Πώς θα «χτίσετε» ένα σπίτι που θα ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Τις αξίες και τα σημαντικά μαθήματα ζωής, όπως ο σεβασμός, η κοινωνική ευαισθησία, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση, τις παίρνουμε από το σπίτι.

Πώς θα «χτίσετε» ένα σπίτι που θα ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Ωστόσο, σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο σκληρός, ανταγωνιστικός και επικριτικός, πολλά παιδιά χάνουν την αυτοπεποίθηση τους και νιώθουν όλο και λιγότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Κι ενώ δε μπορούμε – πάντα - να ελέγξουμε τι συμβαίνει στο σχολείο, όμως, μπορούμε να το κάνουμε στο σπίτι. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος για το παιδί μας, που θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και σιγουριά, να «ανοίξει» τα φτερά του και να πετάξει!

Μη σταματάτε να τα επαινείτε

Με το να επαινείτε για την προσπάθειά τους και τις δυνατότητες του και για τα όσα μπορούν να πετύχουν, τα ενθαρρύνετε να πιστέψουν στον εαυτό τους και να μη νιώθουν λιγότερα ικανά, από τους φίλους ή συμμαθητές τους.

Δείξτε τους αγάπη

Θα εκπλαγείτε πραγματικά πώς μία αγκαλιά ή ένα «σ’ αγαπώ», μπορούν να επιδράσουν θετικά και δυναμικά στην ψυχολογία του παιδιού σας. Δεν είναι μόνο ότι του υπενθυμίζουν πόσο νοιάζεστε για εκείνο, αλλά συγχρόνως το κάνουν να νιώθει άνετα να εκφράσει κι εκείνο τα συναισθήματά του. Και το βοηθάει, στο μέλλον να αντιμετωπίζει μόνο του, προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν.

Απαγόρευση κακών λέξεων

Ξέρουμε, δεν είναι εύκολο να απαγορεύεστε – και να καταφέρετε – να λέει το παιδί κάποιες κακές λέξεις που ακούει είτε στο σχολείο είτε στο δρόμο. Αλλά είναι σημαντικό να ασκήσετε βέτο, να μην χρησιμοποιεί λέξεις, όπως ηλίθιος, άσχημος, χοντρός. Με το να απαγορεύετε να χρησιμοποιούνται στο σπίτι – ακόμη και από τους μεγαλύτερους – τέτοιες λέξεις που στα αυτιά ενός παιδιού, ακούγονται σκληρές, πετυχαίνετε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον, που θα είναι ασφαλές για εκείνο όταν θα νιώθει άσχημα.

Να είστε ένα υγιές πρότυπο

Καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη; Θα πρέπει αυτά που τόσο ωραία τα λέτε σε θεωρητικό επίπεδο, στην πράξη να τα εφαρμόζετε. Αν για παράδειγμα κι εσείς οι ίδιες είστε σκληρές με τον εαυτό σας και λέτε «ηλίθια» σε κάθε τι που δεν καταφέρνετε. Ή διστάζετε να έρθετε αντιμέτωπες με προκλήσεις, πιστεύοντας ότι δε μπορείτε να τα καταφέρετε, να ξέρετε ότι το παιδί θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, οπότε όταν κι εσείς έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση, τότε θα έχει και το παιδί σας. Γι αυτό, να είστε ένα υγιές και ισχυρό πρότυπο, που θα λειτουργήσετε ως φωτεινό παράδειγμα για εκείνα.

Περάστε μαζί χρόνο

Καταλαβαίνουμε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και μέσα σε αυτόν θα πρέπει να χωρέσετε πολλές υποχρεώσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο παιδί σας, διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα νιώθει παραμελημένο από εσάς. Κατεβάστε ρολά, κλείστε τα πάντα και αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας, κάνοντας οτιδήποτε οι δυο σας. Θα το κάνετε να νιώσει σημαντικό, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του.

Διαβάστε επίσης

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με απλούς τρόπους

«Οπλίστε» το παιδί σας με αυτοπεποίθηση: Φράσεις που θα το ενθαρρύνουν

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved