Μανιτάρια με πράσα αυγολέμονο - Χειμωνιάτικο φαγητό, έτοιμο σε λιγότερο από μία ώρα

  • Συνταγή για μανιτάρια με πράσα αυγολέμονο.
  • Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια, αξίζει να δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη συνταγή.
Mamatsita
Μανιτάρια με πράσα αυγολέμονο - Χειμωνιάτικο φαγητό, έτοιμο σε λιγότερο από μία ώρα

Στις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα, σαν κι αυτές που διανύουμε αυτή την περίοδο, υπάρχει σε αυτό το σπίτι μια έντονη επιθυμία για σούπες και για γεύσεις με αυγολέμονο.

Είχα πράσα και είχα και δυο σκαφάκια φρέσκα μανιτάρια.

Σκέφτηκα πως και σήμερα είναι άλλη μια καλή ευκαιρία να αποφύγουμε το κρέας. Τα μανιτάρια αντικατέστησαν τον κιμά.

Η γήινη γεύση τους συνδυάστηκε υπέροχα με τη γλύκα των πράσων και το ελαφρώς ξινούτσικο αυγολέμονο (οι λεμονιές μας φέτος είναι αρκετά δυνατές), δίνοντας ένα πιάτο θρεπτικό, γεμάτο φυτικές ίνες και πρωτεΐνη δίχως την προσθήκη κρέατος.

Ένα χειμωνιάτικο φαγάκι τόσο εύκολο, με τόση νοστιμιά και έτοιμο σε λιγότερο από μία ώρα.

Αν είσαι φαν μανιταριών και πράσων, αξίζει να το δοκιμάσεις.

manitaria me prasa aygolemono1

Υλικά

  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 μεγάλα πράσα
  • 500 γρ. λευκά μανιτάρια
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 κ.γλ. θυμάρι
  • 1/2 κ. γλ. σκόνη σκόρδου
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή μανιταριών)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • για το αυγολέμονο
  • 1 αυγό
  • 1 λεμόνι
manitaria me prasa aygolemono2

Εκτέλεση

  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και το βούτυρο και προσθέτω εκεί το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα πράσα (το λευκό τους μέρος και το ανοιχτό πράσινο των φύλλων τους) κομμένα σε χοντρά κομμάτια ή παχιές ροδέλες.
  • Τα σοτάρω για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας τα διαρκώς μέχρι να γυαλίσουν και όχι να αλλάξουν χρώμα.
  • Προσθέτω στην κατσαρόλα και τα μανιτάρια και τ’ ανακατεύω απαλά να μπερδευτούν με τα πράσα και να γυαλίσουν κι αυτά.
  • Αν είναι μικρά τα προθέτω ολόκληρα, αν είναι μεγάλα τα κόβω στη μέση.
  • Σβήνω με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και τη σκόνη σκόρδου. Ανακατεύω και ρίχνω και τον ζωμό λαχανικών ο οποίος όμως θα πρέπει να είναι ζεστός.
  • Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για 20-25 περίπου λεπτά.
  • Όταν το φαγητό έχει μαγειρευτεί, προσθέτω τον άνηθο ψιλοκομμένο και ανακατεύω καλά. Στη συνέχεια ετοιμάζω στα γρήγορα το αυγολέμονο.
  • Με την ράβδο χειρός ή με το μίξερ χειρός, χτυπάω το αυγό.
  • Στύβω ένα λεμόνι και προσθέτω στο χυμό του μερικές κουταλιές από το ζωμό του φαγητού.
  • Ανακατεύω και ρίχνω το λεμόνι στο αυγό σιγά σιγά, ενώ ανακατεύω διαρκώς με τη ράβδο χειρός.
  • Όσο το φαγητό είναι ζεστό στην κατσαρόλα, προσθέτω το αυγολέμονο και ανακινώ την κατσαρόλα ελαφρά.
  • Σερβίρω το φαγητό ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξύσμα λεμονιού (προαιρετικό).
manitaria me prasa aygolemono3

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved