Τι χρειάζονται τελικά τα παιδιά από τους γονείς τους περισσότερο;

Τα παιδάκια μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε στη ζωή μας. Καμιά φορά, όμως, ξεχνάμε τις ανάγκες τους και τα «θέλω» τους και παρασυρόμαστε από τις δικές μας επιθυμίες.

Μία Μαμά
Τι χρειάζονται τελικά τα παιδιά από τους γονείς τους περισσότερο;

Πρέπει να δώσουμε στα μικρά μας την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, τα ταλέντα και τις κλίσεις τους. Ποια είναι τα εφόδια που μπορούμε να τους δώσουμε;

1. Αγάπη

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά είναι σημαντικό να εκφράζουμε την αγάπη μας με τον σωστό τρόπο. Τα υλικά αγαθά δεν αρκούν για να δείξουμε τα συναισθήματά μας. Τα λόγια, οι πράξεις μας και ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε μαζί τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους χαρίσουμε όλη την αγάπη που τους αξίζει.

2. Πίστη

Ο φόβος και το άγχος μας μπορεί να μας κάνουν να ξεχνάμε την πίστη μας στα παιδιά μας. Καμιά φορά, τα παραπάνω συναισθήματα τα επηρεάζουν και τα κάνουν να νιώθουν ανασφάλεια. Πρέπει να έχουμε πίστη στα παιδιά μας και να τους δίνουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο, να αγωνιστούν και να επιτύχουν.

3. Εμπιστοσύνη

Όταν τα παιδιά μας αισθάνονται ότι πιστεύουμε σε αυτά, αυτομάτως νιώθουν πιο δυνατά. Τους είναι πιο εύκολο να πάρουν αποφάσεις, να μάθουν από τα λάθη τους και να βελτιωθούν. Είναι σημαντικό να τους δείχνουμε με κάθε τρόπο ότι μπορούν να μας μιλήσουν ειλικρινά και να εκφραστούν, προκειμένου να τα βοηθήσουμε.

paidia empistosyni 4

4. Υπομονή

Πρέπει να προσπαθούμε να μην πιέζουμε τα μικρά μας και να έχουμε υπομονή. Έχουν τον δικό τους ρυθμό και τον δικό τους τρόπο να κάνουν τα πράγματα και αξίζει να τους δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσουν όπως επιθυμούν, χωρίς να τα αγχώνουμε.

5. Στοργή

Η επαφή είναι πολύ σημαντική. Μία αγκαλιά μπορεί να κάνει το αγγελούδι μας να αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά και είναι αρκετή για να μειώσει το άγχος. Αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους τρόπους για να εκφράσουμε τη στοργή μας, την αγάπη μας και να επικοινωνήσουμε.

6. Συμβουλές

Συζητώντας με τα παιδιά μας μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τι τα προβληματίζει και να τα βοηθήσουμε να προσπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες. Ο ρόλος μας δεν είναι να τα κριτικάρουμε και να επισημαίνουμε τα λάθη τους, αλλά να τα βοηθήσουμε να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις και να στηρίζονται στον εαυτό τους.

paidia empistosyni 1

7. Συμπόνια

Συζητώντας με τα μικρά μας θα καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο που σκέφτονται και τα συναισθήματά τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλα όσα μας λένε και να αποφύγουμε τις συγκρίσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή τους.

8. Καθοδήγηση

Ο ρόλος μας είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να ξεχωρίζουν το λάθος από το σωστό. Δεν χρειάζεται να είμαστε πολύ ελεγκτικοί ή παρεμβατικοί. Πρέπει να τους δώσουμε τον χρόνο και τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους, να λάβουν αποφάσεις για θέματα που τα αφορούν και να αγωνιστούν για να πετύχουν τους στόχους τους. Έτσι, θα μάθουν να είναι υπεύθυνα, ενώ παράλληλα θα βρισκόμαστε κοντά τους για να τα βοηθήσουμε κάθε φορά που μπορεί να μας χρειάζονται.

9. Σεβασμός

Αν δεν σεβόμαστε τα μικρά μας και εκείνα θα κάνουν το ίδιο. Αν τα μειώνουμε ή τα αγνοούμε διαρκώς, θα έχουν αντίστοιχη συμπεριφορά. Μόνο με τις πράξεις μας μπορούμε να κερδίσουμε τον σεβασμό τους.

paidia empistosyni 2

10. Χρόνος

Τα μικρότερα μέλη της οικογένειας έχουν ανάγκη την προσοχή μας και τον χρόνο μας. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις δύο αξίες. Τα παιδιά μας πρέπει να είναι προτεραιότητα, για αυτό και κάθε λεπτό που περνάμε μαζί τους έχει σημασία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι, οποιαδήποτε στιγμή και αν μας χρειαστούν.

Πηγή: Huffingtonpost

Διαβάστε επίσης

Πόσο σεβασμό δείχνουμε στο παιδί μας;

9 σημαντικά πράγματα που έχουν ανάγκη τα παιδιά να ακούν από τους γονείς τους

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved