Θηλάζοντας ένα άρρωστο μωρό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί να θηλάσει το άρρωστο μωρό;

Θηλάζοντας ένα άρρωστο μωρό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα νεογνά αλλά και τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά, αρρωσταίνουν.

Καθώς σε κανέναν δεν αρέσει να έχει άρρωστο μωρό, όλοι και ακόμη περισσότεροι όσοι υποδέχονται τα νεογέννητά τους το χειμώνα, οφείλουμε να τα προστατεύσουμε από τους αρρώστους για να μην κολλήσουν.

Οι αρρώστιες, όμως, είναι μέρος της καθημερινότητας μ΄ ένα παιδί στο σπίτι.

Ο ενήλικας μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να γίνεται και πάλι καλά. Τα παιδιά όταν είναι άρρωστα, και ειδικά όταν είναι μικρά, νομίζουν ότι η αρρώστια είναι ένα καθεστώς ότι η ζωή τους θα είναι πλέον έτσι. Εκτός, απ’ τη σωματική δυσφορία και τον πόνο, τα παιδιά φοβούνται όταν είναι άρρωστα.

Όταν το μωρό σας αρρωσταίνει, πάρτε το αγκαλιά, βάλτε το στο στήθος και αφήστε το εκεί κολλημένο. Χρειάζεται τώρα το γάλα σας περισσότερο από ποτέ, όχι λιγότερο όπως ίσως θα ακούσετε από υπεύθυνους και μη, που θα σας πουν να μη θηλάζετε. Φάτε καλά για να αντέξετε την κούραση. Σύντομα θα γίνει καλά.

Καθαρίζοντας τη μυτούλα στο συναχωμένο μωρό

Κάθε φορά που καθαρίζετε τη μύτη με ορό, βγάλτε λίγο μητρικό γάλα σε ένα φλυτζάνι και με σύριγγα απ΄την οποία έχετε βγάλει τη βελόνα, ρίξτε 1 ml μητρικού γάλακτος σε κάθε ρουθουνάκι ως αντιβιοτικό.

Ακολουθήστε επίσης κάθε οδηγία που θα σας δώσει ο / η παιδίατρος.

Εάν εσείς είστε άρρωστη

Αν εσείς είστε άρρωστη συνεχίστε να θηλάζετε για να προστατέψετε το μωρό με τα έτοιμα αντισώματα που θα πάρει από το γάλα σας. Πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι, ανά μισή ώρα, για 20 δευτερόλεπτα τη φορά, για να μειώσετε την πιθανότητα να το κολλήσετε.

Ο θηλασμός είναι οικογενειακή και όχι ιατρική υπόθεση. Με την ίδια λογική που ο γιατρός, άντρας ή γυναίκα, γονιός ή μη, δεν θα σας πει πώς να κουνήσετε το μωρό και δεν το κοιμίζει για σας όταν κλαίει, έτσι δεν μπορεί να σας βοηθήσει στα θέματα που προκύπτουν καθώς θηλάζετε. Εάν με όσα διαβάζετε, ακούσετε ή αισθάνεστε ως μητέρα, βλέπετε πώς υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε εσάς και τον παιδίατρο ως προς το θηλασμό, μη θέτετε καθόλου το ζήτημα. Θηλάστε όπως ξέρετε κι αφήστε τον γιατρό να αποκλείει προβλήματα στην ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού, την αύξησή του και να διαγιγνώσκει τις αρρώστιες που πιθανόν να προκύψουν στην πορεία.

Από το βιβλίο της Δρ. Άννας Πατσούρου , παιδιάτρου και πιστοποιημένης Συμβούλου Μητρικού Θηλασμού «Θηλασμός , μια υπέροχη εμπειρία», εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved