4 χρόνια και κάτι από τότε που έγινα μαμά: 10 πράγματα που μπορώ να σου πω με σιγουριά

Τι μπορεί να συμβεί σε 4 χρόνια; Δύο παιδιά και μπόλικη αϋπνία!

4 χρόνια και κάτι από τότε που έγινα μαμά: 10 πράγματα που μπορώ να σου πω με σιγουριά

Μπορώ με σιγουριά να σου πω πως το ταξίδι της μητρότητας τη στιγμή αυτή, θυμίζει πολύ τη σχέση της πρωτότοκης κόρης μου με το σχολείο: Κοινώς βρισκόμαστε και οι δύο σε φάση προνηπιακή.

Τα βάζω κάτω, τα σκέφτομαι και τα ξανασκέφτομαι και απορώ πως πέρασαν σαν νεράκι τέσσερα χρόνια από εκείνη τη μέρα που αποφάσισε να μας γνωρίσει από κοντά, ξαφνικά και τουλάχιστον 20 μέρες πριν την τελική ημερομηνία τοκετού που είχε δώσει ο γιατρός!

Κι αν εσύ που διαβάζεις τις αράδες αυτές ξεκίνησες μόλις ή ξεκινάς οσονούπω το ταξίδι της μητρότητας, ίσως σε βάλω σε σκέψεις για το μετά, το τέσσερα χρόνια μετά.

1. Η αϋπνία δεν συνηθίζεται αλλά έρχεται (στο υπόσχομαι) η μέρα- η νύχτα δηλαδή- που θα κοιμηθεί το παιδί και θα κοιμηθείς κι εσύ. Άσε που την αϋπνία πολλοί εμίσησαν, τον άυπνο ουδείς. Όλο και κάποιος θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς κάποια στιγμή αναλαμβάνοντας το μωρό σου.

2. Το παιδάκι σου και το σκυλάκι σου όπως το μάθεις, μου έλεγε η σοφία μαμά Σοφία (όνομα και πράγμα) και άδικο δεν είχε. Αν θέλεις να εντάξεις τα παιδιά σου στη ζωή σου όπως θέλεις να την κάνεις, τα παιδιά θα μάθουν σε αυτή. Θες ταξίδια; Ταξίδεψε μαζί τους. Θες να πλένουν τα δόντια; Κάνε το ίδιο μαζί τους. Και πάει λέγοντας.

3. Κι εδώ που λέμε για μαμάδες, δεν φαντάζεσαι πόσες φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια έκανα πράγματα που έκανε η δικιά μου μαμά και που ορκιζόμουν που δεν θα επαναλάβω στα παιδιά μου. Το ότι το καταλαβαίνεις το σημείο που γίνεσαι παρανοϊκή, είναι τουλάχιστον παρήγορο.

4. Ο πυρετός και η χορήγηση αντιπυρετικού σε παιδί, 2 μηνών, 2 ετών ή 4 ετών αποτελεί porject για δυνατούς παίκτες. Ελπίζω το μέλλον να γίνει καλύτερο κι εγώ να μην φρικάρω στο πρώτο 38, 8 που θα δω στο θερμόμετρο.

5. Ο τοκετός, το πώς φτάσατε σε αυτόν, το αν ήταν εύκολος ή δύσκολος, είναι μια διαδικασία που δεν θα θυμάσαι τόσο έντονα, όσο τη στιγμή που αντίκρισες τελικά τα παιδιά σου, κι αυτό είναι κάτι μαγικό.

6. Υπάρχουν ημέρες καλές, υπάρχουν μέρες, λιγότερο καλές, υπάρχουν μέρες δύσκολες και μέρες που θα νιώσεις πως δεν υπάρχει χειρότερη μαμά στον κόσμο. Στις κακές μέρες, πάρε μεγάλες ανάσες και στις καλές, βγάζε άπειρες φωτογραφίες.

7. Είναι απίστευτο πόσες πρώτες φορές κρύβει ο πρώτος χρόνος του παιδιού, πόσες πολλές λέξεις και κατορθώματα κρύβει ο δεύτερος, πόσα νέα ξεκινήματα κρύβει ο τρίτος και πόσο μεγάλο θα νιώθεις πως έχει γίνει το παιδί σου τον τέταρτο.

8. Δεν υπάρχει νομίζω στιγμή που να δεις φωτογραφίες από τα μωρά σου νεογέννητα και να μην απορήσεις πως πέρασε ο χρόνος και να μην αναπολήσεις την ζεστή τους μυρωδιά, τα μικρά τους πατουσάκια και το γλυκό τους κεφάλι ξαπλωμένο στον ώμο σου. Μόνο γι΄αυτή την υπέροχη φάση, θα μπορούσες να κάνεις πολλά πολλά μωρά. Μόνο για την υπέροχη αϋπνία δεν θα το τολμούσες.

9. Δεν μπορείς να φανταστείς πόση αγάπη μπορείς να βιώνεις και να την νιώθεις να πολλαπλασιάζεται καθημερινά για ένα πλάσμα που είναι το απόλυτο μοναδικό κομμάτι από εσένα.

10. Είναι σίγουρο πως θα αναπολήσεις πολλές πολλές φορές την ανέμελη ζωή σου πριν τα παιδιά αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να πεις πως θα ήθελες να ζήσεις χωρίς αυτά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved