Πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η επανεμφάνιση της περιόδου μετά τη γέννηση του μωρού εξαρτάται σε ένα σημαντικό βαθμό από αν θηλάζει ή όχι η μητέρα.

Πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν λοιπόν δεν θηλάζετε η περίοδος αναμένεται να εμφανιστεί μετά από τέσσερις με έξι εβδομάδες. Αν όμως θηλάζετε, μπορεί ν’ αρχίσει την ίδια εποχή περίπου ή να εμφανίζεται σε ακανόνιστα διαστήματα.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ξεκινήσει μόλις διακόψετε το θηλασμό – κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Μπορεί ακόμα να διαπιστώσετε ότι οι πόνοι που έχετε κατά τη διάρκεια των περιόδων σας είναι λιγότερο έντονοι συγκριτικά με αυτούς που είχατε προτού μείνετε έγκυος. Δεν έχει εξακριβωθεί γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά σαφώς είναι μια αλλαγή προς το καλύτερο.

Η ποσότητα του αίματος της περιόδου κατά τους πρώτους κύκλους που ακολουθούν τον τοκετό ποικίλλει από μικρή έως εξαιρετικά μικρή, αλλά σύντομα θα αποκατασταθεί ο κύκλος.

Θα σας φανεί λοιπόν χρήσιμο να σημειώνετε σε ένα ημερολόγιο την ημέρα εμφάνισης της περιόδου κα την ποσότητα αίματος για να τις δείξετε στο γιατρό σας. Πρέπει επίσης να αναφέρετε τους πόνους που παρατηρείτε.

Η ωορρηξία θα ξεκινήσει προτού ακόμα εμφανιστεί η πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό, γι΄αυτό αν κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη υπάρχει πιθανότητα να ξαναμείνετε έγκυος. Για να προλάβετε αυτό το ενδεχόμενο, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος αντισύλληψης αμέσως μόλις αρχίσετε τις σεξουαλικές επαφές.

Αν δεν θηλάζετε, μπορείτε να πάρετε αντισυλληπτικά χάπια δύο με τρεις εβδομάδες περίπου μετά τον τοκετό. Αν όμως θηλάζετε, τα οιστρογόνα των αντισυλληπτικών δισκίων θα επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, μπορείτε να πάρετε χάπι που να περιέχει μόνο προγεστερόνη. Αποφύγετε το προφυλακτικό ή το διάφραγμα αν έχετε ράμματα ή ώσπου ο τράχηλος να επουλωθεί εντελώς. Ο γυναικολόγος σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για την ενδεδειγμένη αντισύλληψη.

Διαβάστε επίσης

Περίοδος και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Πόσο γρήγορα μετά τον τοκετό θα επανέλθει η περίοδός σας;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved