Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θηλάζω το παιδί μου για να κοιμηθεί

Έχω θηλάσει και τους δύο γιους μου για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρότι δεν αγαπούσα κάθε λεπτό του θηλασμού (άλλος ένας μεγάλος μύθος γύρω από το θηλασμό), μία από τις πιο αγαπημένες μου στιγμές ήταν όταν τα έπαιρνε ο ύπνος καθώς θήλαζαν.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θηλάζω το παιδί μου για να κοιμηθεί

Οι μέρες μου ως μία μαμά μικρών αγοριών ήταν χαοτικές, αμείλικτες και εξαντλητικές. Όμως οι στιγμές που θήλαζαν και κοιμόμασταν μαζί, ήταν μοναδικές.

Και παρότι μου έλεγαν ότι δεν πρέπει να συνεχίσω, ο θηλασμός τη νύχτα λειτούργησε ως «δεκανίκι» για τα παιδιά μου. Αλλά δεν με ένοιαζε. Ίσως ήμουν πολύ κουρασμένη για ν’ αλλάξω συνήθειες γι’ αυτό και τελικά συνέχισα να τα θηλάζω για να κοιμηθούν .

Αν ήμουν εξαντλημένη; Μερικές φορές, ναι, ήμουν πολύ.

Αν ένοιωθα άρνηση για το θηλασμό, ειδικά τη νύχτα; Σίγουρα.

Μήπως ευχόμουν να είχα σταματήσει αυτή τη συνήθεια νωρίτερα; Οχι. Με τίποτα.

ipnos

Και θα σας πω το γιατί. Για μένα, και για πολλούς γονείς εκεί έξω, η ομορφιά του θηλασμού προκεμένου να κοιμηθούν τα παιδιά, αντισταθμίζει κάθε ενόχληση ή κούραση που μπορεί να ένοιωσα.

Οι νύχτες όπου οι γιοι μου ήθελαν μόνο το στήθος μου στη μέση της νύχτας με κατέβαλαν ψυχικά, ειδικά όταν ήταν άρρωστα, έβγαζαν δόντια, ή πονούσαν. Και υπήρχαν σίγουρα οι νύχτες όπου θήλαζαν ήρεμα και γαλήνια και αυτό ήταν κάτι μαγικό.

Εκείνες λοιπόν οι στιγμές δεν γυρίζουν πίσω γι΄ αυτό και δεν τις αλλάζω με τίποτα.

Αν θα έλεγα κάτι στις νέες μαμάδες είναι τι εξής: αν μπορείτε να θηλάσετε τα παιδιά σας την ώρα του ύπνου να το κάνετε. Αξίζει τον κόπο.

Αν όμως για τον οποιοδήποτε λόγο δεν λειτουργεί για εσάς ο θηλασμός, ειδικά τη νύχτα, μην αισθάνεστε υποχρεωμένες ότι πρέπει να συνεχίσετε. Η μητρότητα είναι σκληρή από μόνη της, επομένως δεν χρειάζεται να πιέζετε τον εαυτό σας να κάνετε πράγματα που απλά δεν σας βγαίνουν.

ipnos2

Για όλες εμάς που είναι επιλογή μας να θηλάζουμε την ώρα του ύπνου, ας το απολαύσουμε χωρίς ενοχές. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στο μωρό και ούτε εμποδίζει τον απογαλακτισμό του. Όταν έρθει η ώρα, το μωρό θα σταματήσει μόνο του. Το ίδιο δεν γίνεται και με όλα τα παιδιά που πιπιλίζουν τους αντίχειρες , το κουβερτάκι τους ή έχουν πιπίλα; Θέλουν το χρόνο τους.

Για όλες εμάς που επιλέγουμε το θηλασμό για να κοιμηθούν τα παιδιά μας, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Το κάνουμε επειδή λειτουργεί για εμάς, για τα παιδιά μας.

Γιατί λοιπόν να τους το στερήσουμε; Γιατί να στερήσουμε τους εαυτούς μας από αυτές τις γλυκές στιγμές και τις αναμνήσεις;

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και θηλάστε για όσο χρονικό διάστημα θέλετε εσείς και το παιδί σας. Δεν θα το μετανιώσετε. Και όσο διαρκεί, απολαύστε το.

Της Wendy Wisner

Πηγή: http://www.scarymommy.com

Διαβάστε επίσης

Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες διακόπτουν το θηλασμό

Η διάσημη μαμά συνεχίζει να θηλάζει την 3 ετών κόρη της (φωτογραφία)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved