika-anorimos-mpampas.jpg

Μπαμπάς παίζει με το μωρό του

Bigstock

Σχέση μεταξύ του παιχνιδιού και της ανάπτυξης των παιδιών

Το παιχνίδι πατέρα-παιδιού είναι συνήθως πιο σωματικό ακόμα και όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά . Ακόμα όμως κι αυτό βοηθά τα παιδιά να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους αργότερα (π.χ. όταν πηγαίνουν στο σχολείο).

Το σωματικό παιχνίδι περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η βοήθεια ενός μικρού μωρού να σηκώσει απαλά τα άκρα του για να δοκιμάσει τη δύναμή του, οι βόλτες, το κυνηγητό, το τρέξιμο, το κρυφτό.

Αυτή η μελέτη συνέδεσε το πρώιμο παιχνίδι πατέρα-βρέφους με θετικά κοινωνικά, συναισθηματικά και γνωστικά αποτελέσματα ενώ η ικανότητα του παιδιού να ελέγχει τα συναισθήματά του βρέθηκε σε «σχεδόν όλες» από τις 78 μελέτες που εξέτασαν οι ερευνητές.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι η συχνότητα του παιχνιδιού πατέρα-παιδιού αυξάνεται στη βρεφική ηλικία και στη συνέχεια μειώνεται μεταξύ των ηλικιών 6 και 12 ετών.

Πώς το σωματικό παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να διαχειριστούν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους;

Το σωματικό παιχνίδι θεωρείται κατάλληλο για αυτορύθμιση, επειδή τα παιδιά καλούνται να ελέγχουν το σώμα και το μυαλό τους.

Το έντονο σωματικό παιχνίδι ωθεί το παιδί να:

  • Ελέγχει τη δύναμή του
  • Ρυθμίζει τα συναισθήματά του

Ένας μπαμπάς μπορεί να βρει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να παίζει με το μωρό του

Τι συμβαίνει αν ένας πατέρας δεν είναι παρών στη ζωή του παιδιού;

Παρόλο που αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τα οφέλη του παιχνιδιού πατέρα-παιδιού, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μαμάδες είναι εξίσου ικανές για σωματικό παιχνίδι με τους μπαμπάδες, αλλά κανένας γονιός δεν πρέπει να μένει μόνο σε ένα στυλ παιχνιδιού.

Πηγή: careforkids.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved