Επτά υγιεινές συνήθειες μιας επιτυχημένης μαμάς

Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο είμαι καλή, είναι οι συνήθειες.

Επτά υγιεινές συνήθειες μιας επιτυχημένης μαμάς

Ξυπνάω την ίδια ώρα κάθε πρωί, τρώω το ίδιο πρωινό τις περισσότερες ημέρες και γενικά νιώθω άνετα με το πρόγραμμά μου. Δεν είμαι λάτρης των αλλαγών και γενικότερα αγαπώ την παράδοση. Όχι βέβαια ότι όλες οι συνήθειές μου είναι καλές. Για παράδειγμα το ότι ξυπνάω την ίδια ώρα κάθε πρωί δεν σημαίνει ότι κοιμάμαι καλά ή ότι ξεκουράζομαι.

Απλά έχω προσαρμόσει το πρόγραμμά μου στη μητρότητα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι η «τέλεια μαμά» αλλά μπορώ να πω ότι τα τελευταία 7 χρόνια που έχει έρθει στη ζωή μου η κόρη μου, έμαθα πράγματα που κάνουν τη ζωή μου λίγο πιο εύκολη. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μερικές υγιεινές συνήθειες μιας επιτυχημένης μαμάς που έχω υιοθετήσει και εγώ, ώστε να βοηθήσω με τη σειρά μου και άλλες μαμάδες.

files mamades

Βρείτε μια φίλη μαμά

Σίγουρα θα λέτε αρκετές φορές, ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά σας για να μεγαλώσετε το παιδί σας. Αλλά μέσα σε αυτές τις μέρες, τους μήνες και τα χρόνια της μητρότητας υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε μοναξιά πού και πού. Και εκείνες τις στιγμές θέλουμε να μένουμε μόνες, χωρίς παρέα, κρατώντας μάλιστα και τα παιδιά μέσα στο σπίτι, χωρίς κάποια βόλτα ή κάποια έξοδο. Είναι σίγουρα κουραστικό να γίνεται κάθε μέρα. Αλλά ως μαμάδες και γυναίκες χρειαζόμαστε η μία την άλλη. Να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας, τα άγχη μας, τις δυσκολίες μας. Βρείτε το άλλο σας μισό, είτε είναι μια φίλη μαμά γειτόνισσα, είτε μια φίλη μαμά από το σχολείο του παιδιού σας. Είναι εκπληκτικό το πόση δύναμη έχει μια κουβέντα με μια άλλη μαμά.

Βρείτε χρόνο για εσάς

Αφού σας είπα πώς θα βρείτε μια φίλη για να περάσετε χρόνο μαζί της, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει να βρείτε χρόνο και για τον εαυτό σας. Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο μιας και εγώ που σας λέω να το κάνετε αυτό, συχνά νιώθω τύψεις που αφήνω την κόρη μου για λίγες ώρες μόνη για να κάνω κάτι για τον εαυτό μου. Εκτός από μαμά είμαι και γυναίκα. Χρειάζομαι προσωπικό για να κάνω πράγματα που μου αρέσουν. Να βγω με τις φίλες μου χωρίς τα παιδιά μια φορά. Δεν χρειάζεται να κανονίσετε ένα ταξίδι ή να κλείσετε ραντεβού σε ένα σπα για να γεμίσετε μπαταρίες. Ένας καφές σε μια καφετέρια ή μια βόλτα στο σπίτι της κολλητής σας, αρκεί.

sinithies mamas

Βρείτε χρόνο για να γυμναστείτε

Πραγματικά, πώς είναι δυνατόν να λες σε μια μαμά να κάνει κάτι για τον εαυτό της, να κάνει κάτι για να νιώσει υπέροχα και δεν της προτείνεις τη γυμναστική. Για εμένα η γυμναστική ειναι σημαντική. Για περίπου 7 μήνες έβαζα το ξυπνητήρι 1 ώρα νωρίτερα το πρωί, έκανα γυμναστική και έπειτα ξυπνούσα την κόρη μου να την ετοιμάσω για το σχολείο και εγώ να ετοιμαστώ για τη δουλειά. Δεν περιγράφεται η διάθεση και η ενέργεια που είχα. Θα μου πείτε, «Μα καλά από τις 6.30 ξυπνητήρι για να κάνεις γυμναστική;». Ναι! Από τις 6.30. Προσπάθησα πολλές φορές να κάνω γυμναστική το βράδυ αλλά πάντα κατέληγα να λέω «άστο για αύριο» μιας και ήμουν τρομερά κουρασμένη και εξαντλημένη από την υπόλοιπη μέρα. Το γυμναστήριο το είχα αποκλείσει μιας δεν είχα χρόνο να τρέχω και εκεί, και κάπως έτσι κατέληξα στο πρωινό ξύπνημα. Πραγματικά, γυμναστείτε το πρωί για περίπου 20 λεπτά, κάντε ντους και ξυπνήστε τα παιδιά. Θα εκπλαγείτε με το πόση ενέργεια και υπομονή θα έχετε για να βγάλετε τη μέρα!

ygieinew sinithies mamas

Πείτε όχι

Το «όχι» δεν βλάπτει. Χρησιμοποιήστε το. Πείτε «όχι» στο παιδί σας αν μια μέρα δεν έχετε κουράγιο να πάτε στο σπίτι του φίλου του για παιχνίδι. Πείτε «όχι» στον σύζυγό σας, τη στιγμή που σας λέει να πάτε το παιδί εσείς στα αγγλικά για πολλαπλή φορά. Πείτε «όχι» σε κάτι που σας κάνει να νιώθετε άσχημα. Για να γίνετε μια επιτυχημένη μαμά θα πρέπει να λέτε «όχι». Το παιδί σας δεν θα σας αγαπήσει περισσότερο αν το πάτε βόλτα ούτε ο σύζυγός σας θα πάψει να σας αγαπά αν πείτε «όχι».

Φτιάξτε πρόγραμμα

Η ρουτίνα είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Ξέρω τι θα κάνω μέσα στην ημέρα, ξέρει η κόρη μου τι να περιμένει μέσα στην ημέρα και έτσι όλα είναι μια χαρά!Φτιάχνω πρόγραμμα για το τι θα μαγειρέψω μέσα στην εβδομάδα και έτσι φροντίζω να υπάρχει καθετί που θα χρειαστώ στα ντουλάπια. Οργανώνουμε τις δραστηριότητες και το διάβασμα έτσι ώστε να ξέρουμε τι χρόνος μας μένει για διασκέδαση. Κανονίζουμε κάποια βόλτα ή κάποιο σινεμά μέσα στην εβδομάδα, ώστε να έχουμε κάτι να περιμένουμε. Όταν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχει γκρίνια (τουλάχιστον όχι πολλή) και όλοι στο σπίτι είναι ευτυχισμένοι και μαζί τους και εσύ.

sinithies mamas 2

Διασκεδάστε

Η καθημερινότητα μας κάνει να ξεχνάμε το πόσο διασκεδαστικό είναι να είσαι μαμά. Οι δουλειές του σπιτιού ρουφάνε όλη μας την ενέργεια με αποτέλεσμα να νιώθουμε στο τέλος της ημέρας ότι δεν κάναμε τίποτε, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε κάνει τόσα πολλά. Αφήστε για λίγο στην άκρη τα άπλυτα πιάτα και παίξτε κρυφτό με τα παιδιά σας ακόμη και μέσα στο σπίτι. Μαγειρέψτε μαζί, φτιάξτε κατασκευές και γενικότερα κάντε πράγματα μαζί τους, που άρεσαν σε εσάς όταν ήσασταν παιδί.

Αναγνωρίστε όλα όσα κάνετε για την οικογένειά σας

Οι περισσότερες μαμάδες δεν αναγνωρίζουμε όλα εκείνα που κάνουμε καθημερινά για το σπίτι και τις οικογένειές μας. Σίγουρα δεν θα είναι η κάθε μέρα ρόδινη και σίγουρα θα υπάρξουν και μέρες με νεύρα και χωρίς ενέργεια. Θα υπάρξουν μέρες που δεν θα θέλετε να παίξετε με τα παιδιά σας, θα υπάρξουν μέρες που θα βαριέστε να κάνετε γυμναστική, θα υπάρξουν μέρες που δεν θα θέλετε να βγείτε από το σπίτι. Να θυμάστε όμως, ότι από αυτές τις μεμονωμένες μέρες δεν εξαρτάται η επιτυχία σας στο ρόλο της μαμάς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved