Τι οφείλει να διδάξει μια μαμά στις κόρες της;

Σας παρουσιάζουμε ένα υπέροχο γράμμα που βρήκαμε στο Διαδίκτυο και το  έγραψε μια μανούλα δύο κοριτσιών σχετικά με την σχέση της με τις δύο κόρες της που λατρεύει. 

Μία Μαμά
Τι οφείλει να διδάξει μια μαμά στις κόρες της;

Ουσιαστικά είναι ένα δικό της συμπέρασμα για το τι οφείλει να κάνει μια μαμά σε σχέση με την κόρη της και ποια πράγματα πρέπει να προσπαθήσει της διδάξει.

Το να είσαι μητέρα είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά σας. Μοιραστείτε μαζί της τις χαρές της μητρότητας, έτσι ώστε μια μέρα να θελήσει να γίνει και εκείνη μητέρα. Υπενθυμίστε της ξανά και ξανά με λόγια και φιλιά ότι κανείς δεν θα την αγαπήσει όπως την αγαπάτε εσείς. Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να κοπιάρει την αγάπη μιας μητέρας για τα παιδιά της.

Αφήστε την να κάνει βλακείες

Μπορεί να θέλει να μείνει σπίτι και να διαβάσει το βιβλίο της στον καναπέ, ή μπορεί να θέλει να πάει βόλτα στο πίσω μέρος μιας μηχανής. Μπορεί να ερωτευτεί το λάθος αγόρι, ή να συναντηθεί με τον έρωτα της ζωής της στην ηλικία των 5. Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι κάποτε υπήρξατε στην ηλικία της. Ο καθένας μας κάνει λάθη, ας κάνει εκείνη τα δικά της.

Να είστε παρούσες

Να είστε εκεί στις παραστάσεις του Νηπιαγωγείου, στα ρεσιτάλ χορού, στους αγώνες … στις καθημερινές στιγμές της. Όταν κοιτάζει στους θεατές, ψάχνει για το χαμόγελο και την υπερηφάνειά σας. Δείξτε της το όσο το δυνατόν συχνότερα.

Βοηθήστε τη να είναι ο εαυτός της

Ενθαρρύνετε τη να δοκιμάσει τα παπούτσια σας και να παίξετε ντυσίματα. Αν θέλει να φορέσει την στολή σούπερ-ήρωα του αδελφού της, αφήστε την. Αν θέλει να φορέσει ένα αποκριάτικο κοστούμι στο σούπερ μάρκετ, γιατί να την σταματήσετε; Αυτή πρέπει να αποφασίσει ποια είναι και να είναι σίγουρη για την απόφασή της.

Διδάξτε της να είναι ανεξάρτητη

Δώστε της παραδείγματα ισχυρών γυναικών. Ακολουθήστε τα δικά σας θέλω. Ορίστε τον εαυτό σας από τα δικά σας χαρακτηριστικά και όχι από αυτά που οι άλλοι περιμένουν από εσάς. Μάθετε ποια είστε, και βοηθήστε την κόρη σας να μάθει ποιά είναι.

Δώστε της πρότυπα

Με εσάς ένα από αυτά. Γνωρίστε της πετυχημένες γυναίκες, φίλες, συναδέλφους, γιατρούς. Διαβάστε μαζί για γυναίκες όπως η Marie Curie, η Μητέρα Τερέζα, η Margaret Thatcher, η Coco Chanel . Πρέπει να γνωρίζει ότι όλα είναι δυνατά.

Κρατήστε της το χέρι

Είτε είναι 3 ετών σε ένα πάρκιγκ ή 16 ετών σε ένα εμπορικό κέντρο, κρατήστε της πάντα το χέρι. Θα την κάνει σίγουρη για τον εαυτό της και υπερήφανη για την οικογένειά της.

Πιστέψτε σε αυτή

Θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα πιστεύει στον εαυτό της και θα χρειαστεί να πιστέψετε εσείς και για τις δυο σας. Είτε πρόκειται για ένα τεστ ορθογραφίας στην πρώτη τάξη, ένα μεγάλο παιχνίδι ή μια παράσταση, ένα πρώτο ραντεβού, ή η πρώτη ημέρα στο πανεπιστήμιο … θυμίστε της την ανεξάρτητη και ικανή γυναίκα που της έχετε διδάξει να είναι.

Πείτε της πόσο όμορφη είναι

Είτε είναι η πρώτη μέρα στο Νηπιαγωγείο ή μετά από ένα παιχνίδι μπάσκετ όπου είναι ιδρωμένη, ή την ημέρα του γάμου της. Χρειάζεται την υπενθύμισή σας. Έχει ανάγκη να ακούσει πόσο περήφανη είστε για αυτή.

Να αγαπάτε τον πατέρα της

Διδάξτε της να αγαπήσει έναν καλό άνθρωπο, σαν αυτόν. Κάποιος που την αφήνει να είναι ο εαυτός της, γιατί απλά είναι υπέροχη.

Δείξτε της πως να αγαπάει με πάθος

Αγαπάτε τη με πάθος. Αγαπάτε τον πατέρα και τα αδέλφια της με πάθος. Εκφράστε την αγάπη σας. Δείξτε της πώς να αγαπάμε χωρίς αυτοσυγκράτηση. Αφήστε την να τραυματίσει την καρδιά της και να προσπαθήσει ξανά. Αφήστε τη να κλάψει, να γελάσει, να ουρλιάξει.

Ενθαρρυνετέ τη να χορέψει και να τραγουδήσει

Χορέψτε και τραγουδήστε μαζί της ακόμα και αν ακούγεται ή φαίνεται απαίσιο. Αφήστε να κουνηθεί με τα παιδικά τραγούδια. Ας χορέψει στον αέρα με τον μπαμπά της και στριφογυρίστε την στην αγκαλιά σας. Αργότερα, αφήστε την να ακούει δυνατά μουσική στην κρεβατοκάμαρά της με την πόρτα κλειστή, αν θέλει.

Ή να κάνει καραόκε στο σαλόνι, αν θα προτιμούσε. Καθιερώστε τα κλασικά όπως οι Beatles και οι Rolling Stones και ακούστε τα αγαπημένα της καινούργια τραγούδια της Taylor Swift. Μοιραστείτε μαζί τη μαγεία της μουσικής, θα σας φέρει πιο κοντά και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα soundtrack της ζωής σας.

Μοιραστείτε μυστικά

Επικοινωνήστε. Συζητήστε. Συζητήστε για οτιδήποτε. Αφήστε την να σας πει για τα αγόρια, τους φίλους, το σχολείο. Ακούστε. Κάντε ερωτήσεις. Μοιραστείτε τα όνειρα, τις ελπίδες, τις ανησυχίες της. Δεν είναι μόνο η κόρη σας και δεν είστε μόνο η μητέρα της. Να στηρίζετε η μια την άλλη.

Διδάξτε της τρόπους

Ο κόσμος είναι καλύτερος όταν υπάρχουν αξίες, ήθος, ευγένεια σεβασμός και χαμόγελο.

Μάθετέ της πότε να μένει και πότε να φεύγει

Εάν οι συμμαθητές της την πειράζουν για τα γυαλιά μυωπίας, ή το αγόρι της λέει ότι έχει παραπάνω κιλά, πείστε την ότι δεν πρέπει να τους ακούει. Βεβαιωθείτε ότι ξέρει πώς να απαιτεί τον σεβασμό και ότι τον αξίζει.

Δεν χρειάζεται να αντεπιτεθεί με λέξεις γιατί μερικές φορές η σιωπή είναι το καλύτερο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ξέρει ποιές είναι οι μάχες που αξίζει να αγωνιστεί.

Υπενθυμίστε της ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι κακοήθεις και δύσκολοι από ζήλεια, ή άλλους προσωπικούς λόγους. Βοηθήστε την να καταλάβει πότε πρέπει να κλείνει το στόμα της και φεύγει. Διδάξτε της πως να είναι καλύτερος άνθρωπος.

Αφήστε τη να επιλέξει ποιους θα αγαπά.

Ακόμα και όταν καταλαβαίνετε οτι δεν είναι αυτός που νομίζει το “καταπληκτικό αγόρι”, αφήστε την να τον αγαπά χωρίς λόγια αποδοκιμασίας. Όταν της ραγίζει την καρδιά, να είστε εκεί για εκείνη με λόγια υποστήριξης και όχι με φράσεις όπως “Στο είχα πει”.

Παρηγορήστε τη

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεσαι είναι η μαμά σου. Όταν είναι άρρωστη, τρίψτε της την πλάτη, φτιάξτε της σούπα και σκεπάστε την με την κουβέρτα χωρίς να έχει σημασία πόσο χρονών είναι. Κάποια μέρα, όταν θα γεννάει το παιδί της, τραβήξτε τα μαλλιά από το πρόσωπό της, ενθαρρύνετε τη και πείτε της πόσο όμορφη είναι. Αυτές είναι στιγμές που θα θυμάται για σας.

Να είστε σίγουρη ότι όταν μια μέρα ο σύζυγός της τρίβει την πλάτη σε μια προσπάθεια να την παρηγορήσει … αυτή μπορεί να ψιθυρίσει “θέλω τη μαμά μου.”

Να είστε το καταφύγιο της

Όταν είναι κρυωμένη ή με ραγισμένη καρδιά και έρθει σε σας, δεχθείτε την με αγάπη. Όταν της κάνει πρόταση γάμου ή ανακαλύψει την εγκυμοσύνη της, θα τρέξει να μοιραστεί τα νέα μαζί σας. Όταν χρειάζεται συμβουλές για αγόρια, το σχολεία, τις φίλες ή ένα ντύσιμο, ακόυστε την και πείτε της την γνώμη σας.

Αυτή είναι η κόρη σου και πάντα θα χρειάζεται ένα ασφαλές λιμάνι, όπου θα ανοίξει η πόρτα και θα βρεί μια παρήγορη ματιά και ένα γνώριμο χαμόγελο γιατί είστε το καταφύγιο της.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved