«Η στέρηση ύπνου μοιάζει με ψυχική ασθένεια» - Το ποστ μιας άυπνης μαμάς

Υπάρχει έστω και μια μητέρα που να μην έχει στερηθεί τον ύπνο;

Μία Μαμά
«Η στέρηση ύπνου μοιάζει με ψυχική ασθένεια» - Το ποστ μιας άυπνης μαμάς
Instagram @ me.to.two

Η Veronica είναι μητέρα δίδυμων παιδιών. Πριν αποκτήσει παιδιά δεν είχε αντιληφθεί και εκτιμήσει την αξία του ύπνου. Προφανώς γιατί τον θεωρούσε δεδομένο, όπως όλοι μας.

Μέχρι που γέννησε κι άρχισαν τα ξενύχτια, τα ακανόνιστα ωράρια των παιδιών και η μόνιμη κούραση. Και τότε αναλογίστηκε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος και πόσο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει όποιον τον στερείτε.


https://www.instagram.com/p/CL5-vrxFHK9/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Πριν γίνω μαμά δεν μπορούσα να αντιληφθώ πραγματικά τον τεράστιο αντίκτυπο της στέρησης ύπνου. Η καθιέρωση ενός προγράμματος ύπνου των δύο μωρών αποδείχτηκε δύσκολη. Για πάνω από ένα μήνα δεν κοιμόντουσαν καλά και ξυπνούσαν τη νύχτα.

Αποτέλεσμα η διάθεσή μου να είναι στα τάρταρα και να νιώθω συνεχώς κουρασμένη.

Είχα τύχη να παρακολουθήσω μια εκδήλωση κατά την οποία μίλησε μια μητέρα, επίσης με δίδυμα με τη διαφορά ότι πλέον είναι στην εφηβεία. Είπε πολλά και σοφά πράγματα αλλά εκείνο που πραγματικά κράτησα στο μυαλό μου είναι μια επισήμανση που έκανε. Είπε χαρακτηριστικά : «η στέρηση ύπνου μοιάζει με ψυχική ασθένεια».

Αν λοιπόν σήμερα δεν έχω διάθεση, δεν πειράζει. Εάν οι δουλειές του σπιτιού έχουν μείνει πίσω, δεν πειράζει. Αν δακρύσω χωρίς κανένα λόγο, δεν πειράζει. Αυτά τα συναισθήματα, αυτές οι αντιδράσεις, είναι μια αντανάκλαση της έλλειψης πολλών ωρών ύπνου.

Ελπίζω, να βοηθηθούν, διαβάζοντας τα παραπάνω, κι άλλες κουρασμένες . Είτε σε μια εβδομάδα, ένα μήνα ή ένα χρόνο (ελπίζω όχι τόσο), από τώρα, εύχομαι να μπορώ να ανασάνω με ανακούφιση καθώς θα ξυπνάω με καθαρά μάτια μετά από ένα βράδυ απόλυτης ξεκούρασης».

Βοηθάει ο ύπνος τη μαμά την ώρα που κοιμάται το μωρό;

Μια έρευνα με τίτλο «Πως ο θηλασμός δημιουργεί έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού» που διεξήχθη από το University of Notre Dame αποκάλυψε ότι μέσα από τη διαδικασία του θηλασμού, μητέρα και μωρό συμβαδίζουν ορμονικά. Μια τέτοια αποκάλυψη συνέβαλε στο αποτέλεσμα της έρευνας βάσει του οποίου μητέρα και μωρό ταυτίζουν τον ύπνο τους.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μωρά αποκοιμιούνται στην αγκαλιά της μαμάς κατά τη διάρκεια του θηλασμού, την ίδια ώρα που η μαμά χαλαρώνει πολύ. Βέβαια, με βάση την έρευνα, η ορμονική αυτή σύνδεση δεν ισχύει απόλυτα αν το παιδί δεν τρέφεται κατ’ αποκλειστικότητα με μητρικό γάλα.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η παλιά συμβουλή στις μητέρες να κοιμούνται με τα μωρά τους δεν είναι αβάσιμη. Αντίθετα, αποδεικνύεται επιστημονικά όμως στην πράξησυχνά είναι ανέφτικτη, ειδικά αν υπάρχει στο σπίτι άλλο παιδί, διαφορετικής ηλικίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved