Μανιτάρια: Επτά οφέλη στη διατροφή του παιδιού

  • Μπορεί το παιδί να τρώει μανιτάρια;
  • Ποια είναι η διατροφική αξία των μανιταριών; 
Μανιτάρια: Επτά οφέλη στη διατροφή του παιδιού

Το μανιτάρι δεν είναι ούτε λαχανικό ούτε φρούτο. Είναι ένας βρώσιμος μύκητας που καλλιεργείται σε δάση ή χλοώδεις περιοχές. Όλες οι ποικιλίες μανιταριών, είτε είναι Portobello, shiitake, white είναι πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα μανιτάρια δεν έχουν λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά πολλές πρωτεΐνες περίπου 15 βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδέργυρο και κάλιο.

Οφέλη των μανιταριών για τα παιδιά

Αυξάνουν τα επίπεδα βιταμίνης D

Τα περισσότερα παιδιά έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και τα μανιτάρια είναι πλούσια στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Αποτελούν τη μοναδική μη εμπλουτισμένη φυτικής προέλευσης πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.

manitaria2

Ενισχύουν το μεταβολισμό

Η τακτική πρόσληψη μανιταριών ενισχύει τον μεταβολισμό του παιδιού σας. Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, φώσφορο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που τον βοηθούν να είναι σε εγρήγορση.

Είναι πλούσια σε σίδηρο

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου.Ο σίδηρος βοηθά το σχηματισμό νέων αιμοσφαιρίωνπαρέχοντας έτσι οξυγόνο σε διάφορα μέρη του σώματος.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Μια μελέτη της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μανιτάρια ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο για κάθε παιδί που είναι ευάλωτο σε ιώσεις και κοινές ασθένειες. Τα μανιτάρια προάγουν επίσης την ωρίμανση των δενδριτικών κυττάρων ή των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος από τον μυελό των οστών. Ενισχύουν τέλος την ανοσία του οργανισμού, προστατεύοντάς τον από την εισβολή μικροβίων.

manitaria sti diatrofi tou paidiou

Αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική τα οπηγή αντιοξειδωτικών ποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται λόγω της οξείδωσης στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά προάγουν επίσης την υγεία του δέρματος και προλαμβάνουν ασθένειες.

Είναι πλούσια σε ασβέστιο

Εκτός από τη βιταμίνη D, τα μανιτάρια είναι επίσης πλούσια πηγή ασβεστίου που βοηθά στην υγεία των οστών. Το ασβέστιο διεγείρει επίσης την απορρόφηση σιδήρου.Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η εργοθειονεΐνη και το σελήνιο, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη.

manitaria

Ωφελούν τα οστά

Μία μερίδα μαγειρεμένων μανιταριών παρέχουν το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας χαλκού, ενός βασικού ιχνοστοιχείου που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.

Είναι κάποια μανιτάρια πιο υγιεινά από άλλα;

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες μανιταριών, κάποιες από τις οποίες έχουν ξεχωριστά διατροφικά χαρακτηριστικά. Τα λευκά μανιτάρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των μανιταριών που καταναλώνονται στις Η.Π.Α., έχουν το περισσότερο κάλιο, περίπου 300mg ανά μερίδα, ενώ τα μανιτάρια portobello είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική εργοθειονεΐνη.

Τα μανιτάρια Shiitake περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και τα ακατέργαστα μανιτάρια maitake και portobellos που εκτίθενται στο υπεριώδες φως είναι τα υψηλότερα στη βιταμίνη D. Τα λευκά μανιτάρια διαθέτουν επίσης αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D.

Πηγές: momjunction.com, onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved