Διατροφή θηλασμού: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται;

Για να είναι το γάλα της θηλάζουσας μητέρας ποιοτικά και ποσοτικά επαρκές για να τρέφεται σωστά το νεογνό, θα πρέπει η διατροφή της να πληροί κάποιες προϋποθέσεις.

Διατροφή θηλασμού: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται;

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας αναντικατάστατος τρόπος διατροφής για το νεογέννητο. Η μητέρα που θηλάζει, πρέπει να επιλέγει καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια δημητριακά), προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες και να παράγει γάλα στις ιδανικές ποσότητες.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της θηλάζουσας;

Πρωτεΐνη: Είναι απαραίτητες 2 μερίδες ημερισίως για τη σωστή σύσταση του μητρικού γάλακτος. Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τους ξηρούς καρπούς. Μια μερίδα πρωτεΐνης αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι όσπρια ή 60-100γρ κρέας ή 2 μικρά αυγά ή 1/3 του φλιτζανιού ξηρούς καρπούς. Η επαρκής λήψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για να διαφυλαχθούν οι αποθήκες σιδήρου της θηλάζουσας μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Δημητριακά: 5-7 μερίδες την ημέρα. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι, τα μακαρόνια και τα κράκερς.

Φρούτα: 3-5 μερίδες την ημέρα.

Λαχανικά: 3-5 μερίδες την ημέρα.

Από την άλλη καλό είναι να αποφεύγονται τα εξής:

Εσπεριδοειδή. Επειδή το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού είναι ακόμα ανώριμο, είναι πιθανό να δυσκολευτεί να επεξεργαστεί συστατικά των εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα να δείχνει εκνευρισμό, να έχει αναγωγές ή ακόμα και ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας.

Καυτερά φαγητά. Μπορεί το μωρό σας να μην δείχνει κανένα σημάδι ανησυχίας, αλλά μπορει να το κάνετε να γκρινιάζει για ώρες. Οι δικές του αντιδράσεις θα σας επισημάνουν εάν χρειάζεται να επαναθεωρήσετε.

Σκόρδο. Έχει την ιδιότητα να προσδίδει στο μητρικό γάλα ένα ιδιαίτερο άρωμα που μπορεί να μην αρέσει και τόσο στο μωρό σας.

Ξηροί καρποί. Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει τροφικές αλλεργίες, θα ήταν καλύτερο το μωρό σας να μην έρθει σε επαφή με τους αλλεργιογόνους παράγοντες που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς.

Αλκοόλ. Θα πρέπει να θυμάστε ότι ένα μικρό ποσοστό περνάει στο μητρικό γάλα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, οι παρενέργειες στο μωρό εξαιτίας της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ κατά το θηλασμό περιλαμβάνουν υπνηλία ή λήθαργο, αδυναμία, διαταραχές στην πρόσληψη βάρους.

Καφές. Μπορείτε να απολαμβάνετε μια μέτρια ποσότητα καθημερινά (ένα με δύο φλιτζάνια), αλλά αν το παρακάνετε μπορεί το μητρικό γάλα σας να προκαλέσει εκνευρισμό στο μωρό σας.

Στην πραγματικότητα δεν συντρέχει λόγος αποκλεισμού καμίας τροφής, αν δεν έχει πρώτα δοκιμαστεί τουλάχιστον 2 φορές με την εμφάνιση συμπτωμάτων αλλεργίας ή κολικών στο μωρό.
«Ακούστε» το μωρό σας και εμπιστευθείτε τον γιατρό αλλά και το ένστικτό σας...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved