Η εποχή γέννησης του μωρού επηρεάζει την υγεία του;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιστήμονες προσπαθούν τεκμηριώσουν με στοιχεία αν η εποχή ή ο μήνας στον οποίο γεννιέται ένα μωρό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή του ή να αυξήσει τις πιθανότητες να νοσήσει από κάποια ασθένεια.

Η εποχή γέννησης του μωρού επηρεάζει την υγεία του;

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια δείχνει ότι ο μήνας της γέννησης συνδέεται με τον κίνδυνο προσβολής από δεκάδες ασθένειες. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν γεννηθεί τον Μάιο διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσους που συσχετίζονται με τον μήνα της γέννησής τους, ενώ αυτό το ενδεχόμενο ήταν υψηλότερο σε εκείνους που είχαν γεννηθεί τον Οκτώβριο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 1,7 εκατομμυρίων ασθενών που είχαν νοσηλευτεί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ανθρώπους που χρειάστηκαν θεραπεία ή αγωγή για προβλήματα υγείας μεταξύ του 1985 και του 2013. Οι περισσότεροι ήταν μεταξύ 20 και 60 ετών.

Αυτή η συσχέτιση, εποχής και ασθενειών, βοήθησε σύμφωνα με τον ψυχολόγο και ιατρικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Wintthrop, Andrew Whitehouse, να ανακαλυφθούν τα αίτια ασθενειών που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε.

Η ασθένεια που συγκέντρωσε την περισσότερη προσοχή σ’αυτό το θέμα είναι η σχιζοφρένεια. Τα αίτια της σχιζοφρένειας παραμένουν μυστήριο, αλλά οι παρατηρήσεις σχετικά με την εποχή που κάποιος γεννιέται έριξαν κάποιο φως σε έναν πιθανό παράγοντα που ενεργοποιεί την ασθένεια αυτή. Κάτι που όλες οι έρευνες έχουν διαπιστώσει για τη σχιζοφρένεια είναι ότι τα άτομα που έχουν γεννηθεί τον χειμώνα και τους πρώτους μήνες της άνοιξης, έχουν 5 με 15% περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια αυτή.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα για τον τρόπο που η εποχή της γέννησής μας επηρεάζει την υγεία μας προκύπτει ότι:Τα μωρά που έχουν γεννηθεί καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να έχουν ελαφρά υψηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μυωπία ενώ όσα έχουν γεννηθεί φθινόπωρο ή χειμώνα ίσως είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Andrew Whitehouse, ναι μεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται το χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, έχουν μικρότερο ύψος και ζούνε λιγότερο όμως, οι διαφορές είναι απειροελάχιστες και μπορούν να παρατηρηθούν μόνο σε έρευνες που έχουν ως δείγμα χιλιάδες ανθρώπους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved